You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 21:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #779237 Wysłany: 24 Cze 2015, 21:25; 
 Temat postu: Wężtyk od filtra powietrza
Sympatyk kropek

Imię: Jerzy
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Energy
Województwo: śląskie [S]
Witam,
mam pytanie dotyczące wężyka wychodzącego z filtra powietrza, mianowicie są dwa jeden to odpowietrzenie klawiatury, drugi o który mi chodzi idzie pod przepustnicę. Pytanie brzmi gdzie on wchodzi i do czego służy. Dmuchając w niego słyszę świst powietrza wydostającego się na zewnątrz. Czy tak ma być? Wydaje się, że układ cyrkulacji powietrza powinien być szczelny. Jak dostać się pod przepustnicę, aby zobaczyć gdzie jest jego drugi koniec? Proszę o pomoc, ponieważ mój duży kropek sporo pali i nie wiem czy może to być przyczyną(lewe powietrze).
pozdrawiam

Post #779250 Wysłany: 24 Cze 2015, 23:04; 
 Temat postu: Re: Wężtyk od filtra powietrza
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: MyLive
Wężyk prawdopodobnie wchodzi do kolektora dolotowego. W moim 3-latku był pęknięty wzdłuż, auto jeździło. Po wymianie nic w zasadzie się nie zmieniło. Skontroluj wężyk i wymień gdy będzie uszkodzony. Nie musi być oryginał. Może nawet lepszy będzie z metra. Żeby go oblukać dobrze byłoby zdjąć obudowę filtra powietrza. Mnie wężyk wymienili podczas montażu LPG.

P. S. Ile ci pali? Mój 1,4 8V łyka średnio 7,5l gazu na 100km. Co prawda jeżdżę spokojnie.

Post #779261 Wysłany: 25 Cze 2015, 06:18; 
Puntoświr

Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk
Wężyk o długości 50-60 cm średnica fi 6 mm ,sciagnij obudowę filtra powietrza jeden koniec wężyka na obudowie kolektora dolotowego powietrza , krociec pod przepustnicą trzeba macac , drugi koniec wiadomo . jak sciagniesz zdjęcia kolektora dolotowego to będziesz miał pogląd gdzie go włożyć .

Post #779274 Wysłany: 25 Cze 2015, 09:54; 
Sympatyk kropek

Imię: Jerzy
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Energy
misci napisał(a):
Wężyk prawdopodobnie wchodzi do kolektora dolotowego. W moim 3-latku był pęknięty wzdłuż, auto jeździło. Po wymianie nic w zasadzie się nie zmieniło. Skontroluj wężyk i wymień gdy będzie uszkodzony. Nie musi być oryginał. Może nawet lepszy będzie z metra. Żeby go oblukać dobrze byłoby zdjąć obudowę filtra powietrza. Mnie wężyk wymienili podczas montażu LPG.

P. S. Ile ci pali? Mój 1,4 8V łyka średnio 7,5l gazu na 100km. Co prawda jeżdżę spokojnie.

Wnioskuję, że dmuchanie w ten wężyk u jego wlotu, słysząc syczenie w kolektorze dolotowym to prawidłowy objaw.
Mój pali około 10l gazu na 100km. W porównaniu do twojego spalania to dużo za dużo.Autem jeździ żona więc też jeździ spokojnie. Co ewentualnie zrobić, aby zredukować spalanie. Filtry wymienione w dniu wczorajszym.Olej 100km temu.Wymiana pompy paliwa miesiąc temu. Czyszczenie i adaptacja przepustnicy zrobiona tydzień wcześniej.Nic nie pomogło.Dzisiaj przegląd gazu.Może wymienić jeszcze świece mają około 15kkm.Nie mam już pomysłów :cry: , może coś zasugerujecie, a czeka mnie parę tysięcy kilometrów więc każdy litr mniej to robi różnicę.
pozdrawiam

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)