You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 00:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Post #753614 Wysłany: 06 Gru 2014, 00:14; 
 Temat postu: Re: Punto I odpalił i zgasł
Sympatyk kropek

Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: łódzkie [E]
zaworów się nie reguluje a co do walka to przed incydentem nic nie wskazywało na jego wytarcie, wytarł by sie z minuty na minute? nie sadze. Dziś wymieniony pasek rozrządu (dziwnie pasek miałczy na wonych obrotach) silnik stoi na wolnych obrotach (nie przerywa) dodając powoli gazu ładnie się wkręca na wysokie obroty lecz szybkie dodanie gazu powoduje przerywanie silnika

Post #753617 Wysłany: 06 Gru 2014, 00:30; 
Rabarbar
Awatar użytkownika

Imię: Szczepan
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole
karollem napisał(a):
zaworów się nie reguluje

? Kto ci takich bzdur naopowiadał?
W punto masz normalnie regulację za pomocą płytek regulacyjnych...

obecnie:
http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm
Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01'
Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'

było:
Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94'
BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96'
Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92'
BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96'
Skoda 120L 52KM 82Nm 89'

Post #753629 Wysłany: 06 Gru 2014, 04:50; 
Sympatyk kropek

Poczytałem i rzeczywiście regulowane są ktoś mnie w błąd wprowadził Ale i tak nie sądzę żeby było to przyczyną

Post #753633 Wysłany: 06 Gru 2014, 10:00; 
Puntoświr

Imię: Marcin
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: SX
Województwo: Poza Polską
Napisz mi koleżko ,jesli przyczyna bedzie taka że przewód starty,jak moge pokonac tą usterke. Co moge zrobic ,co trzeba kupic

[ Dodano: 06 Gru 2014, 09:00 ]

Napisz mi koleżko ,jesli przyczyna bedzie taka że przewód starty,jak moge pokonac tą usterke. Co moge zrobic ,co trzeba kupic

Post #753641 Wysłany: 06 Gru 2014, 12:41; 
Sympatyk kropek

Problemem okazała się pompka paliwa którą kupiłem i założyłem, moze za mało paliwa dostawał lub za dużo. Samochód wkręca na obroty i nie dusi się. Martwi mnie troche ten brzęczący pasek rozrządu (wibruje za pompą wody wydając dziwny dzwięk )

Post #753657 Wysłany: 06 Gru 2014, 14:14; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Wersja: S
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
karollem napisał(a):
wibruje za pompą wody

Luz osiowy na którymś kole(łożysku) i pasek nie chodzi,,w linii" jakby tak po prostu rzec.

Post #753735 Wysłany: 07 Gru 2014, 09:34; 
Sympatyk kropek

Po sporej trasie pasek przestał brzęczeć i jest już ok. Obroty na jałowym wynoszą 1100 obr to zdecydowanie za dużo zauważyłem ze silnik troche wiecej pali jaka moze byc przyczyna?

Post #753743 Wysłany: 07 Gru 2014, 10:57; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Wersja: S
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
karollem napisał(a):
Obroty na jałowym wynoszą 1100 obr

Jeżeli są stabilne i nie falują to krokowy raczej działa tak jak powinien. Problem może tkwić w zafałszowanych danych o temperaturze silnika i kącie uchylenia przepustnicy. Do sprawdzenia rezystancja czujnika położenia przepustnicy-na jałowym chyba 1,43kOhm. Może też szwankować czujnik temperatury płynu-na rozgrzanym silniku ma mieć ok. 250 Ohm.

Post #754287 Wysłany: 11 Gru 2014, 19:09; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Samochód: Punto I 3d
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Witam no więc tak, pompa paliwa podaje, świece mają niebieską piękną iskrę, rozrusznik kręci, przy pompie paliwa te kabelki wydają się jakby na sw miejscu... wszystko wygląda na to, że jest dobrze, a jak nie chce tak nie chce odpalić , gdy kręci się kluczykiem to śmierdzi paliwem ale nigdzie nie cieknie , stan paliwa jaki był taki jest nadal ....

