|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 13:25
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Artur181990 |
#764211 Wysłany:
20 Lut 2015, 10:56; Temat postu: Problem z Radiem czy głośnikami? |
|
 |
Forumowicz |
 |
Imię: Artur
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Energy
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Żerków Rejestracja: 28 Sty 2015, Posty: 3
|
Witam. W moim kropku od paru dni zauważyłem dziwną sprawę. Gdy słucham muzyki z pena na praktycznie każdej pioseneczce słychać takie momenty jakby raz głośniej muzyka grała a raz ciszej :\. Zastanawiam się nad tym czy to wina radia czy tez głośników. Zaznaczam,że posiadam fabryczne radio. Mój kropek to 2006rok 1.3 multijet 90km.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
szamot666 |
#764243 Wysłany:
20 Lut 2015, 18:29; Temat postu: Re: Problem z Radiem czy głośnikami? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 16 Lis 2011, Posty: 1095 Pomógł: 31
|
Moim zdaniem raczej problem radia bo głośniki same sobie nie wyprodukują energii:) Najprościej podmienić radio bo jest mniej demontażu niż jakby wykręcać głośniki i z tego co wiem powinna być typowa wtyczka do radia także podłączysz zwykłego kaseciaka i będziesz wiedział. Przed odłączeniem sprawdź gdzieś czy te radia fabryczne nie mają czasem jakiś kodów żebyś potem mógł je z powrotem podłączyć.
_________________ szamot666
Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.
|
|
Góra |
|
 |
misci |
#764289 Wysłany:
21 Lut 2015, 00:03; Temat postu: Re: Problem z Radiem czy głośnikami? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: MyLive
Województwo: śląskie [S]
|
|
Góra |
|
 |
Artur181990 |
#764729 Wysłany:
23 Lut 2015, 22:21; Temat postu: Re: Problem z Radiem czy głośnikami? |
|
 |
Forumowicz |
 |
Imię: Artur
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Energy
Miejscowość: Żerków Rejestracja: 28 Sty 2015, Posty: 3
|
Kolego misci dokładnie u mnie jest identycznie  nie wpadłbym na to sam  Niby proste ale skomplikowane  Szukam jeszcze głośników teraz oczywiście bez szału. Te standardowe w kropku maja 40W? Pytam bo każdy pisze,że zakłada te 165 Hertz np a ja myślałem o nieco słabszych. Macie jakieś propozycje? i tu też pojawia się problem z wymiana tylnych głośników bo w 3 drzwiach to trochę pracy będzie a pomocy brak 
|
|
Góra |
|
 |
misci |
#764738 Wysłany:
23 Lut 2015, 22:54; Temat postu: Re: Problem z Radiem czy głośnikami? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: MyLive
Województwo: śląskie [S]
|
Jako stary elektronik ogarniam różnicę pomiędzy watami, a hercami. No chyba, że te "165 Hertz" to nazwa handlowa. Jeśli nie to przypomnę, że zakres słuch odbiera dźwięki pomiędzy 20Hz a 20kHz. W moim przypadku pasmo to uległo już znacznemu ograniczeniu. Może dlatego twierdzę, że audio w mojej kropce brzmi bardzo dobrze. Nawet w domu nie mam takiego sprzętu. Gdybym miał słuch melomana to te 165Hz byłoby nie do przyjęcia. Z drugiej strony auto to nie jest sala koncertowa. Niskie tony mają swoje prawa. Powinno się je odtwarzać na głośnikach sporych rozmiarów. Gdybym miał problem z głośnikami to zmieniłbym je na takie o zbliżonych parametrach. Inaczej trzeba by odwiedzić profesjonalistów car-audio. W aucie miejskim dobry sprzęt nie będzie jednak wykorzystany, no bo ile czasu się w nim przebywa. Lepiej za tą kasę pójść na dobry koncert.
|
|
Góra |
|
 |
Dzióbel |
#764743 Wysłany:
23 Lut 2015, 23:10; Temat postu: Re: Problem z Radiem czy głośnikami? |
|
 |
Admin |
 |
Imię: Zbyszek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Chełm/Sławno/Słupsk Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 3298
|
Nie wiem czy soft mojego radia w Bravo nie będzie zbliżony do Twojego. Poszukaj opcji CLIP lub coś takiego. U mnie włączenie tej opcji wywoływało właśnie taki efekt - tj. miało na celu likwidację pierdzenia głośników.
_________________ Pilot RC KDS450 SV + Flymentor 3D & Tarot 450 PRO + Flymentor 3D & DJI Phantom 3
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|