Cześć,
niedawno kupiłem Kropka i przymierzam się do pierwszej wizyty w warsztacie (m.in. kupuję filtr oleju). Czy mogę kupić dowolny filtr oleju (dowolnej firmy) który mi wyskakuje na stronach sklepów internetowych po ustawieniu mojego samochodu (GP 1,4 8V 2006)? Bo z tego co czytam na forach wynika, że są dwa różne rodzaje filtrów oleju (gdzieś czytałem że zależne od pompy oleju) - problem w tym że w mojej wersji dostęp do tej części jest utrudniony, a ja średnio znam się na mechanice samochodowej więc nie mam jak sprawdzić jaki jest zamontowany.
Przeglądając dane różnych filtrów ich wymiary trochę się różnią (wysokość między 85 a 90mm, średnice zewnętrzne między 65 a 70mm, średnica wewnętrzna 1 między 54 a 56,5mm, średnica wewnętrzna 2 między 62 a 64mm, przy czym niektórzy wymiary średnicy wewnętrznej 1 i 2 podają na odwrót). Wszystkie mają gwint M20x1,5. Czy te różnice w wymiarach stanowią problem?
Poza tym różnią się też ciśnienia otwarcia zaworu obejściowego, dla filtrów Mann W610/3 i Bosh 0 986 452 041 i Valeo 586013 jest to 1 bar, dla Valeo 586021 jest to 1,5 bar (po co są dwa typy, średnica zewnętrzna różni się o 0,5mm?), dla Knecht OC986 1,3 bar, dla UFI 23.438.00 0,7 bar, dla Purlux LS910 i Filtron OP545/2 nie mam danych. Czy kierować się tymi ciśnieniami?
Będę wdzięczny za wskazanie który z filtrów wybrać, a jak ktoś mi jeszcze powie dlaczego to już w ogóle super

dzięki