Co do mechaników, obiecywali i nie przyjechali , z holowaniem problem, bo nie ma kto poholować do mechanika .... jeden mechanik był na chwile i obiecał, że następnego dnia podjedzie, ale na obietnicach się skończyło :D

Jakieś pomysły co to może być?

[ Dodano: 11 Gru 2014 19:09 ]

sorki z tego wszystkiego pomyliłam temat , podobny problem :d nie tu miałam to napisać co napisałam

Post #754399 Wysłany: 12 Gru 2014, 17:40; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: David
Samochód: Punto Bertone
Silnik: 1.6 8V 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków/Oleśnica
Saturianna napisał(a):
Witam no więc tak, pompa paliwa podaje, świece mają niebieską piękną iskrę, rozrusznik kręci, przy pompie paliwa te kabelki wydają się jakby na sw miejscu... wszystko wygląda na to, że jest dobrze, a jak nie chce tak nie chce odpalić , gdy kręci się kluczykiem to śmierdzi paliwem ale nigdzie nie cieknie , stan paliwa jaki był taki jest nadal ....

Co do mechaników, obiecywali i nie przyjechali , z holowaniem problem, bo nie ma kto poholować do mechanika .... jeden mechanik był na chwile i obiecał, że następnego dnia podjedzie, ale na obietnicach się skończyło :D

Objawy masz takie same jak kolega, który tu już poruszał ten temat - wszystko wskazuje, że przeskoczył rozrząd lub w ogóle zerwał się pasek. Paliwem będzie śmierdziało, ponieważ jest ono wyrzucane z silnika a nie spalane. Potrzebujesz kogoś kto ma trochę pojęcia, żeby to sprawdził, bo tu już nic innego nie może być - wszystkie warunki do zadziałania są spełnione (paliwo, iskra)

Post #754508 Wysłany: 13 Gru 2014, 20:33; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Samochód: Punto I 3d
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
DaveOca napisał(a):
Saturianna napisał(a):

Objawy masz takie same jak kolega, który tu już poruszał ten temat - wszystko wskazuje, że przeskoczył rozrząd lub w ogóle zerwał się pasek. Paliwem będzie śmierdziało, ponieważ jest ono wyrzucane z silnika a nie spalane. Potrzebujesz kogoś kto ma trochę pojęcia, żeby to sprawdził, bo tu już nic innego nie może być - wszystkie warunki do zadziałania są spełnione (paliwo, iskra)

Hej no to Cię zaskoczę, bo rozrząd jest w porządku, był dziś mechanik okazało się, że jest ok, coś tam pomajsterkował i teraz odpala, ale problem w tym, że nie wchodzi na wyższe obroty, tak powiedział, że do mechanika mam jechać na jedynce bo jak wezmę na 2 to mi wyłączy się, że na wyższych obrotach nie podaje paliwa, ale nie ma pojęcia dlaczego, gdy odjechał, zauważyłam, że jak daje mu gaz ( samochód był na luzie ) nie pokazuje na wskaźniku ... czyli tam też już coś poszło....

Post #754519 Wysłany: 13 Gru 2014, 22:31; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: David
Samochód: Punto Bertone
Silnik: 1.6 8V 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków/Oleśnica
Cytuj:
... gdy odjechał, zauważyłam, że jak daje mu gaz ( samochód był na luzie ) nie pokazuje na wskaźniku ... czyli tam też już coś poszło....

Tak więc objawy sugerowały by uszkodzenie cewki zapłonowej. Nie wiem jak w Twoim Punto jest to rozwiązane - u mnie w 1,6 jak trafi cewkę, to silnik "pali" tylko na 2 cylindry. Teoretycznie może być tak, że iskra jest za słaba i przy większej dawce paliwa nie doprowadza do zapłonu. Jednocześnie z cewki nie ma sygnału do obrotomierza (bo pewnie o tym mówisz), co wcale nie musi świadczyć o jego uszkodzeniu.

Tak na "gębę" to ciężko jest pomóc, ja jak nie zobaczę, to jestem w stanie ustalić usterki.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)