|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 15:16
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Liam |
#793077 Wysłany:
09 Sty 2016, 23:34; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
|
Nie przepraszaj, nie ma za co.  Luźno sobie tylko piszemy... tomy, tylko to co piszesz kupy się nie trzyma. Podobno masz kolegów - handlarzy, a nie potrafiłeś kupić dobrego używanego auta. A zapewniam, że można takie znaleźć i nie należy wszystkich handlarzy wrzucać do jednego wora. Więc wychodzi na to, że się na tym nie znasz, a udzielasz rad. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na przyjemność odbioru auta z salonu. Nieważne czy to Punto czy Bentley. A ideą tego wątku jest to, aby oddzielić auta lepsze od tych słabych i bardzo słabych i tego się trzymajmy.  PS. Niestety Ałdi na drzewie, jako przykład auta poskładanego z dwóch przez ''mirka'' jak to określasz bardzo słaby i nietrafiony. 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
bbanditoss |
#793091 Wysłany:
10 Sty 2016, 00:24; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
tomy napisał(a): Następna sprawa: czy trzeba być profesorem ekonomii, żeby wiedzieć jak działa sprowadzanie aut? To biznes jak każdy inny-musi się opłacać. Jeśli auto kosztuje tutaj przykładowo 15tys zł (i jest to jego cena rynkowa, albo nawet i niższa bo przecież to okazja) to chyba jest oczywiste, że handlarz nie dał za niego niemcowi 15tys zł. Trzeba odliczyć wszystkie opłaty, ściągnięcie go tu i zysk. A wtedy z tych 15 robi się załóżmy 10 i teraz powiedz mi dlaczego niemiec ma sprzedać auto polakowi za 10 tys zł skoro może go sprzedać drożej u siebie prywatnie lub nawet w komisie. On go sprzedaje taniej, ponieważ jest rozbity lub uszkodzony i tylko w takim przypadku idzie zrobic na nim biznes, czyli sprowadzić go i naprawić tanio, sprzedać jako idealny po rynkowej cenie. Chyba, że ktoś wierzy w dużo tańsze auta w niemczech lub francji. Używane auta kosztują tam tyle samo co tu, albo więcej. Amen  Dodam tylko, że również jestem z branży i rzadko kiedy podczas wyceny importa wszystko jest ok... [ Dodano: 10 Sty 2016 00:19 ]Liam napisał(a): i nie należy wszystkich handlarzy wrzucać do jednego wora. To też prawda, znam osobiście takich co złomem handlować nie chcą [ Dodano: 10 Sty 2016 00:21 ]A dla koleżanki takie info, że kolega z forum sprzedaje 1,4 16v z gazem może ciut droższe ale może warto. Kolega to virus,,,,, [ Dodano: 10 Sty 2016 00:24 ]http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-pu ... yg1KF.html
|
 |
abezus |
#793101 Wysłany:
10 Sty 2016, 07:23; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
Niestety pociagne dalej temat bo takich p*****l jak na ostatniej stronie dawno nie czytalem. Po pierwsze co to za przeswiadczenie ze nieuszkodzonych samochodow nie oplaca sie sprowadzac do polski, nie mierzmy wszystkich swoja miara jesli ktos ma kolegow oszustow to bardzo mi przykro. Fakt ze jakies 90 procent sakochodow sprowadzonych to auta przekrecone albo na powypadkowej historii albo na przebiegu, albo jeszcze cos innego. Jednak SPOKOJNIE mozna za granica kupic samochod za normalne pieniadze. 2500E za grande to malo? Kurde to jest fiat, nie vw czy bmw. Fiaty nie trzymaja wartosci i widzialem nie jedna ladna sztuke SPORTA z przebiegiem 100 kkm za podobne pieniadze. Ale wlasnie w polskiej spolecznosci fiatow panuje przekonanie ze lepiej kupic salonowke. Moim zdaniem nie, bo nie chce auta ktore zrobilo 100 czy tam wiecej tys po polskich dziurach. Nie chce auta ktore bylo serwisowane na półśrodkach, podróbkachzamiennikach itp, a nie oszukujmy się większość polaków tak serwisuje samochody jak tylko skonczy sie gwarancja. Na koniec przeświadczenie ze prywatny sprzedawca nas nie oszuka, niby dlaczego? Czym różni sie prywatny od handlarza? Zarowno jeden jak i drugi chce sprzedac... oczywiscie nie bronie handlarzy, staram sie przekazac ze kupujac samochod trzeba uzywac glowy a nie myslec stereotypami. Sam znam handlarzy oszustow, ale znam tez takich ktorzy kupuja samochody cale, bezwypadkowe, nie kreca licznikow i nie dosc ze sprzedaja te samochody to jeszcze na nich zarabiaja.
