Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Awaria - wycieraczka przednia Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
mlooody
Sympatyk kropek

Imię: Damian
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 698
Tematy: 9

Post #7707 Wysłany: 15 Lut 2007 19:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam
kupiłem uzywane punto II lecz dziś po niespełna tygodniu użytkowania mam z nim problem …
Wracając w deszczu wycieraczki działały bez problemu i nagle lewa wycieraczka (patrząc od strony kierowcy) zatrzymała się u górze (tzn przy bocznej krawędzi szyby). Nie ma żadnej reakcji, druga wycieraczka działa poprawie. Co to może być i jak to można naprawić (nie znam się na samochodach bardzo na samochodach a punto mam od 5 dni). Jestem załamany, pomóżcie.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 932
Tematy: 156

Post #7711 Wysłany: 15 Lut 2007 19:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

1. (moim zdaniem mniej prawdopodobne) Albo rozpadł się mechanizm wycieraczek - miałem tak z wycieraczką pasażera w mk2 - koszt naprawy w ASO - 50zł.
2. Poluzowała się nakrętka mocowania ramienia wycieraczki i się po prostu ślizga.
a) Podnosisz osłonę śruby (na dole ramienia)
b) Dokręcasz nakrętkę (klucz podajże 10 albo 13)
c) Zamykasz osłonę

Sympatyk kropek

Post #7717 Wysłany: 15 Lut 2007 19:15 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jutro od rana ide na parking, mam nadzieje, że się uda to naprawić
bo kasy za dużo teraz nie mam (kupno auta + opłaty) Crying or Very sad

Ostatnio zmieniony przez mlooody dnia 15 Lut 2007 19:17, w całości zmieniany 1 raz
ipIV

Post #7718 Wysłany: 15 Lut 2007 19:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mlooody napisał:
kurde...
ale mam pytanie odnośnie tego silniczka, czy są dwa silniczki (jeden od prawej a drugi od lewej wycieraczki) bo jedna wycieraczka działa poprawie.
Przepraszam za może takie banalne pytania ale nie mam obecnie jak to sprawidzić
W mk2 na 100% jest jeden silnik Smile
Podnieś maskę i sprawdź czy mechanizm jest cały. Czy miejsca gdzie są łączenia mechanizmu się nie porozpinały. Ja tak miałem Mr. Yellow

Sympatyk kropek

Post #7720 Wysłany: 15 Lut 2007 19:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dzięki ipIV mam nadzieję, że dam rade naprawić jak cos
zdam jutro relacje co było zepsute Smile
ipIV

Post #7734 Wysłany: 15 Lut 2007 19:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kurcze... szkoda, że nie mam skanera, bym zeskanował z książki naprawa punto II jak wygląda mechanizm i zaznaczyłbym co mogło się zepsuć, ale myślę, że sam dojdziesz do tego Wink

------------
mlooody napisał:
punto mam od 5 dni

Moją awarię mechanizmu dało się prowizorycznie złożyć, ale po wjechaniu do dziury na nowo się psuło, lub gdy włączyło się najszybszy bieg wycieraczek. Może poprzedni właściciel Cię nie poinformował o tym problemie? Smile A taka awaria w momencie kiedy jedziesz ~90km/h i tir zafajda Ci szybę czarną wodą, to nie przelewki.... Ekhm...

BTW: mlooody Przedstaw kropkę w dziale "Twoje punto"

-------------
Mechanizm wygląda mniej więcej tak:

Image

Ten 'przegub' zaznaczony zielonym kółkiem mi się rozpadł.

A któryś zaznaczony na żółto to źródło Twojego problemu Smile

Ostatnio zmieniony przez ipIV dnia 27 Sie 2007 15:07, w całości zmieniany 2 razy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
mlooody
Sympatyk kropek

Post #7737 Wysłany: 15 Lut 2007 19:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ok Smile
dzięki za rysunek Very Happy
oby dało się to jakoś poskładać Very Happy
---
w razie gdyby np mechanizm był zepsuty ile może on kosztować i czy cieżko może być z zakładaniem Smile
ipIV

Post #7743 Wysłany: 15 Lut 2007 19:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mlooody napisał:
ok Smile
dzięki za rysunek Very Happy
oby dało się to jakoś poskładać Very Happy
---
w razie gdyby np mechanizm był zepsuty ile może on kosztować i czy cieżko może być z zakładaniem Smile
Jak mi poszedł, to w motoryzacyjnym koleś miał tylko komplet z silnikiem za niecałe 300zł, dlatego pojechałem do aso i naprawili za 50zł.

Gość

Post #7766 Wysłany: 15 Lut 2007 21:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

można to naprawić np w taki sposób:
Image
ipIV

Post #7769 Wysłany: 15 Lut 2007 21:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wojtas_BB napisał:
można to naprawić np w taki sposób:

Też nad tym myślałem, ale nie chciało mi się z tym pierniczyć Wink
Zaoszczędziłeś jakieś 49,90 Razz

Gość

Post #7776 Wysłany: 15 Lut 2007 21:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV napisał:
Zaoszczędziłeś jakieś 49,90

to nie ja, tylko jeden z kolegów z AK Wink
mlooody
Sympatyk kropek

Post #7891 Wysłany: 16 Lut 2007 17:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Moja relacja z naprawy wycieraczek.
Na parkingu oglądając, znalazłem usterkę. Wytarł się mechanizm wycieraczek

Image
ponieważ sam nie wiedziałem się jak za to zabrać pojechałem do ASO. Miałem nadzieję, że będzie to kosztowało koło 50zł tak jak pisał ipIV. Niestety pan w ASO niemiło mnie rozczarował, ponieważ nie można wymienić tylko tej przetartej części tylko cały zestaw (cena całego zestawy wynosi 650zł ???? Ekhm... ) Kolega polecił mi jakiegoś zaufanego mechanika/magika Very Happy który zrobił mi to swoimi metodami za 30 zł. Wycieraczki już działają dobrze, a z tego co się dowiedziałem to jest to dosyć częsta usterka i mechanik od razu wiedział co to jest i jak się za to zabrać.
Wielkie dzięki za waszą pomoc.
ipIV

Post #7893 Wysłany: 16 Lut 2007 18:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mlooody napisał:
cena całego zestawy wynosi 650z

hahaha Szczerbol 650... To masz całe 2 zestawy (mechanizm + silnik) Szczerbol

Mechanik pewnie zastosował podobny sposób do zaprezentowanego przez Wojtasa_BB Wink

Gość

Post #7953 Wysłany: 16 Lut 2007 22:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV napisał:
Szczerbol 650... To masz całe 2 zestawy (mechanizm + silnik) Szczerbol

zalezy gdzie, nówka sztuka w ASO to 500 zł i mechanizm z silnikiem, bo to jest 1 element
na allegro wiadomo, że taniej, ale zawsze to są używki i nie wiadomo kiedy stanie sie to samo Wink
ipIV

Post #7958 Wysłany: 16 Lut 2007 22:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wojtas_BB napisał:
ipIV napisał:
Szczerbol 650... To masz całe 2 zestawy (mechanizm + silnik) Szczerbol

zalezy gdzie, nówka sztuka w ASO to 500 zł i mechanizm z silnikiem, bo to jest 1 element
na allegro wiadomo, że taniej, ale zawsze to są używki i nie wiadomo kiedy stanie sie to samo Wink
W motoryzacyjnym nówka z silnikiem ~350 Wink Jakaś podróbka Wink

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat