|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 20:44
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Aroe |
#746104 Wysłany:
06 Paź 2014, 15:52; Temat postu: Co to może być ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Adrian
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Stile
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 29 Wrz 2014, Posty: 26
|
Witam, wraz z kolegą reanimujemy mojego "Punciaka I" ostatni rocznik jedynki :3 . Zastanawia nas teraz to że z wydechu leci dużo białej pary, jest to para wodna, inaczej dając rękę pod wydech skrapla wodę na rękę. Czy to czasem nie trzeba wymienić uszczelkę pod głowicą ? Jak myślicie ? jakieś propozycje ? Na filmiku informacje https://www.youtube.com/watch?v=pYlBbdQvX00
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Gigavat |
#746105 Wysłany:
06 Paź 2014, 16:02; Temat postu: Re: Co to może być ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Ryszard
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 10 Maj 2013, Posty: 281 Pomógł: 4
|
Mnie to wyglada na spalanie oleju bo niebieskie jest, ale moze balans bieli "nie trafil". Zakladajac ze to woda sprawdz w zbiorniczku stan plynu chlodzacego. Powinien byc czysty bez oleju i zapachu spalin. Moze byc metny bo auto stare. No i oczywiscie czy poziom plynu jest staly. Czy para pojawia sie zaraz po uruchomieniu zimnego silnika czy dopiero po nagrzaniu? Jak tylko na cieplym to moze byc woda w tlumiku.
_________________ Mocy przybywaj bo 8V to nie V8! CzarySmaryGarage: http://www.youtube.com/channel/UC2eCgnRn_vap605t7oTFzKA
|
|
Góra |
|
 |
Aroe |
#746505 Wysłany:
09 Paź 2014, 22:39; Temat postu: Re: Co to może być ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Adrian
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Stile
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 29 Wrz 2014, Posty: 26
|
]Gigavat Kolega teraz sprawdzał mówił mi że niby to nie uszczelka bo to gaz tak wypala z tłumiku, sprawdził tam gdzie płyn chłodzący się wlewa i mowił że jest sama woda i jest git bo jak by była woda z olejem to takie "gluty" powinny być i wtedy można stwierdzić że to uszczelka pod głowicą to prawda? On posiada auto na gaz i mówi że tak samo ma
Zatem drugi kolega mówi że jemu nic żadnego dymu nie wydaje z tłumika, lecz też ma na gaz i mówi że to uszczelka bo woda się skrapla na ziemie i na rękę Sam już nie wiem ;C
|
|
Góra |
|
 |
Qbek |
#746510 Wysłany:
09 Paź 2014, 23:07; Temat postu: Re: Co to może być ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jakub
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 28 Gru 2013, Posty: 1014 Pomógł: 8
|
Jak masz możliwość to przejedź nim po dłuższej trasie i w tedy zobacz na płyn i na parę z wydechu i pod korek oleju. Auta zasilane gazem tak mają, że więcej pary z wydechu uwalniają ze względu na paliwo jakim są zasilane. Im chłodniej tym więcej pary z wydechu można zauważyć. Szczególnie też to występuje po odpaleniu. Czytałem na forum kiedyś o przypadku punta w gazie użytkowanym na krótkim dystansie, gdzie w tłumku w zimie zamarzła woda  uniemożliwiając odpalenie auta. Także jeśli płyn jest ok, w zbiorniczku wyrównawczym nie czuć spalin, pod korkiem wlewu oleju nie ma masła to bądź spokojny. Jeśli odpalasz auto na chwilę to dopuszczalny jest niewielki osad z masła na korku od wlewu oleju, bo tam akurat para wodna się skrapla zanim odparuje. Ale to na prawdę niewielki ten osad może być.
_________________ MÓJ KROPEK
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|