|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 08:06
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
basinek |
#744271 Wysłany:
22 Wrz 2014, 11:02; Temat postu: Dolewka oleju i zmiana koloru oleju |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Witajcie ponownie, z racji że miałem mały wyciek przy wale korbowym (już byłem u mechanika i podobno zrobione chociaż dalej mokre) i wybieraku ucieka mi trochę oleju, Dokupiłem ostatnio litr na dolewkę Castrola Magnatec 10w40, nie pamiętam co miałem wcześniej wlane bo oczywiście mechanik wyrzucił zawieszkę ale na pewno półsyntetyk chyba Lotusa. Przejechałem po tej dolewce ze 70-100 km i olej zrobił się dużo ciemniejszy niż był wcześniej. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się stało?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
koola |
#747513 Wysłany:
19 Paź 2014, 17:42; Temat postu: Re: Dolewka oleju i zmiana koloru oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Gdzie Rejestracja: 08 Sie 2010, Posty: 597 Pomógł: 2
|
Hm z tego co wiem nie można mieszać różnych typów olejów ? Bo jakaś reakcja zachodzi oczywiście niezdatna dla silnika

Moja nowa Kropka
|
|
Góra |
|
 |
Gigavat |
#747529 Wysłany:
19 Paź 2014, 19:41; Temat postu: Re: Dolewka oleju i zmiana koloru oleju |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Ryszard
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Active
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 10 Maj 2013, Posty: 281 Pomógł: 4
|
Do tego silnika powinien byc syntetyk 5W40. Ne semi 10W40 tez pojedie ale nie mieszalbym ich razem. Jezeli byl Lotos i dolano Castrol-a, to sadze ze ten drugi ma lepsze detergenty i poprostu umyl silnik. Proponuje zmiane oleju i filtra niezaleznie od przebiegu.
_________________ Mocy przybywaj bo 8V to nie V8! CzarySmaryGarage: http://www.youtube.com/channel/UC2eCgnRn_vap605t7oTFzKA
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|