|
Obecny czas: 20 Cze 2025, 08:33
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Pioneer1910 |
#775688 Wysłany:
17 Maj 2015, 23:42; Temat postu: Kolektor ssący grande 1.4 16v jakis dziwny... |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Jarek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sporting
Województwo: łódzkie [E]
|
Załącznik:
SAM_5568 (Kopiowanie)jlkjljl.JPG [ 38.81 KiB | Obejrzany 6371 razy ]
Mam delikatne szarpnięcia na biegu jałowym szukam przyczyny,moze wiecie co to jest na kolektorze ssącym z takim weżykiem podciśnieniowym przecież map sensor jest u góry,więc co to jest? jakiś zawór?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
emk |
#775748 Wysłany:
18 Maj 2015, 20:22; Temat postu: Re: Kolektor ssący grande 1.4 16v jakis dziwny... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: mazowieckie [W]
|
Elektrozawór podciśnieniowa sterująca przesuwem magicznej klapki znajdującej się w kolektorze zmieniającej wielkość komory spalania (bardziej kanału dolotowego), sprawdź czy przegroda ci chodzi prawidłowo, przy większym przelocie lubi się nazbierać syfu i klapka (przegroda) nie chodzi w pełnym zakresie (nie otwiera się bądź nie zamyka) i mogą świrować ci obroty. Poza tym dobrze jest tą przegrodę wyjąć i przeczyścić ponieważ w klapce jest magnesik w kolektorze czujnik i przy większym zasyfieniu czujnik może nie łapać położenia klapki. Sprawdź. Jakbyś chciał to mam taki kolektor na sprzedaż. Rozwiń co rozumiesz przez szarpnięcia?
_________________ GRANDE PUNTO NERO PROVOCATORE 1,4 16v + propan dupan
|
|
Góra |
|
 |
Pioneer1910 |
#775856 Wysłany:
19 Maj 2015, 23:19; Temat postu: Re: Kolektor ssący grande 1.4 16v jakis dziwny... |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Szarpnięcia są na wolnych obrotach wyczuwalne na siedzeniu bądź opierając prawe kolano o deskę. Dosyć delikatne tak jak by wypadał czasem lekko zapłon. Cewki w zeszłym roku wymienione 3 sztuki czwarta zmieniona w tym roku. świece nowe ngk takie jak do 1.4 8v auto bez lpg map sensor podkładany rozrzad zmieniony na 1000% prawidłowo przepustnica czyściutka sondy pracują auto zasuwa tylko że ma te delikatne szarpnięcia. Poduszki silnika i skrzyni oki. Nie ma do czego się doczepić ;/
[ Dodano: 19 Maj 2015 23:19 ]
Czy nie lepiej jak by te klapy były uchylone cały czas? Może to wyjąć lepiej?
|
|
Góra |
|
 |
emk |
#775880 Wysłany:
20 Maj 2015, 07:47; Temat postu: Re: Kolektor ssący grande 1.4 16v jakis dziwny... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cytuj: Czy nie lepiej jak by te klapy były uchylone cały czas? Może to wyjąć lepiej?
wiesz jakby jej nie było od początku to by było lepiej  a tak to Fiat dopasował mapy wtrysków (czas wtrysku, ilość i jakość mieszanki paliwowo powietrznej) do zmieniającej się geometrii dolotu i jak wyjmiesz to może być lipa. Jeżeli mogę Ci podpowiedzieć, mi na NGK też zapłony wypadały (bez błędów w kompie) (bardzo ciężko kupić oryginalne, 90% na rynku to podróby) kupiłem BOSCHA iryd-platyna i spokój, (typ YR6KI numer boscha 0242140514), z tego co czytałem mają inny odstęp na elektrodach 07, gdy standardowe mają 09 sprawdź może to a i jeszcze czujnik spalania stukowego możesz mieć zasyfiały, lub czujnik regulacji faz rozrządu (ten na górze koło wlewu oleju pod czarną blaszką, wykręć, rozkręć, wyczyść i poskładaj z powrotem uszczelka (blaszka) pod nim jest wielokrotnego użytku. Ostatnią opcją jest to że któryś wtrysk ci może lekko lać. Na jakim paliwie i oleju jeździsz i jaki masz przelot?
|
|
Góra |
|
 |
Pioneer1910 |
#775894 Wysłany:
20 Maj 2015, 11:30; Temat postu: Re: Kolektor ssący grande 1.4 16v jakis dziwny... |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Listwe wtryskowa podkladalem,bylo to samo .olej mobil 10w40. Przebieg 150tys.
|
|
Góra |
|
 |
emk |
#775913 Wysłany:
20 Maj 2015, 15:25; Temat postu: Re: Kolektor ssący grande 1.4 16v jakis dziwny... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
W tym silniku masz zawory regulowane hydraulicznie i olejowo jest sterowany przestawiacz faz rozrządu ciekawe czy ten olej nie jest problemem, ja jeżdżę na 5w40 myślę że to absolutne minimum, no ale każdy ma swoją opinię mam 175000 i nic nie telepie.
|
|
Góra |
|
 |
Pioneer1910 |
#775969 Wysłany:
31 Maj 2015, 11:51; Temat postu: Re: Kolektor ssący grande 1.4 16v jakis dziwny... |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Wiem wiem. Zachowuje się tak jakby włąsnie lekko wypadał mu zapłon,na rozgrzanym silniku. Czyściłem dziś czujnik faz rozrządu jedno sitko było lekko przypchane poza tym oki. czujnik spalania stukowego też był oki. Bez z mian. Zamówiłem te świece,jutro będę je miał. Kolektora jeszcze nie zdejmowałem,ale klapka napewno reaguje,bo jak odczepię przewód z kolektora ssącego i dam mu na 5 tys obrotów to go troche przydusza słychać to,jak podepne to tego nie ma.
[ Dodano: 31 Maj 2015 11:51 ]
Z tym delikatnym wypadaniem zapłonu,jest problem nadal. Nie jest on uciążliwy bardzo ale jest to odczuwalne. Natomiast zauważyłem że koło pasowe zasuwa na boki jest krzywe,i tu może jest problem.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|