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#793108 Wysłany:
10 Sty 2016, 10:41; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
Podaj linki do ogłoszeń niemieckich gdzie masz gp sporta, ładnego za 2500euro . [ Dodano: 10 Sty 2016 10:39 ]Wyszukałem GP Sport, posortowałem o cenach i jakoś tych igiełek za 2,5k ojro nie widzę http://fahrzeuge.autoscout24.de/?atype= ... sort&dtr=s[ Dodano: 10 Sty 2016 10:41 ]A już wiem, one już do Polski jadą 
|
 |
abezus |
#793113 Wysłany:
10 Sty 2016, 11:08; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#793116 Wysłany:
10 Sty 2016, 11:08; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
I Ci handlarze nie chcą tych igiełek tylko robią miejsce Mirkowi żeby sobie zabrał to Polski i zarobił  Nie twierdzę, że nie można kupić dobrego auta w DE, ale niekoniecznie taniej niż u nas i są to raczej odosobnione przypadki Czemu 90% aut importowanych, które wyceniam to auta po mniejszych lub większych naprawach bl-lak, bez jakichkolwiek książek serwisowych itp. Bo takie auta opłata się sprowadzać i na nich zarabiać. A klienci jak słyszą co mam im do powiedzenia o ich aucie to robią wielkie oczy, bo jak kupowali "sprzedawca mówił, że absolutnie bezwypadkowy, nic nie malowane" itd. Ja swoje wypowiedzi opieram na doświadczeniu z tego typu samochodami, nie wyssałem sobie tego z palca i jeśli ktoś nie chce mi wierzyć to niech tego nie robi, oby kiedyś na własnej skórze nie doświadczył wspaniałości samochodu od nieuczciwego handlarza. Co innego jak ktoś świadomie kupuje samochód po jakiejś naprawie itd., a nie że jest oszukany.
|
 |
Liam |
#793125 Wysłany:
10 Sty 2016, 11:54; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
bbanditoss napisał(a): Ja swoje wypowiedzi opieram na doświadczeniu z tego typu samochodami, nie wyssałem sobie tego z palca i jeśli ktoś nie chce mi wierzyć to niech tego nie robi bbanditoss napisał(a): Czemu 90% aut importowanych, które wyceniam to auta po mniejszych lub większych naprawach bl-lak, bez jakichkolwiek książek serwisowych Z mojego doświadczenia wychodzi, że do ASO na takie wyceny i oględziny jedzie najmniej świadomy klient, i jest to prawda, bo też widuję praktycznie sam gruz. Te naprwdę ładne przeważnie do takich miejsc nie trafiają, tylko znikają po kilku dniach, bo normalny klient kładzie na stół kwotę o 2-3kzł wyższą od średnich cen za dany model w segmencie i nie targuje się o 100 zł. Cytuj: A już wiem, one już do Polski jadą Niestety, nie jadą.  Bo Fiatem się nie handluje, każdy normalny handlarz to powie. Po drugie auta na handel nie są pozyskiwane z mobile czy autoscout. Tak jak napisał abezus, to jest tylko Fiat, i poza grupą koniobijców wpychających felgi 18/19'' do silniczków 1.4, nie ma żadnego poważania wśród normalnych ludzi. Zamykam. 
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#793128 Wysłany:
10 Sty 2016, 12:01; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
To że jadą to był sarkazm Liam napisał(a): Po drugie auta na handel nie są pozyskiwane z mobile czy autoscout. Nie mówiłem, że się pozyskuje ale dają pogląd na ceny tam panujące. Liam napisał(a): i poza grupą koniobijców wpychających felgi 18/19'' do silniczków 1.4, To od wiosny będę koniobijcą 
|
 |
tomy |
#793129 Wysłany:
10 Sty 2016, 12:21; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysztof
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: MyLive
|
bbanditoss, Widać, że robisz w temacie i masz oczywiście rację.
