|
Obecny czas: 01 Maj 2025, 06:41
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kakameo |
#742509 Wysłany:
06 Wrz 2014, 22:53; Temat postu: Smród spalenizny i świsty przy wysokich obrotach |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Wadowice Rejestracja: 15 Lip 2014, Posty: 55
|
Witajcie forumowicze. Mojego punciaka remont ciąg dalszy  Objawy: Ciężko wbijający się 3 bieg. Dzisiaj sprawdzałem jak się kreci silnik i kolejny objaw tzn zapach spalenizny pow 4 tys obrotów (dodatkowo robiłem górke więc obciążenie spore)
przy dużym obciążeniu od 3,5 obrotów podczas przyśpieszania pojawia się czasem świst z pod maski, coś jak czajnik, ciężko zlokalizować. Po odpuszczeniu gazu ustaje Specjalnie pisze o tym obciążeniu gdyż na prostych drogach problem świstu nie występuje Diagnoza: Czy można połączyć te 2 fakty i obstawić że sprzęgło żegna się ze światem? Tylko ten świst mi nie pasuje Pozdrawiam 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Jerry1960 |
#742531 Wysłany:
07 Wrz 2014, 10:33; Temat postu: Re: Smród spalenizny i świsty przy wysokich obrotach |
|
 |
Puntoświr |
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
|
W sprawie świstu , sprawdź czy nie ciągnie gdzieś lewego powietrza . Uszczelka pod kolektorem , okolice przepustnicy.
|
|
Góra |
|
 |
kakameo |
#744626 Wysłany:
24 Wrz 2014, 19:47; Temat postu: Re: Smród spalenizny i świsty przy wysokich obrotach |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Mariusz
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Wadowice Rejestracja: 15 Lip 2014, Posty: 55
|
Jeśli chodzi o świst to winowajca się znalazł. Ostatnio pękł mi alternator Po wymianie na nowy świsty na wysokich obrotach zniknęły. Jednak zagadką dla mnie jest co miało obciążenie silnika na wysokich obrotach do świstu alternatora.
|
|
Góra |
|
 |
Qbek |
#744631 Wysłany:
24 Wrz 2014, 20:00; Temat postu: Re: Smród spalenizny i świsty przy wysokich obrotach |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jakub
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: ELX
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 28 Gru 2013, Posty: 1014 Pomógł: 8
|
Może ułożenie pod jakimś kątem podczas jazdy pod górkę? Albo dłużej niż zwykle trzymałeś go na obrotach i wirnik alternatora z powodu pękniętej obudowy ocierał o stojan z większą częstotliwością, a co za tym idzie pod wpływem temperatury się zaczął rozszerzać i z coraz to większą siłą tarł o stojan generując świst? Znajomy miał podobnie w albei tylko mu na zimnym piszczało a jak się rozgrzało to nic nie było słychać.
_________________ MÓJ KROPEK
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|