|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 00:00
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
alan78 |
#755237 Wysłany:
18 Gru 2014, 20:13; Temat postu: Stuki przy zmianie biegu |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Daniel
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: małopolskie [K]
|
Opis sytuacji:
Wymieniłem ostatnio skrzynie biegów - moja skończyła swój żywot ( łożyska itd... )
Po całym zabiegu wymiany, wyjeżdżam z garażu na jazdę próbną i co zauważam: Biegi wchodzą leciutko, żadnych szumów itp, niby wszystko OK. Rozpędzam się i gdy wcisnę sprzęgło celem zmiany biegu, w momencie jego puszczenia słychać nagły stuk ( coś jakby półosie miały duży luz i musiały wykonać pól obrotu zanim przeniosą moment obrotowy na koła ). W czasie jazdy z jednakową prędkością na tym samym biegu przy puszczeniu pedału gazu wszystko normalnie, ale gdy ponownie wcisnę pedał gazu - znowu to stuknięcie. Jestem pewien, że jest gdzieś luz w układzie przeniesienia napędu - ale gdzie ?? Czyżby przeguby wewnętrzne ? Proszę o wskazówki, bo zona śmiga tym do pracy i wole nie myśleć co bedzie jak rozleci sie cos w drodze...
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Qbek |
#755256 Wysłany:
18 Gru 2014, 21:18; Temat postu: Re: Stuki przy zmianie biegu |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jakub
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 28 Gru 2013, Posty: 1014 Pomógł: 8
|
Na ten stuk mogą składać się luzy pomiędzy kołami zębatymi, na przekładni głównej i dalej przeguby. Może też być wina poduszki. A jak wymieniałeś skrzynię to porównywałeś stopień zużycia przegubów wewnętrznych? I czy wiesz ile ta nowa skrzynia ma nalatane?
_________________ MÓJ KROPEK
|
|
Góra |
|
 |
alan78 |
#755262 Wysłany:
18 Gru 2014, 21:32; Temat postu: Re: Stuki przy zmianie biegu |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Moja skrzynia miała nastukane prawie 200 tyś - szumiały łożyska niemiłosiernie, nie bawiłem sie w wymianę łożysk, zdobyłem używaną skrzynie i przełożyłem. Teraz żadnego szumu, lewarek dużo lepiej wchodzi, więc myślę że przebiegu drastycznego raczej nie ma. Jedyne co mi się nasuwa to przeguby wewnętrzne, nie przyglądałem się dokładnie "kielichom" . Z moich zostały środki, czyli krzyżaki na półosiach które wsadziłem do kielichów na "nowej" skrzyni...
|
|
Góra |
|
 |
Qbek |
#755280 Wysłany:
18 Gru 2014, 23:04; Temat postu: Re: Stuki przy zmianie biegu |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To może faktycznie te kielichy (tulipany) są wyjechane bardziej. Może poprzedni właściciel nie dbał o osłony na przegubach i stąd brud i piach szlifowały. A jak podniesiesz jedno koło i wbijesz bieg i będziesz próbował ruszać tym kołem to spróbuj wysłuchać skąd stuki idą. Przy okazji dowiesz się jaki luz jest. Albo nawet jak masz kanał to z kanału ruszać półosią.
|
|
Góra |
|
 |
alan78 |
#755437 Wysłany:
24 Gru 2014, 11:26; Temat postu: Re: Stuki przy zmianie biegu |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Zdiagnozowane: wjechalem na kanał, podniosłem koło i luz w przegubie wewnętrznym jest ogromny. Półoś rusza się ręką. Teraz pytanie jak wymontować tulipany przegubów wewnętrznych ze skrzyni? Jestem w stanie zrobić to sam czy musze jechać do jakiegoś magika ? [ Dodano: 24 Gru 2014 10: ]Zrobione, wymienione kielichy przegubów wewnętrznych, były za duze ( nie wiem jak to mozliwe ). Zrobiłem sam, satysfakcja bezcenna 
|
|
Góra |
|
 |
Qbek |
#756339 Wysłany:
29 Gru 2014, 00:21; Temat postu: Re: Stuki przy zmianie biegu |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No to super!!! Szerokości 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|