Liam, Jakbyś dokładnie przeczytał, to dowiedziałbyś się, że napisałem w ten sposób: nie opłaca się HANDLARZOWI targać dobrego auta, niezależnie od marki. Samemu jak najbardziej idzie kupić sobie tam dobre auto, tak jak i tutaj - bo czy niemiec czy polak to nie ma różnicy. Tylko sprawa jest taka, że trzeba tam pojechać i to zobaczyć. Ja z założenia mało komu ufam, więc wolę sam szukać sobie czegoś takiego od czego moje życie zależy (i mojej rodziny) niż polecać to zadanie komuś innemu. Koledzy handlarze oczywiście, że oferowali sprowadzanie dobrego auta, przy okazji ciągnięcia normalnych na handel(czyli uszkodzonych). Tylko, że każdy z nich mówił na wstępie: to auto będzie droższe niż tutaj, bo tam się cenią. Na pytanie dlaczego pada odpowiedź: bo te auta są zazwyczaj lepiej wyposażone, dobrze utrzymane, jeżdzą po lepszych drogach i oni mają tego świadomość. Trzyma się to logiki i nie ma podstaw nie wierzyć.Wspomniałeś, że nie ma co wrzucać do jednego wora wszystkich - ok pełna zgodna. Jednocześnie napisałeś, że 90% handlarzy kombinuje......dla mnie pojawia się pewien dysonans. Jeśli mam szukać tych 10% to powiedzmy sobie szczerze - marna szansa na trafienie, a ja się akurat zgadzam co do tych proporcji. Równie dobrze można szukać dziewicy w burdelu - pewnie też się trafiają. Co do przykładu z audi uważam właśnie, że jest bardzo trafny. Miras na pewno mówił, że nówka sztuka. Druga sprawa: nie podoba mi się to, że zarzucasz wszystkim, że się nie znają samemu przedstawiając się za guru w temacie motoryzacji. Troszkę pokory. Można zacząć podejrzewać, że robisz dobry PR mirkom, bo jesteś jednym z nich. Trzecia sprawa: kupiłem dobre używane, ale od prywatnego po długich poszukiwaniach - ale spełniające moje wymagania. Mam go prawie 2 lata i NIC się nie znalazło do czego mógłbym się przyczepić, a jak dobrze wiemy ile jest tematów na forum jak ktoś kupił w miare świeże auto i jest gigantyczna ilość problemów. Konkludując każdy ma jakieś swoje doświadczenia, każdy z nas swoje widział i każdy może wyrazić swój pogląd, jak również każdy kto ma zamiar kupić sobie auto, może przeczytać nasze wypowiedzi i wyciągnąć swoje wnioski i o to właśnie chodzi.
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#793132 Wysłany:
10 Sty 2016, 12:21; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
bbanditoss napisał(a): To od wiosny będę koniobijcą Ja byłem i jestem. Moje GP ma dożywotnie miejsce w garażu. Trzeba mieć trochę dystansu do siebie. 
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#793134 Wysłany:
10 Sty 2016, 13:06; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Liam napisał(a): bbanditoss napisał(a): Ja swoje wypowiedzi opieram na doświadczeniu z tego typu samochodami, nie wyssałem sobie tego z palca i jeśli ktoś nie chce mi wierzyć to niech tego nie robi bbanditoss napisał(a): Czemu 90% aut importowanych, które wyceniam to auta po mniejszych lub większych naprawach bl-lak, bez jakichkolwiek książek serwisowych Z mojego doświadczenia wychodzi, że do ASO na takie wyceny i oględziny jedzie najmniej świadomy klient, i jest to prawda, bo też widuję praktycznie sam gruz. Te naprwdę ładne przeważnie do takich miejsc nie trafiają, tylko znikają po kilku dniach, bo normalny klient kładzie na stół kwotę o 2-3kzł wyższą od średnich cen za dany model w segmencie i nie targuje się o 100 zł. Cytuj: A już wiem, one już do Polski jadą Niestety, nie jadą.  Bo Fiatem się nie handluje, każdy normalny handlarz to powie. Po drugie auta na handel nie są pozyskiwane z mobile czy autoscout. Tak jak napisał abezus, to jest tylko Fiat, i poza grupą koniobijców wpychających felgi 18/19'' do silniczków 1.4, nie ma żadnego poważania wśród normalnych ludzi. Zamykam.  No proszę widzę że znalazł się ktoś kto wie jak wygląda rynek aut używanych na zachodzie. Pozdrawiam kolegę, moja rada, szkoda Twojego czasu na pisanie postów bo Tutaj wiedzą lepiej. Miałem w planie wytłumaczyć jak to wszystko działa ale edytowałem posta bo po co mam to robić, co z tego będę miał. Niech sobie dalej żyją w nieświadomości. bbanditoss swoje ostatnie punto kupiłeś od prywatnego użytkownika, który kupił samochód od handlarza. Tak psioczysz na handlarzy a koniec końców pośrednio taki handlarz na Tobie zarobił.... Niebieskie kupiłeś z wgniotką, po naprawie wgniotki samochód jest malowany i gdyby był przywieziony zza granicy to byłyby lamenty że składany z dwóch. Również temat ze swojej strony zamykam bo szkoda czasu na dywagacje.
