|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 11:57
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Valdhaka |
#777394 Wysłany:
04 Cze 2015, 18:49; Temat postu: GP szarpie, mechanik mówi - może przepływomierz ?? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Jarek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: podkarpackie [R]
|
Sytuacja jest taka, że od kiedy mam swojego GP to w przedziale obr. 1500-2000 (teraz to już nawet powyżej) auto szarpie przy delikatnym przyspieszaniu, jeździe pod górkę...Pierwsza diagnoza turbina do regeneracji. Głupi byłem, że się zgodziłem, ale nieważne... Teraz poza tym że pojawiła się turbodziura to to szarpanie zrobiło się delikatniejsze, takie bardziej płynne, ale nie ustało. Podłączaliśmy pod kompa, ale wszystko było ok z wyników, pech chciał, że akurat wtedy auto jechało lux. Ale gość twierdzi, że to przepływomierz. Można to jakoś zweryfikować bez mechanika? Da się go jakoś zdiagnozować samemu?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Liam |
#777444 Wysłany:
04 Cze 2015, 23:45; Temat postu: Re: GP szarpie, mechanik mówi - może przepływomierz ?? |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
|
Wygląda na to, że przeładowanie turbiny. Przepływomierz podaje błędne wartości, turbo pompuje za wysokie ciśnienie, sterownik to widzi i je zbija, co się objawia chwilowym szarpnięciem dokładnie w takim zakresie obrotów, przy delikatnym przyspieszaniu. Gdy idziemy pełną bombą szarpnięcia nie ma, prawda? Jeśli wszystko inne sprawne, to przepływka. Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
Valdhaka |
#777454 Wysłany:
05 Cze 2015, 07:48; Temat postu: Re: GP szarpie, mechanik mówi - może przepływomierz ?? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Tak jak piszesz, nie ma żadnych strat w mocy, ciągnie równo pomimo tych szarpnięć. A jak depnę to idzie równiutko jak trzeba. Teraz pytanie na jaki przepływomierz wymienić? Kupować oryginał Boscha czy jakiś zamiennik tańszy? Chyba, że używka z Allegro, ale tu też nie mam pewności czy jest dobry. Po wymianie trzeba ustawiać coś w komputerze? Czy to jest kwestia przełożenia elementu i tyle?
P.S. Jak jeździłem z mechanikiem, a komp był podpięty, to jedyne co było nie tak to właśnie w pewnym momencie wartość przepływu powietrza skoczyła o 200 jednostek (ponoć dużo)- tylko raz i tyle. No i na tm on oparł diagnozę.
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#777455 Wysłany:
05 Cze 2015, 08:03; Temat postu: Re: GP szarpie, mechanik mówi - może przepływomierz ?? |
|
 |
Puntoświr |
|
Miałem to samo kilka lat temu, też się pałowałem, szukałem, dopiero na hamowni wyszło że ma delikatny dołek w tym zakresie obrotów. Kup ori Boscha, impreza trochę droga, ale będzie pewność. Zakładasz nowy i samo się zaadoptuje. Ewentualnie możesz odpiąć na próbę obecną przepływkę i trochę pojeździć - wyłapie błąd który pózniej zniknie, ale objawy powinny ustąpić.
|
|
Góra |
|
 |
Valdhaka |
#777458 Wysłany:
05 Cze 2015, 09:41; Temat postu: Re: GP szarpie, mechanik mówi - może przepływomierz ?? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#777471 Wysłany:
05 Cze 2015, 13:13; Temat postu: Re: GP szarpie, mechanik mówi - może przepływomierz ?? |
|
 |
Puntoświr |
|
|
Góra |
|
 |
Valdhaka |
#777946 Wysłany:
10 Cze 2015, 16:44; Temat postu: Re: GP szarpie, mechanik mówi - może przepływomierz ?? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Jesteś pewny, że odpięcie przepływomierza jest bezpieczne? Ile można tak jeździć?
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#777956 Wysłany:
10 Cze 2015, 19:33; Temat postu: Re: GP szarpie, mechanik mówi - może przepływomierz ?? |
|
 |
Puntoświr |
|
To może nie odpinaj. Kup nowy i w ciągu 10 sekund na odpiętym akumulatorze przepnij kostkę. Może wtedy nic się nie uszkodzi. Trzeba dmuchać na zimne, bo nowy sterownik kosztuje kilka tysięcy... 
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek3212 |
#778015 Wysłany:
11 Cze 2015, 11:13; Temat postu: Re: GP szarpie, mechanik mówi - może przepływomierz ?? |
|
 |
Puntomaniak |
Paliwo: Inne
Województwo: Poza Polską
|
U mnie występuje taka sama sytuacja. Ale przeczytałem gdzieś, że głównym podejrzanym jest zawór EGR, który lubi się zacinać. I teraz po przeczytaniu tego tematu nie wiem, za co się wziąć najpierw. Przepływomierz, czy EGR 
|
|
Góra |
|
 |
PawełG |
#778018 Wysłany:
11 Cze 2015, 12:01; Temat postu: Re: GP szarpie, mechanik mówi - może przepływomierz ?? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Cze 2011, Posty: 713 Pomógł: 29
|
Jeśli egr będzie zacięty to wskazania przepływomierza będą inne niż oczekiwane wskazania pokazywane przez edc. Proponuje wyczyścić egr. Jeśli nie pomoże to zlogować wartości z: -przepływomierza -wartości oczekiwane przepływomierza -obroty silnika. -Ciśnienie doładowania -wartość oczekiwanego ciśnienia doładowania Log zalecam wykonać na biegu 3, przyśpieszając z gazem w podłodze od 1000 obr do obrotów mocy maksymalnej. Jeżeli nie masz kabla VAG KKL lub ELM327 to warto zapytać po znajomych kto ma, bo można to też zrobić przy pomocy kabla VAG KKL czyli kabla do volkswagena i grupy VAG (a to dużo osób ma). Logi wrzucić tutaj i wtedy powinno dać się zweryfikować co jest nie tak.
_________________ '05 Punto IIFL 1.2 8V with Diego G3 LPG
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|