You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 21:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość

Post #77762 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:01; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Strzelin
tatarstan napisał(a):
Fiat 1.4 16v jest wyraznie szybszy

i ja potwierdzam.

Ale trzeba pamiętać że wcale Corsa i GP nie są takie tanie. 50-70tys, to juz można kompakt kupić.

tatarstan napisał(a):
klasie cenowej wyglad ma drugorzedne znaczenie

Czego potwierdzeniem jest Fabia

Moje auto znajdziesz na Polskajazda.pl

Znowu Boom dla nas, Wielkie Joł Kochana.... :mrgreen:
Nie podoba Shieeeeea? :E

Post #77763 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:03; 
 Temat postu:
zoon napisał(a):
Statystyczny klient nie zwraca uwagi na dokładne osiągi i rzadko robi jazdy przed zakupem. Jak tu więc mówić o tak daleko idących wnioskach klientów na temat osiągów? Błąd. Jakiś mały wpływ na pewno jest, ale to margines.
O niższej sprzedaży Corsy decyduje moim zdaniem stylistyka.

Gdyby silnik był decydujący, to jak sprzedawało by się Grande, skoro wersja 1.4 77 KM przegrała silnikowo WSZYSTKIE testy porównawcze jakie czytałem.

Zgadzam się z tobą w 100%. To właśnie stylistyka jest głównym motorem napędowym, a w Polsce jeszcze stosunek cena/wyposażenie i oferta kredytowa. A tu corsa wypada blado przy GP. Zanim kupiłem drugiego kropka poszedłem na "przeszpiegi" do salonu opla tak jakbym kupował. Myślałem też o corsie dla siebie i co? Zwracałem uwagę w takiej kolejności:
1. Stylistyka: Corsa 3d bardzo mi się podobała, corsa 5d wyglądała jak auto dla mojego taty (czyli "dziadka"). A mnie chodziło tylko o auto 5d
2. Cena/wyposażenie corsa drożej niż GP i to znacznie! Chociaż dealer był w gotowości do negocjacji, ale fiat był w jeszcze większej gotowości
3. Wiadomo, że gotówki tyle nie miałem więc kredyt: Opel jakiś tam niby promocyjny kredyt, ale obwarowany wieloma warunkami (duża kwota 1 wpłaty, krótki okres kredytowania, wysoka minimalna kwota na jaką miałby yć zaciągnięty kredyt co w efekcie dawało wysoką ratę a oprocentowanie wcale nie takie znowu super. A fiat w tym temacie prosto Niska wpłata własna i 3 lata bez odsetek! Dla mnie super.
4. Silniki tu akurat na papierze podobał mi się pomysł 1,2 16v i jeśli brałbym opla to taki bym zamówił, ale jak widać silnik był dopiero 4 kryterium i opel odpadł.

Post #77765 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:05; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Strzelin
Grzegorz1976 napisał(a):
. Cena/wyposażenie corsa drożej niż GP i to znacznie!

corsa z podobnym silnikiem i wyposarzeniem jak moje GP 65k :E

Moje auto znajdziesz na Polskajazda.pl

Znowu Boom dla nas, Wielkie Joł Kochana.... :mrgreen:
Nie podoba Shieeeeea? :E

Post #77770 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:12; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
>Skad taka opinia ze statystyczny klient nie robi jazdy próbnej przed zakupem???

Ja oraz trzy bliskie osoby nie robiliśmy. Chiałem Fiata a o silniku czytałem. Te trzy osoby nawet nie czytały.

>W tej klasie cenowej wyglad ma drugorzedne znaczenie.

Ma bardzo duże znaczenie. Wśród moich znajomych 50% decyzji jest na tej podstawie. Skoda Fabia to auto flotowe i popularne wśród ludzi starszych, a oni to wiadomo.

>Odnosnie silników - to corsa z silnikiem 1.2 która jest w podobnej >cenie co GP 1.4 77km przegrywa zdecydowanie o czym >piszesz???? Corsa z tym silnikiem to mułllł. Nalezy porównywac nie >smochody z silnikami o podobnej pojemności a podobnej cenie!!!.

Powołuję się na testy porównawcze w Auto Świecie i Auto Motor i Sporcie które czytałem. Nie pamiętam już czy był tam Opel.

