|
Obecny czas: 13 Sty 2026, 02:19
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
vojtasxxx |
#740053 Wysłany:
12 Sie 2014, 15:14; Temat postu: Stukanie przy kołach podczas jazdy |
|
 |
| Sympatyk kropek |
 |
Imię: Wojtek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: śląskie [S]
|
|
Witam, Około 2 miesiące temu zaczęło mi coś stukać podczas jazdy. Jako, że częstotliwość stuków wzrasta wraz z prędkością i podczas dodawania gazu na postoju nic nie słychać wywnioskowałem, że stuki pochodzą od kół. Najpierw podniosłem prawą stronę, odpaliłem auto, wrzuciłem bieg, dodałem gazu i nic nie było słychać. Następnie to samo zrobiłem z lewą stroną i stuki były słyszalne wewnątrz samochodu- więc to lewa strona. Zdjąłem koło i zacisk (podejrzewałem, że może klocki jakoś uderzają o tarczę), odpaliłem, wrzuciłem bieg i stuki dalej słychać. Niestety nie potrafię zlokalizować źródła hałasu. Wobec czego mam pytanie, na co powinienem głównie zwrócić uwagę? Dodam, że stukanie słychać zarówno podczas jazdy na wprost jak i przy skręcaniu, a na dźwigni zmiany biegów czuję lekkie drgania w momencie gdy słyszę stuk. Osłony przegubów są nieuszkodzone, a łożysko koła zostało wymienione rok temu. Co obstawiacie? Zastanawiam się nad przegubem wewnętrznym.
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
maru10g |
#740314 Wysłany:
14 Sie 2014, 18:04; Temat postu: Re: Stukanie przy kołach podczas jazdy |
|
 |
| Puntomaniak |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: lubelskie [L]
|
|
Ja stawiam na przegub, bo nawet jeżeli osłony są całe, to i tak może być uszkodzony.
_________________ FIAT -"Fix It Again Tomorrow"
|
|
| Góra |
|
 |
|
vojtasxxx |
#740376 Wysłany:
15 Sie 2014, 10:07; Temat postu: Re: Stukanie przy kołach podczas jazdy |
|
 |
| Sympatyk kropek |
 |
Imię: Wojtek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: śląskie [S]
|
|
Mam nadzieję, że nie rozleci się w trasie. Teraz kropek ma 2 tysiące kilometrów do przejechania. Także za tydzień dopiero się za to zabiorę i później napiszę tutaj co to było.
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|