You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Maj 2025, 08:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #781006 Wysłany: 11 Sie 2015, 18:39; 
 Temat postu: Pytanie o kostki od radia
Puntomaniak

Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: łódzkie [E]
Chciałbym zainwestować w nowe radio (z fabrycznym chyba jest za dużo problemów żeby je zaadaptować) i dlatego myślę o adapterze do sterowania niefabrycznym radiem. Tylko zastanawiam się czy instalacja elektryczna w moim kropku przewiduje taka możliwość. Ogólnie mam przyciski na kierownicy ale nie widzę trzeciej kostki, która zapewne służy do sterowania. Z tego co się orientuje to jest tylko kostka ISO.

1. Jest możliwość że pomimo przycisków na kierownicy nie mam odpowiedniej kostki która jest odpowiedzialna za sterowaniem radiem?

[ Dodano: 09 Sie 2015 19:24 ]

Może pomoże zdjęcie kostki od radia. Ogólnie wiem że w polskich kropkach nie ma szyny CAN. Z tego co wiem to do szyny CAN idą dwa skręcone ze sobą kable. U mnie takich nie ma więc pewnie zamontowany jest jakiś inny interfejs/szyna. Ogólnie kostka u mnie wygląda tak:

Image

Co to może być za rodzaj szyny? Czy w ogóle w kostce są kable odpowiedzialne za sterowanie radiem?

[ Dodano: 11 Sie 2015 18:39 ]

Czy może ktoś wie czy w Grande Punto jest możliwość żeby nie było szyny CAN? Np w kropkach z polskiego salonu? Jeżeli tak to w jaki sposób rozwiązane jest sterowanie radia z kierownicy?

Post #782433 Wysłany: 12 Sie 2015, 17:05; 
 Temat postu: Re: Pytanie o kostki od radia
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: Jakub
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
Sterowanie idzie po can, na fabrycznym radio powinieneś mieć schemat. Tam jest zaznaczone, które przewody to Can. Jeżeli masz przyciski w kierownicy i działały one z fabrycznym radiem to ok. Teraz zmieniając radio na inne, jedyne co musisz zrobić, to dokupić moduł sterowania z kierownicy do nowego radia.

Post #782498 Wysłany: 13 Sie 2015, 13:51; 
 Temat postu: Re: Pytanie o kostki od radia
Puntomaniak

Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: łódzkie [E]
Z tym radiem mam mały problem bo kupiłem samochód bez oryginalnego radia i nie mam pojęcia czy ono w ogóle było od początku. Przyciski w kierownicy są ale w kostce nie ma kabli od CanA, CanB (gdzies w necie widziałem schemat kostki). Czy jest możliwość że can jest podłączone pod mini iso (tak mi powiedziała osoba która sprzedaje adaptery z drugiej strony kolega z forum powiedział mi że w mini iso są podpięte inne funkcje)?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)