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#793139 Wysłany:
10 Sty 2016, 13:14; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
Kupiłem to co sobie sprawdziłem i z pełną świadomością i na nikogo nie psioczę, moje posty mają na celu uświadomienie tylko tych którzy są laikami w temacie, żeby nie dali sobie wcisnąć złomu.
|
 |
abezus |
#793140 Wysłany:
10 Sty 2016, 13:18; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Dlatego napisaem, ważne żeby kupować z głową, nie ważne czy od handlarza czy prywatnego bo ŻADEN handlarz nie bierze samochodów z autoscout czy mobile.de. Ci kiepsko ogarnięci biorą wozy z tureckich placów gdzie masz auta przekręcone przez turków, a ci bardziej rozgarnięci mają inne patenty.
|
|
Góra |
|
 |
Damian0907 |
#793141 Wysłany:
10 Sty 2016, 13:21; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Damian
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 17 Gru 2009, Posty: 583
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#793143 Wysłany:
10 Sty 2016, 13:39; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Można wiedzieć jakie były objawy uszkodzenia skrzyni? Raczej panuje opinia że fiatowskie skrzynie są dobre jakościowo a tu widzę odstępstwo od reguły.
|
|
Góra |
|
 |
virus2xxx |
#793146 Wysłany:
10 Sty 2016, 13:46; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 16V 135KM
Paliwo: Benzyna + LPG
|
|
Góra |
|
 |
Damian0907 |
#793158 Wysłany:
10 Sty 2016, 14:59; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#793160 Wysłany:
10 Sty 2016, 15:18; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Z tym że w bravo jest skrzynia M32 produkcji opla a w GP 1.4 16v z tego co wiem jest fiatowska szóstka i pierwsze słyszę żeby się coś z nią działo. Zresztą w bravo 1.4 90 koni też jest fiatowska skrzynia na którą skarg nie ma. Dopiero od T-Jetów są M32 i tu faktycznie jest loteria, jedi jeżdżą 200kkm innym się szybciej psuje. Ale tak jak mówisz objawami uszkodzeń jest faktycznie szum na 5 i 6 biegu, co skłania do myślenia czy aby na pewno w GP 1.4 16v była skrzynia fiatowska... Jak masz wsteczny obok jedynki czy obok szóstki?
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#793161 Wysłany:
10 Sty 2016, 15:20; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
Imię: Michał
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E Rejestracja: 05 Kwi 2007, Posty: 2418 Pomógł: 3
|
abezus napisał(a): co skłania do myślenia czy aby na pewno w GP 1.4 16v była skrzynia fiatowska... fabrycznie na pewno  pozatym pod m 32 są inne półosie wiec nie dorabiajmy teorii spiskowej  Skrzynia identyczna jak w 1.4 77 tylko ma 6 bieg dodatkowo.

MOJE Quasi Sport , Bianco & Nero Edizione Grande Punto
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#793163 Wysłany:
10 Sty 2016, 15:37; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Chcesz powiedzieć przez to że fiatowskie skrzynie nie są nic lepsze niż oplowskie? Rozumiem, czyli byłem w błędzie 
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#793165 Wysłany:
10 Sty 2016, 16:01; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E Rejestracja: 05 Kwi 2007, Posty: 2418 Pomógł: 3
|
|
Góra |
|
 |
misci |
#793169 Wysłany:
10 Sty 2016, 17:28; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 3d
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: MyLive
|
Awaryjność skrzyni biegów zależy od silnika z jakim została skompletowana. Ta sama skrzynia będzie bezawaryjna z silnikiem o momencie 90nM i będzie się psuć zasilana silnikiem o momencie 130Nm. Awaryjna skrzynia w Oplu 1,4 16V może całkiem dobrze pracować w Fiacie 1,4 8V.
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#793170 Wysłany:
10 Sty 2016, 17:30; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
|
|
Góra |
|
 |
anna_bielsko |
#793198 Wysłany:
10 Sty 2016, 21:41; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Ania
|
Straszna dyskusja się wywiązała  W każdym razie po całym weekendzie zwiedzania nadal jestem bez auta.
|
|
Góra |
|
 |
Damian0907 |
#793200 Wysłany:
10 Sty 2016, 21:44; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Może źle to napisałem w Bravo faktycznie dużo przypadków, a w GP to mechanik co mi robił mówił że kilka już mieli GP z tym szumem, ale że nie jest to taki częsty przypadek jak w Bravo:)a ale co zrobić:D zrobione i śmiga 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 16v 95KM 2009 topic23830.html
topic22640.html
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|