|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:25
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
sokol363 |
#780267 Wysłany:
08 Lip 2015, 19:28; Temat postu: Tylna skrzynka bezpieczników - problem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Jakub
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
|
Witam, mam na imię Jakub. Pozdrawiam wszystkich fanów dużych kropek:) Zabrałem się rano za montaż skrzynki bezpieczników w komorze bagażnika by mieć fundament pod późniejsze urządzenia takie jak subwoofer czy regulacja lędźwiowa. Podłączenie biegnie następująco: - Na klemie żółty bezpiecznik 60A wg schematu z eLearn, połączony przewodem 8mm2 ze skrzynką w komorze bagażnika w której umieściłem przekaźnik 50A wg schematu w miejscu T30, - Z pinu 5 skrzynki idzie przewód 1,5mm2 na pin 4 wtyczki A body komputera jako masa, z pinu 4 póki co samo zasilanie na regulacje lędźwiową więc nie umieszczałem bezpiecznika, - Przewód 1,5mm2 z pinu 18 skrzynki bagażnika idzie do gniazdka w bagażniku z którego wychodzi masa 1mm2 na lewy tył auta, - Gniazdko ma bezpiecznik 15A (mój brat ma 15A w tym samym samochodzie a nie 20A jak w schematach). Zasilanie z akumulatora mam, ale ani na zapłonie ani na odpalonym silniku nie działa mi gniazdko. Stąd moja prośba o osobę znającą się by rozszyfrowała o co może chodzić. Czy powinienem umieścić mniejszy bezpiecznik na akumulatorze (30A) lub przekaźnik 30A? Pozdrawiam i proszę o pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abel |
#780304 Wysłany:
09 Lip 2015, 10:49; Temat postu: Re: Tylna skrzynka bezpieczników - problem |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
jezeli przekaźnik T30 nie załaczy sie to nie bedzie napiecia na zapalniczce .tym przekaźnikiem steruje body computer . jezeli dodałeś nową skrzynkę bezpiecznikową ktorej wczesniej nie było to może trzeba nauczyc body aby ją widział i załączył przekaźnik .zrób osiowanie
Załączniki: |
tylna zapalniczka.png [ 68.98 KiB | Obejrzany 2618 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
sokol363 |
#780305 Wysłany:
09 Lip 2015, 11:34; Temat postu: Re: Tylna skrzynka bezpieczników - problem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Konkretna odpowiedź, dzięki! Po osiowaniu będzie gdzieś w Mesie napisane że centralka się odezwała? W Can info np?
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#780309 Wysłany:
09 Lip 2015, 11:54; Temat postu: Re: Tylna skrzynka bezpieczników - problem |
|
 |
Puntoświr |
|
Sprawdzałeś miernikiem czy napewno nie masz minusa na przewodzie w pinie 4 bodycompa po przekreceniu kluczyka . nigdy nic nie dodawałem w aucie to nie pomogę gdzie szukać w MESie tej funkcji . Może jak podepniesz interfejs to samo się wyjaśni , a jak nie to poszukasz. przekaznik napewno dobry i działa?
|
|
Góra |
|
 |
sokol363 |
#780310 Wysłany:
11 Lip 2015, 20:24; Temat postu: Re: Tylna skrzynka bezpieczników - problem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Przekaźnik 6 letni, dostałem razem ze skrzynką. Sprawdzę w domu czy dobry i spróbuję w Mesie pogrzebać:)
[ Dodano: 11 Lip 2015, 20:24 ]
Przekaźnik działa, spalił się za to bezpiecznik 60A na akumulatorze tylko nie wiem w którym momencie. Masa na pinie 4 wtyczki A w bc jest, wpiąłem ją w nowy pin bo stary nie wszedł do końca. Przekrój przewodu zasilającego od aku do skrzynki jest 2mm2 większy niż wymagane 8 i ma 10mm2. Możliwe że to przez to bezpiecznik poszedł?
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#780566 Wysłany:
13 Lip 2015, 10:22; Temat postu: Re: Tylna skrzynka bezpieczników - problem |
|
 |
Puntoświr |
|
Masz zwarcie na przewodzie lub nowa skrzynka punkt + 12V dotyka masy.aby spalić bezpiecznik 60A trzeba Energi porównywalnej do pracy rozrusznika .zanim znajdziesz błąd korzystaj z mniejszych bezpiecznikow rzędu 7A .no chyba ze masz odbiory podłączone np podgrzewanie siedzeń
|
|
Góra |
|
 |
sokol363 |
#780710 Wysłany:
14 Lip 2015, 22:07; Temat postu: Re: Tylna skrzynka bezpieczników - problem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam, skrzynka podłączona, zmieniłem klemę akumulatora na tą dużą z miejscem na trzy bezpieczniki którą kupiłem razem z oryginalnymi bezpiecznikami 60A 70A i 30A. Wcześniej miałem małą z miejscem na dwa bezpieczniki. Podłączyłem zamiast starej i ... działa. Zasilanie w zapalniczce mam, ładuje:D Możliwe że bezpiecznik dostałem uszkodzony, bo nie sądzę żeby to była wina skrzynki na klemie. W przyszłości mam zamiar podłączyć dodatkowe akcesoria. Dziękuję wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|