|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:11
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kkaarrooll91 |
#804369 Wysłany:
28 Kwi 2016, 20:28; Temat postu: Błąd przepływomierza bez żadnych objawów |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Karol
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Stile
Województwo: śląskie [S]
|
Witam, Od dłuższego czasu mam z pozoru błahy jednak bardzo irytujący problem z moim GP 1.3 90 KM. Mianowicie co jakiś czas zapala mi się kontrolka Check Engine, a po kilku kolejnych odpaleniach auta przestaje się świecić. W trakcie świecenia się kontrolki auto nie daje żadnych innych objawów - nie kopci, obroty nie skaczą, nie gaśnie, przyspiesza normalnie, nie jest zamulone. Po podłączeniu do komputera wyrzuca błąd przepływomierza. Został on wymieniony na nowy, oryginalny Bosch'a. Poza tym zostały sprawdzone wtryski (wszystkie parametry pracy w normie), wyczyszczony EGR i sprawdzony cały układ elektryczny. Turbina też pracuje normalnie, chociaż przewód idący do intercoolera jest delikatnie spocony (czytałem, że w jakimś stopniu to norma w GP).
Czy miał ktoś podobne objawy i rozwiązał problem?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
fullxda |
#804476 Wysłany:
30 Kwi 2016, 13:44; Temat postu: Re: Błąd przepływomierza bez żadnych objawów |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
pewnie nie łączy złącze lub jakis zimny lut przerwa na przewodach w momencie niełączenia wywala check ale jak po chwili jak wszystko ok to po 5 odpaleniach check znika tak jest w grande
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
kkaarrooll91 |
#805364 Wysłany:
14 Maj 2016, 18:05; Temat postu: Re: Błąd przepływomierza bez żadnych objawów |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Karol
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Stile
|
Fullxda, też wydaje mi się, że któryś z przewodów "kradnie" prąd. Check zapala się zawsze w momencie hamowania, gdy spadają obroty. Jakiś czas temu regenerowałem alternator, bo z powodu zbyt niskiego ładowania odłączało mi w trakcie jazdy wspomaganie kierownicy.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|