|
Obecny czas: 19 Maj 2025, 06:45
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Endrjus |
#776483 Wysłany:
26 Maj 2015, 12:27; Temat postu: Alfa 156 1.9 JTD zgasła i nie chce odpalić |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam serdecznie. Mam nadzieje, że nie macie nic przeciwko aby temat dotyczący Alfy znalazł się na forum Punto.
Mój tata od kilku miesięcy jest posiadaczem Alfy 156 1.9 JTD z 2000r. Do niedawana silnik chodził jak zegarek. Kilka dni temu wydarzyła się następująca sytuacja - gdy jechał z dociążonym tyłem i pod górkę auto zgasło i nie chciało odpalić. Za przyczynę uznaliśmy niedużą ilość paliwa w baku co w połączeniu z przechyłem mogło spowodować "przerwę w dostawie tlenu". Wlaliśmy 5L z bańki, samochód odpalił na strzała i do wczoraj nie było problemu. Sytuacja podobna: bagażnik załadowany do pełna ale w baku już kilkanaście litrów ropy. Samochód zgasł w trakcie jazdy. Dotankowanie nie pomogło, Alfa wróciła na lince do domu. Filtr paliwa dziś wymieniłem (poprzedni był stary) ale bez efektu. Co może być przyczyną, ktoś się spotkał z podobną sytuacją?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
jarson55 |
#776532 Wysłany:
26 Maj 2015, 19:15; Temat postu: Re: Alfa 156 1.9 JTD zgasła i nie chce odpalić |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jarek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
|
Może jakiś syf z baku gdzieś zassało jak było mało paliwa, oby nie w pompę wtryskową i wtryski, nie wiem co Ci tu poradzić ale jak masz w filtrze paliwa taką nakrętkę to możesz spuścić trochę i zobaczyć jakie to paliwo jest, a może też być że na stacji której tankujecie może być kiepskie paliwo, na początek można by zdjąć bak i zobaczyć co tam w nim jest i go wyczyścić może pomka paliwowa się jakim syfem zapchała  A nie świecą się żadne błędy na zestawie wskaźników? Np check? Podłącz pod komputer i zobacz jakie błędy się zapisały może coś się dowiesz na początek 
_________________ A to moja kropka - topic51499.html
|
|
Góra |
|
 |
Endrjus |
#776560 Wysłany:
26 Maj 2015, 22:12; Temat postu: Re: Alfa 156 1.9 JTD zgasła i nie chce odpalić |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Jarson55 filtr paliwa założyłem dziś nowy, więc to na pewno nie jest przyczyna.
Co do błędów komputer pokazał następujące: P0215 Elektromagnes wyłączania silnika - zaworu odcinającego (jutro będzie czyszczony) P0191 Czujnik ciśnienia paliwa w listwie wtryskowej (podmieniłem na drugi - bez efektu) P0704 Włącznik pedału sprzęgła (to może mieć jakieś znaczenie? W miejscu czujnika odkryłem jedynie ułamany kawałek białego plastiku)
|
|
Góra |
|
 |
jarson55 |
#776575 Wysłany:
27 Maj 2015, 00:51; Temat postu: Re: Alfa 156 1.9 JTD zgasła i nie chce odpalić |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jarek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
|
Napisz czy pomogło czyszczenie zaworu odcinającego a jak masz możliwość to podmień na inny wtedy się może wyjaśni czy to z nim problem 
_________________ A to moja kropka - topic51499.html
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|