|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:16
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
grande.punto.gliwice |
#795048 Wysłany:
28 Sty 2016, 20:49; Temat postu: Rozłożenie skrzynki bezpiecznikowej z komory silnika. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Maciek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 28 Sty 2016, Posty: 7
|
Witam wszystkich !
Mam do Was gorące zapytanie: Potrzebuję odpiąć i wyjąć z komory silnika, rozłożyć - w celu dostania się do wyprowadzeń płytki drukowanej oraz uzupełnić styki jednego z gniazd bezpieczników w skrzynce bezpiecznikowej znajdującej się w komorze silnika mojego Kropka 1.2 Active.
Czy ktoś z Was już coś takiego robił i może poinstruować mnie w jaki sposób to zrobić nie urywając / łamiąc i psując niczego ?
Z góry wielkie dzięki! Pozdrawiam!
_________________ „Nie jeździj szybciej niż lata Twój Anioł Stróż”
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kris84 |
#795088 Wysłany:
29 Sty 2016, 13:36; Temat postu: Re: Rozłożenie skrzynki bezpiecznikowej z komory silnika. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzych
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sporting
Miejscowość: Tarnowskie Góry Rejestracja: 06 Lut 2012, Posty: 813 Pomógł: 11
|
Bardzo dobry temat... sam musze sie tam dostac, wiec podpinam sie z pytaniem 
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#795104 Wysłany:
29 Sty 2016, 15:58; Temat postu: Re: Rozłożenie skrzynki bezpiecznikowej z komory silnika. |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
rozbierałem skrzynke bezpiecznikową i moge podzielic sie wiedzą gdy juz rozepniemy wtyczki i wyjmiemy ja z auta to warto zrobic fotke bezpiecznikom i przekaznikom tam umieszczonych aby wiedziec jakiej mocy bezpieczniki wlożyc z powrotem w te same miejsca wyciagamy bezpieczniki i przekaźniki nastepnie wyjmujemy skrzynke z budowy hermetycznej za pomocą wkretakow plaskich delikatnie warstwa po warstwie aby nic nie uszkodzic Autor postu otrzymał pochwałę
Załączniki: |
Komentarz do pliku: takich plytek jest chyba 5.
poszczególne płytki.jpg [ 240.39 KiB | Obejrzany 3355 razy ]
|
Komentarz do pliku: ostatnia lub pierwsza warstwa płyt
ostatnia lub pierwsza warstwa.jpg [ 251.37 KiB | Obejrzany 3355 razy ]
|
Komentarz do pliku: obudowa hermetyczna
obudowa hermetyczna.jpg [ 185.78 KiB | Obejrzany 3355 razy ]
|
Komentarz do pliku: delikatnie za pomocą plaskich wkretakow wysuwamy calosc z obudowy
skrzynka bez bezpiecz.jpg [ 250.42 KiB | Obejrzany 3355 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
grande.punto.gliwice |
#795122 Wysłany:
29 Sty 2016, 17:35; Temat postu: Re: Rozłożenie skrzynki bezpiecznikowej z komory silnika. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Maciek
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 28 Sty 2016, Posty: 7
|
Ogromnie już dziękuję za cenne wskazówki ! Mam jeszcze dodatkowe pytania: - Czy ten szary plastik (szara plastikowa płytka) z ponumerowanymi gniazdami bezpieczników jest w jakiś sposób przymocowany (zespolony) z tą czarną hermetyczną obudową skrzynki bezpiecznikowej ? W jaki sposób go wyjąć ? - Jak wygląda sprawa z kolejnymi płytkami drukowanymi - są włożone luźno, czy w jakiś sposób przymocowane ? - Istnieje możliwość na właściwej płytce dołączyć odpowiednie końcówki/gniazdo na brakujący bezpiecznik ? Trzeba je samemu dorobić czy można je kupić ? Wielkie dzięki za pomoc i odpowiedzi na dodatkowe pytania ! Pozdrawiam ! 
_________________ „Nie jeździj szybciej niż lata Twój Anioł Stróż”
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#795128 Wysłany:
29 Sty 2016, 18:39; Temat postu: Re: Rozłożenie skrzynki bezpiecznikowej z komory silnika. |
|
 |
Puntoświr |
|
Całą szara skrzynkę wyjmiesz delikatnie podważając ją z kilku stron wkretakiem i wysuwając piny z obudowy są jeszcze zaczepy które trzeba odsunąć widać je na zdjęciu są na samej górze tej obudowy .Jak będziesz miał ją w ręku to będziesz wiedział o co biega . Płytki zdejmujesz warstwa po warstwie też za pomocą wkretakow ważne aby wychodziły z elementami metalowymi które są tam osadzone za pomocą kołków plastikowych i następnie stopionych aby te elementy się trzymały płytki. Te płytki trzymają się wzajemnie za pomocą pinów przechodzących przez poszczególne warstwy. Czy można coś tam dołożyć , hm zawsze można ale oryginalnej blaszki z pinem do wtyczki ciężko będzie kupić , zrobić . może łatwiej będzie kupić nową stara ale bogatszą wersje tej skrzynki Łatwiej byłoby przewiercic obudowe , przeprowadzić przewód do wiązki , a w skrzynce wyprowadzić dodatkowe gniazdo bezpiecznika
[ Dodano: 29 Sty 2016 18:39 ]
Myślę że tak będzie łatwiej niz ingerować w płytki
Załączniki: |
Komentarz do pliku: Np takie gniazdo
gniazdo-bezpiecznika-samochodowego-hermetyczne-3mm-L.jpg [ 41.49 KiB | Obejrzany 3331 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
piotrk87 |
#806697 Wysłany:
04 Cze 2016, 01:26; Temat postu: Re: Rozłożenie skrzynki bezpiecznikowej z komory silnika. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Piotr
Wersja: Active
Województwo: małopolskie [K]
|
Mam podobny problem. Jeźdżę GP 1.4 8v, 2007 z klimą. Zjarało mi trochę skrzynkę bezpieczników i kupiłem nową, jak się okazuje brakuje na niej styków od bezpiecznika bodajże F34, odpowiedzialnego za sprężarkę klimy. Jeśli dorobienie wtyku jest bardzo kłopotliwe, to czy ktoś się orientuje może, jaki nr. skrzynki powinienem zakupić, żeby wszystko, łącznie z klimą działało? Jako ciekawostkę powiem, że jestem 2 właścicielem tego auta i wcześniej włożona skrzynka była prawdopodobnie od mujltijeta 1.3. Wnioskuję to po miejscu dla bezpieczników do świec żarowych i innych rzeczy związanych z dieslem. Auto zrobiło się bardziej żwawe i zrywne, lepiej się steruje po wymianie tej skrzynki. Jednak problemem jest to, że nie ma klimy no i wiatrak chłodnicy nie wyłącza się razem z autem, a chodzi jeszcze z 30 sekund po wyłączeniu zapłonu. Nie chciałbym znowu wrzucać tej od multijeta (do której numer znam), skoro są aż takie zmiany na plus. Proszę o rady 
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#806698 Wysłany:
04 Cze 2016, 06:43; Temat postu: Re: Rozłożenie skrzynki bezpiecznikowej z komory silnika. |
|
 |
Puntoświr |
|
Szukaj w e'perze po nr vin swojego auta skrzynki bezpieczników.
|
|
Góra |
|
 |
piotrk87 |
#806897 Wysłany:
07 Cze 2016, 20:58; Temat postu: Re: Rozłożenie skrzynki bezpiecznikowej z komory silnika. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Piotr
Wersja: Active
Województwo: małopolskie [K]
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|