You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #778482 Wysłany: 16 Cze 2015, 09:06; 
 Temat postu: Dziwny wyciek z układu chłodzenia - HELP!
Puntomaniak

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Witam Szanownych Forumowiczów!:)

Długi weekend był dla mnie okazją aby zająć się termostatem oraz przewodami biegnącymi do nagrzewnicy. Termostat padł, gdyż silnik się nie dogrzewał. Okazało się, iż zaciął się w pozycji otwartej. Wymiana samego wkładu termostatu, nowa uszczelka z gambitu i uszczelniacz elring (zamiast klasycznego silikonu) załatwiły sprawę. Przy okazji zauważyłem różnicę w budowie zaworu termostatycznego otóż oryginalny posiadał mały otwór oraz kulkę, która zamykała tenże otwór, a obecny wkład nie ma takiego wynalazku. Różnica jest kolosalna, gdyż silnik bardzo szybko nabiera temperatury do połowy skali i na tym koniec:)
Odnośnie przewodów nagrzewnicy... Wczesną wiosną zauważyłem, iż lewy przewód gumowy wchodzący do kabiny, na samej opasce jest mokry. Nie był to mega wyciek tylko było widać, iż po jeździe pojawiają się krople płynu chłodzącego na ziemi w garażu. Korzystając z wymiany termostat i braku płynu w układzie postanowiłem wymienić te przewody na nowe. Założyłem nowe opaski i... dalej jest to samo:( Opaski są dobrze dokręcone, króciec przed nałożeniem węża został dokładnie wyczyszczony... Co może być przyczyną tego dziwnego wycieku? Króciec, który wystaje z przegrody nie jest uszkodzony ani pęknięty, a mimo tego nie potrafię tego uszczelnić:(

Post #778509 Wysłany: 16 Cze 2015, 14:58; 
 Temat postu: Re: Dziwny wyciek z układu chłodzenia - HELP!
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Jarek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Może cieknie na niego z innego miejsca, jak ja u siebie zmieniałem termostat na nowy magnetii marelii to okazało się że trzeba uszczelnić go w miejscu gdzie jest wkręcany czujnik temperatury (JTD) ale za nim się połapaliśmy to myśleliśmy że cieknie z któregoś przewodu albo króćca na termostacie bo tak wyglądał wyciek potem dopiero odkryliśmy o co biega :E

Post #778514 Wysłany: 16 Cze 2015, 15:43; 
 Temat postu: Re: Dziwny wyciek z układu chłodzenia - HELP!
Puntomaniak

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
No właśnie termostat jest zupełnie suchy. Króciec przy czujniku temperatury oraz jednocześnie przy połączeniu jednego z dwóch przewodów nagrzewnicy kompletnie suche. Nic po wężach nie spływa aby mogło zbierać się w miejscu, o którym pisałem...:(

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)