|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:14
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
faradil |
#78440 Wysłany:
06 Sty 2008, 00:32; Temat postu: Wpływ temperatury na akumulator |
|
 |
Forumowicz |
 |
|
Witam
Po przeczytaniu posta z dnia 3.01 kolegi "korpus'a" zacząłem zastanawiać się nad wpływem ostatnich duuużych mrozów na stan mojego akumulatora. Jak na razie sprawuje się bezbłędnie. Autko zapala za pierwszym podejściem.
Co robić natomiast, przy przedłużających się mrozach i parudniowej przerwie bez jazdy?
Czy jest sens wyjmować akumulator z autka i przechowywać w ciepłym kącie w domku ?
Zasadniczo autko jest codziennie w ruchu, pokonuje około 70 km z wyłączeniem weekendu. Akumulator więc jest wystarczająco ładowany.
Pozdrawiam ciepło
_________________ Punto I 1,7 TD 60SX '97
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzikidaniel |
#78643 Wysłany:
06 Sty 2008, 15:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Szczerze to dla akumulatora najgorsze są wachania temperatury. Jakby u nas temp była ciągle równa powiedzmy niech by było -5 stopni to aku byłby w lepszym stanie niż jakby były wachania rzędu od -2 do +10 stopni. Więc takie wnoszenie go do domu może mieć jedynie sens przy bardzo dyżych mrozach rzędu -20 stopni.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#79027 Wysłany:
07 Sty 2008, 10:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
Jak się codziennie jeździ i auto odpala, to lepiej zostawić go w spokoju.
Starzy kierowcy na mrozach na noc akumulator owijają kocem, to daje kilka stopni zysku i trochę procent więcej energii przy rannym rozruchu.
Wyjmowanie ciągłe to rozwalanie klem i ciągłe ustawianie zegara i stacji w niektórych odbiorniach radiowych.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
Góra |
|
 |
sebo29 |
#79040 Wysłany:
07 Sty 2008, 11:29; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Jelenia Góra Rejestracja: 28 Gru 2007, Posty: 11
|
rzeczywiście temperatura wpływa na moc rozruchową akumulatora, ale przy dobrym ładowaniu nie powinieneś mięć problemów z akumulatorem, ja np. kiedyś w swoim aucie na zimę obkładałem akumulator cieńkim styropianem, czy zwiekszyło to jego sprawność nie wiem ale nigdy nie miałem z akumulatorem problemów.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|