|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:00
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Abdullo |
#787668 Wysłany:
04 Lis 2015, 16:45; Temat postu: Tryb serwisowy? Czy jakas awaria? |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Marek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: łódzkie [E]
|
Witam. Opisze swoj problem krotko i tresciwie: Jakis czas temu tj. Pod koniec sierpnia, mialem dziwny problem z komunikatami. W sobote byla dosc duza ulewa, taka ze jak jechalo sie z 40 km/h to fala jaka robily kola byly grubo do polowy szyby. Wtedy tez w pewnym momencie auto na chwile jakby stracilo moc ale silnik nie zgasl. W niedziele caly dzien stalo i dopiero w poniedzialek po poludniu ruszylo. Dojechalem wtedy z punku a do punktu b bez problemu lecz potem musialem na chwile podjechac jeszcze do sklepu co zajelo doslownie z 5 min trasy. Wilnik byl wylaczony na jakies 2 min i chcialem odpalic gi gdy nagle pojawila sie choinka wsrod kontorlek oraz komunikat awaria airbaga. Auto niby normalnie funkcjonowalo lecz nie dzialaly mi kontrolki np swiatel kierunkowskazow itp a na radiu pisalo cancheck. Nie pokazywalo takze predkosci ani obrotow stanu paliwa i temp. Po powrocie ba miejsce (5min) wylaczylem silnik zanioslem zakupy i ponownie zalaczylem zaplon. Wszystko bylo jakby nigdy nic. I wiecej sie to nie pojawilo az do soboty w miniony weekend. Ta sama sytuacja. Odpalilem auto podjechalem pod sklep (1min) wszedlem i zaraz wyszedlem. I nagle bam znow choinka i znow to samo. Lecz jak rano wsiadlem do auta wszystko znow bylo normalnie (auto stalo przez noc). Mial ktos taki problem? Trzeba sie tym przejmowac i sadzic ze to cos powaznego? http://imageshack.com/a/img633/5025/xrXDEI.jpghttp://imageshack.com/a/img910/6821/UfEaa3.jpg
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kristofer_b |
#787672 Wysłany:
04 Lis 2015, 18:25; Temat postu: Re: Tryb serwisowy? Czy jakas awaria? |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Grande Punto 5d
Województwo: małopolskie [K]
|
W pierwszej kolejności sprawdź alternator czy nie jest pęknięty. Mógł być rozgrzany, chlapnęło zimną wodą spod kół i obudowa pękła.
|
|
Góra |
|
 |
misci |
#787674 Wysłany:
04 Lis 2015, 18:29; Temat postu: Re: Tryb serwisowy? Czy jakas awaria? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 3d
Wersja: MyLive
Województwo: śląskie [S]
|
W pierwszej kolejności należałoby sprawdzić kabel masowy i czy alternator jest w całości.
|
|
Góra |
|
 |
maciekt8 |
#787693 Wysłany:
04 Lis 2015, 22:59; Temat postu: Re: Tryb serwisowy? Czy jakas awaria? |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Maciek
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Sport
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Żyrardów Rejestracja: 08 Lis 2014, Posty: 224 Pomógł: 6
|
Dokładnie tak jak napisali Koledzy wyżej. Masa pod akumulatorem do sprawdzenia bo szybciej i prościej. Osobiście obstawiam prędzej uszkodzony alternator - pęknięty. Tu trochę trudniej bo trzeba pod auto wejść. Alternator nie musi być pęknięty może mieć np uszkodzony regulator. W takcie pracy silnika zanika ładowanie a pewne układy poduszka, abs wspomaganie(elektryczne) potrzebują odpowiedniego napięcia do pracy i koniec. Możesz też podłączyć komputerem i zobaczyć błędy jakie zostały zapamiętane.
_________________ la nostra passione cars
|
|
Góra |
|
 |
Abdullo |
#787700 Wysłany:
05 Lis 2015, 01:59; Temat postu: Re: Tryb serwisowy? Czy jakas awaria? |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Marek
Województwo: łódzkie [E]
|
Dzięki za odpowiedzi. Lecz jeżeli byłby uszkodzony alternator to by nie było co chwila błędu? On pojawił mi się raz w sierpniu a teraz 2 raz i teraz znów wszystko jest ok i to mnie właśnie zdziwiło. Sprawdzę to co mówicie i dam znać czy coś znalazłem lub w sumie po 10 miałem auto odstawić do warsztatu by mi hamulce kompletne z tyłu zrobili to najwyżej jak nie dorwę wcześniej miernika podjadę tam i mi sprawdzą. Dzięki za pomoc
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|