>Fiat 1.4 16v jest wyraznie szybszy niz opel 1.4 16v op czym ty >mówisz ????

A ja pisałem, że nie?

Post #77776 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:20; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Grzegorz1976 napisał(a):
zoon napisał(a):
Statystyczny klient nie zwraca uwagi na dokładne osiągi i rzadko robi jazdy przed zakupem. Jak tu więc mówić o tak daleko idących wnioskach klientów na temat osiągów? Błąd. Jakiś mały wpływ na pewno jest, ale to margines.
O niższej sprzedaży Corsy decyduje moim zdaniem stylistyka.

Gdyby silnik był decydujący, to jak sprzedawało by się Grande, skoro wersja 1.4 77 KM przegrała silnikowo WSZYSTKIE testy porównawcze jakie czytałem.

Zgadzam się z tobą w 100%. To właśnie stylistyka jest głównym motorem napędowym, a w Polsce jeszcze stosunek cena/wyposażenie i oferta kredytowa.

Bzdura - patrz sprzedaz skody fabii, takie są fakty. Ty masz oczywiście takie priorytety ale my mówimy o ogóle, a ogół ma takie ze kupuje skode fabie to bardzo proste, przynajmniej większa część tego ogółu.

Post #77780 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:23; 
 Temat postu:
Nigdzie nie jadę
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice
Skoda Fabia to jednak w większości auta flotowe...

Post #77784 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:30; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

zoon napisał(a):
>

Powołuję się na testy porównawcze w Auto Świecie i Auto Motor i Sporcie które czytałem. Nie pamiętam już czy był tam Opel.

Ja sie nie powołuje tylko wiem bo jezdziłem. Przypuszczam ze jest pewna grupa głównie młodych mniej doswiadczonych zyciowo osób dla których wygląd jest bardzo istotny, tylko ze pózniej ich upadobania statystycznie ulegaja zmianie po róznych przejsciach z samochodem, Np pewnie jest sporo młodych osób wsród włascicieli alfy. Statystycznie jest tak ze młodzieniec zaczyna od ładnego smochodziku a kończy jako staruszek w skodzie o ile jego status majatkowy nie uległ zmianie. o tym mówi nam sprzedaz skody fabii.

Post #77785 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:30; 
 Temat postu:
tatarstan napisał(a):
Bzdura - patrz sprzedaz skody fabii, takie są fakty. Ty masz oczywiście takie priorytety ale my mówimy o ogóle, a ogół ma takie ze kupuje skode fabie to bardzo proste, przynajmniej większa część tego ogółu.

Nie bzdura tylko niedopowiedzenie Zapomniałem dopisać, że w Polsce jest jeszcze jedno kryterium zakupu: VW lub wyrób VW-podobny. I dlatego fabia ma takie powodzenie. Bo nie jest ani tania, ani superbezawaryjna, ani piękna, ani nowoczesna, ani nowocześnie wyposażona... Ale ma legendę volkswagena. A wiadomo że w Polsce w niektórych kręgach tylko Volkswagen to auto (Tak uświadamiał mnie jeden dziadek jak myłem grandziaka u rodziców ;))

Post #77789 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:35; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Grzegorz1976 napisał(a):
tatarstan napisał(a):

Nie bzdura tylko niedopowiedzenie Zapomniałem dopisać, że w Polsce jest jeszcze jedno kryterium zakupu: VW lub wyrób VW-podobny. I dlatego fabia ma takie powodzenie. Bo nie jest ani tania, ani superbezawaryjna, ani piękna, ani nowoczesna, ani nowocześnie wyposażona... Ale ma legendę volkswagena. A wiadomo że w Polsce w niektórych kręgach tylko Volkswagen to auto (Tak uświadamiał mnie jeden dziadek jak myłem grandziaka u rodziców ;))

Ten dziadek miał demencje i był głupi hehehehehi napewno miał volkswagena

Post #77790 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:36; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Tak, Skoda to tani VW kupowany przez firmy (nawet ja kur... służbo jeżdżę Fabią II) oraz osoby konserwatywne i/lub starsze.

Co do kupowania wzrokiem to przypomniało mi się, jak moja dziewczyna zobaczyła pewien samochód i powiedziała: "To będzie moje następne auto". Potem okazało się, że to nowy Colt.

