You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 19 Maj 2025, 06:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #747312 Wysłany: 17 Paź 2014, 16:53; 
 Temat postu: GP/2007/1.4 -77Km -luźna dźwignia zmiany biegów, włączona "2
Puntoświr

Miejscowość: GRUDZIĄDZ
Witam,
sprawa bardzo, bardzo pilna. Otóż dziś rano ruszyłem moim GP. Jedynka, dwójka i....i trójki już nie mogłem wrzucić. Lewarek zmiany biegów luźny. Wykonuje tylko luźne ruchu w przód i tył. Na bok już nie chce. Zdjąłem osłonę górną lewarka ale niestety tam nic nie widać. Zaglądałem od spodu. Jest tam chyba ta cała maszyneria (wybierak) przykręcona na 4 śruby "13".
Moje pytanie do fachowców i praktyków. Czy po odkręceniu całości dojdę jakoś do mechanizmu zmiany biegów ? Czy leżąc pod autem będę mógł go rozebrać i ewentualnie naprawić. Czego się spodziewać po otwarciu wybiraka i jak go otworzyć ?
Bardzo proszę o szybką pomoc.

Post #747343 Wysłany: 17 Paź 2014, 21:54; 
 Temat postu: Re: GP/2007/1.4 -77Km -luźna dźwignia zmiany biegów, włączon
Puntomaniak

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Zobacz na skrzynię biegów z góry koło akumulatora. Może spadły ci linki z wybieraków.

Autor postu otrzymał pochwałę

Post #747353 Wysłany: 17 Paź 2014, 22:27; 
Puntoświr

Witam,
Przede wszystkim serdeczne dzięki za zainteresowanie moim problemem. Nikt oprócz Ciebie się nie odezwał. A nie wierzę, żeby nikt nie rozbierał tego mechanizmu. Szkoda, że nikt nie chce pomóc. Jeśli chodzi o linki na skrzyni to są i nie wyczepiły się. Ręką mogę zmieniać biegi na wybierakach. Lewarek jednak jest luźny. Przy poruszaniu nim dźwignie na skrzyni się nie ruszają. Ewidentnie "poszło" coś w mechanizmie zmiany biegów od strony podwozia.
Nie wiem czy mogę się dostać do dołu tego mechanizmu od spodu auta. Nie wiem jak go otworzyć (zdjąć ta plastikową osłonę) . Nie wiem też czy po jej zdjęciu co tam zastanę.
Udało mi się odkręcić od dołu 4 śruby od tego mechanizmu ale wówczas opada on w całości z lewarkiem. A ja chyba muszę dostać się do jego wnętrza.
Może jednak ktoś to rozbierał i naprawiał.
Jeszcze raz proszę o jakąś pomoc.

Post #747355 Wysłany: 17 Paź 2014, 22:41; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 185KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn
Na skrzyni biegów , na jej tyle masz mechanizm wybierania biegów. Niech ktoś rusza lewarkiem a ty patrz na zachowanie tego mechanizmu. Ja czuje urwaną linke wbijania biegu.

a brat jego: Punto Evo Mylife 2011 1.2 69km
A teraz ewolucja pod tyłkiem:
Bravo 1.4 T-jet Sport TDP 230+KM 295+Nm

Post #747374 Wysłany: 18 Paź 2014, 08:55; 
Puntomaniak

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Od dołu tego korpusu powinna być taka pokrywka. Jak ją ściągniesz to zobaczysz cały mechanizm od wewnątrz .Może być może być pęknięta taka spinka ,albo poszły linki . Zobaczysz jak zdemontujesz. Tu masz rysunek poglądowy z rozpiską i nr części Zaznacz i skopiuj cały link

https://www.fiat-autoparts.com/pl/katalog/częśći/212/21/3/1/4C/0/0/0/CMBBM/GSX/napedy-zewnetrzne-skrzyni-biegw

Post #747397 Wysłany: 20 Paź 2014, 20:25; 
Puntoświr

Witam ponownie,
Serdeczne podziękowania za pomoc. kolega Piechuxt i Kolega Kobra, Wasza diagnoza była trafiona w 100 %. Otworzyłem mechanizm zmiany biegów od doły i tak jak podpowiedzianym rysunku znalazłem to czego potrzebowałem. Pękła linka zmiany biegów od przesuwu przód/tył lewarka.Trochę się narobiłem z jej wymontowaniem (miałem do dyspozycji garaż bez kanału więc autko tylko na lewarku z przodu). Ale wszystko się udało. Linka wyjęta, nowa zamówiona za 80 zł. Będę montował po jej odebraniu czyli w poniedziałek.
Jeszcze raz serdeczne dzięki za okazaną pomoc.
Pozdrawiam

[ Dodano: 20 Paź 2014 20:25 ]

Witam,
jestem po wymianie linki zmiany biegów. Kupiłem nowy zamiennik za 80 zł i założyłem sam w garażu bez kanału, tylko na lewarku. Jest trochę niekomfortowo ale się da. Nowa linka różni się od starej tym, że ma no końcach pancerza metalowe zbrojenia a stara miała plastikowe. W związku z tym był mały problem z zakotwiczeniem pancerza z dwóch stron ale się udało. Najbardziej kłopotliwe okazało się założenie dwóch zasuwek na te metalowe zakończenia pancerza. W starym typie (plastikowym lekko sprężynującym) po prostu zakończenia wskakiwały i same się blokowały. Nie trzeba było zakłądać tych zasuwek. Z uwagi na trudny dostęp jest to trochę uciążliwe.
Jeszcze raz dziękuję Kolegom za okazaną pomoc i pozdrawiam.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)