Ostatnio edytowany przez zoon 04 Sty 2008, 15:43, edytowano w sumie 2 razy

Post #77791 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:38; 
 Temat postu:
Cytuj:

Nie wyglądał, ale nie mógł wyjść z podziwu że byłem takim kamikadze że kupiłem fiata a nie skodę. hahahahaha W głowie mu się to nie mieściło. Tak samo jak mnie nie mieściło się wydać choćby złotówkę na skodę hahahahaha Już jedną w życiu miałem i wystarczy :wink:

Post #77795 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:47; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Grzegorz1976 napisał(a):
Cytuj:

Nie wyglądał, ale nie mógł wyjść z podziwu że byłem takim kamikadze że kupiłem fiata a nie skodę. hahahahaha W głowie mu się to nie mieściło. Tak samo jak mnie nie mieściło się wydać choćby złotówkę na skodę hahahahaha Już jedną w życiu miałem i wystarczy :wink:

Bo nie jezdził fiatami mój ojciec i ja jezdzimy fiatami i większych problemów nie ma, ci ludzie z samochodami innych marek pieprza zeby sie dowartosciowac, gdyby było tak zle to by fiat sie tak dobrze nie sprzedawał, naród nie jest tak do końca głupi. Poza tym fiat jest mistrzem jesli chodzi o wygospodarowanie przestrzeni w małych samochodach, tu jest najlepszy. Opel ściagnął w corsie od fiata budowe kabiny bo nie potrafił tak jej skonstruowac i silniki diesla tez sciągnął to znaczy fiat mu to dał bio była spólka a potem sie ulotnił. Np z przodu pasazer ma wiecej miejsca na nogi w punto II niz w takiej astrze classic, fiat tu jest najlepszy.

Post #77800 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:53; 
 Temat postu:
Ja jeżdżę trzecim fiatem i jakoś udręki nie mam i nie wyrywam włosów z głowy. Mało tego ta marka tak mi się spodobała, że jakoś nie w głowie mi ją zmieniać. Dla mnie fiaty są bardzo wdzięczne :D . Chyba mnie lubią tak jak ja je :D

Post #78142 Wysłany: 05 Sty 2008, 13:30; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Krzysiek
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
gdy ja kupowałem moje Grande Punto to nie było w ofercie Opla Corsy D ani Fabii II. Jedynym konkurentem dla mnie była Astra Classic II 1.4 16V twinport (90km).

Post #78144 Wysłany: 05 Sty 2008, 13:34; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz
autofan napisał(a):
gdy ja kupowałem moje Grande Punto to nie było w ofercie Opla Corsy D ani Fabii II. Jedynym konkurentem dla mnie była Astra Classic II 1.4 16V twinport (90km).

astra to juz staroć :? a i tak z tych czterech wybrałbym grandzie

było :/
Fiat Punto Sporting 1.2 16v 80KM
Fiat Bravo Dynamic Sport 1.4 T-Jet 16v 120KM
Fiat Seicento Sound almost Sporting 1.1 8v 54KM
Suzuki SX4 Comfort 1.6 16v 120KM

Post #78147 Wysłany: 05 Sty 2008, 13:43; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Krzysiek
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
no tak na rynku od 1998, wybór był łatwy zwłaszcza że mamy astre 1.6 16V (100km) i nie chciałem drugiego takiego samego jeszcze z gorszym silnikiem, ale jakby oferowali Corse to może bym się skusił (jakby mnie cena nie odstraszyła, bo punto z tym samym wyposażeniem jest tańsze od Corsy 1.2 80km)

Post #78148 Wysłany: 05 Sty 2008, 13:46; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń
Od dawna w zamyśle miałem kupno PUNTO - miało być PII. Jednak, gdy pojawiło się GP, postanowiłem zaczekać roczek aż usuną przynajmniej część wad wieku dziecięcego. A wszystko dlatego, że jakby nie było Punto jest następcą UNO :wink:

Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był

Post #78149 Wysłany: 05 Sty 2008, 13:49; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz
krowka napisał(a):
Od dawna w zamyśle miałem kupno PUNTO - miało być PII. Jednak, gdy pojawiło się GP, postanowiłem zaczekać roczek aż usuną przynajmniej część wad wieku dziecięcego. A wszystko dlatego, że jakby nie było Punto jest następcą UNO :wink:

można tak powiedzieć chociaż Uno było robiony chyba aż do 2002 roku :wink:

było :/
Fiat Punto Sporting 1.2 16v 80KM
Fiat Bravo Dynamic Sport 1.4 T-Jet 16v 120KM
Fiat Seicento Sound almost Sporting 1.1 8v 54KM
Suzuki SX4 Comfort 1.6 16v 120KM

Post #78154 Wysłany: 05 Sty 2008, 14:00; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń
Lukis1234 napisał(a):
krowka napisał(a):

można tak powiedzieć chociaż Uno było robiony chyba aż do 2002 roku :wink:

Nie można tak powiedzieć, ale tak jest: modelowo Punto jest następcą UNO :wink:
Ja mam autko rodem z Włoch (listopad 1993 - ten rocznik jest ostatnim Włochem) :D Te klepane w Polsce (od 1994), to dno - niestety - 5 letnie wyglądają gorzej niż mój :cry: W polskich egzemplarzach zgniły zbiornik paliwa, to norma. W moim UNO jest z tworzywa, w GP zresztą też :D

Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był

Post #78638 Wysłany: 06 Sty 2008, 15:23; 
 Temat postu:
krowka ma rację tak jak sej był następcą CC a jeszcze równolegle klepali SC i CC 700

Post #121743 Wysłany: 04 Maj 2008, 19:58; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Witam, właśnie jestem na etapie wyboru autka z klasy B. Na forum trafiłem przez przypadek szukając informacji o GP.
Jestem dość sporym facetem i w zasadzie głównym kryterium wyboru jest moja wygoda :)

Odrzuciłem już Clio (słaby układ kierowniczy) i Corsę (ze względu na cena/jakość).
Na polu boju została nowa Fabia i GP. Byłem już na jeździe próbnej Fabia i muszę powiedzieć że auto jest do bólu poprawne. O wyglądzie nie będę pisał bo generalnie o gustach się nie dyskutuje, mnie się auto podoba. Byłem sceptycznie nastawiony do Skody ale bardzo mnie zaskoczyła na plus (głównie ze względu na przestronność wnętrza i wygodne fotele)

W przyszłym tygodniu wybiorę się do salonu Fiata i dam znać jak będę już po przejażdżce GP. Po lekturze forum mam wrażenie że ten samochód trzeba pokochać po inaczej będzie ciężko z uwagi na liczne usterki :)

Post #121750 Wysłany: 04 Maj 2008, 20:04; 
 Temat postu:
Nigdzie nie jadę
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice
tyler ja go kocham i mnie sie nie psuje ;)

Post #121905 Wysłany: 04 Maj 2008, 22:09; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podbeskidzie
tyler

Do jazdy próbnej staraj się wybrać wersję zbliżoną do Twoich możliwości finansowych. Głównie mam na myśli silnik...

To daje dobre porównanie później.

Post #121958 Wysłany: 04 Maj 2008, 23:31; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia G.
dokladnie a nie wsiadac do wypasionej wersji z mocnym silnikiem na demo a potem kupic wersje okrojona ze słabym silnikiem i byc rozczarowanym :P, porównaj wszystko uważnie poczytaj rózne fora na których zawsze sa zwolennicy jak i przeciwnicy, jesli dla Ciebie wyglad nie jest podstawowym kryterium to fabia moze byc mocnym konkurentem GP. ja jak bym wybierał jeszcze raz to wybór znów by padł na GP tylko ze z silnikiem 130KM, ale moim zdaniem sie nie sugeruj bo z fiatami jestem od dawna połączony :)

Post #122050 Wysłany: 05 Maj 2008, 09:06; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: w-m
tyler napisał(a):
Po lekturze forum mam wrażenie że ten samochód trzeba pokochać po inaczej będzie ciężko z uwagi na liczne usterki

Litości: ten samochód nie ma licznych usterek a zaledwie kilka się powtarzających.
Była próba spisania tych "licznych" usterek i wyszło zaledwie kilka.
Czytać ze zrozumieniem. Czytać. Bez urazy ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)