You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #809846 Wysłany: 10 Sie 2016, 21:39; 
 Temat postu: 1.4 [77] - tłuczenie przy ruszaniu.
Sympatyk kropek

Imię: Mateusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
Cześć, mam problem z moim grande punto. Mianowicie od pewnego czasu, przy ruszaniu co ciekawe przeważnie tylko rano doświadczałem pewnego rodzaju tłuczenia. Na początku występowało jedynie przy ruszaniu i jednoczenym skręcaniu (obojętnie w którą stronę), teraz zdarza się to już czasami nawet przy ruszaniu do przodu a przy skręcie często.
Charakterystykę samego "tłuczenia" ciężko opisać, w momencie jego występowania mam wrażenie jakby samochód (a w szczególności przednie zawieszenie) miało się zaraz rozpaść. Mam uczucie jako coś w samochodzie, silnik, skrzynia, bądź własnie zawieszenie wykonywało rytmiczne ruchy do przodu i do tyłu i jak im nie przeciwdziałam to coś ulegnie zniszczeniu. A ustają one w momencie dociśnięcia gazu lub jazdy na pół-sprzęgle oraz po przejechaniu paru skrzyżowań.

Piszę ze względu na to, iż nie mam dostępu do mechanika, który sam podejmuje diagnozę, raczej do takich którzy tylko czekają aż się coś zasugeruje i to własnie wymieniają..., a być może na forum ktoś już się z czymś takim spotkał.
Na początku, gdy tłuczenie występowało jedynie czasami przy skręcie, podejrzewałem problem z zawieszeniem, a dokładnie z poduszkami przednich amortyzatorów, jednak teraz zaczynam myśleć że może to skrzynia albo sprzęgło/docisk sprzęgła.

Do opisu dołączam średniej jakości (ze względu na to iż zawsze jak chce nagrać to tłuczenia nie ma) filmik, w którym można je zauważyć dokładnie w 38s (pierwszy raz występuje w 36, ale lepiej oddaje je własnie 38). Sorki za szuranie kierownicą i inne dziwne zjawiska w moim wykonaniu ale źle złapałem sobie telefon przy nagrywaniu.

PS. Na filmik załapał się też dziwny odgłos (5-6s), którego wcześniej nie zauważałem.

https://youtu.be/yv9rXS-3saA

Post #809848 Wysłany: 10 Sie 2016, 21:51; 
 Temat postu: Re: 1.4 [77] - tłuczenie przy ruszaniu.
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Kamil
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków
Pierwsze co pomyślałem to docisk. Ale co do docisku mają skręcone lub wyprostowane koła?
A może tylko poluzowały się śruby od poduszek silnika/skrzyni biegów lub coś bardzo złego stało się z samymi poduszkami i cały zespół napędowy "lata"?

Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ...
Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ...
Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ...
GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html
Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html

Post #809852 Wysłany: 10 Sie 2016, 22:04; 
 Temat postu: Re: 1.4 [77] - tłuczenie przy ruszaniu.
Sympatyk kropek

Imię: Mateusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
Co do pierwszego, to że najpierw częściej występowało przy skręconych kołach trochę nie pasuje mi do docisku.
Poduszki sprawdzałem wizualnie, i wyglądają jak dla mnie w porządku jeszcze. Co do śrub to szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi.

Znaczy jeśli okazało by się, że to sprzęgło to nawet dobrze bo i tak w mojej ocenie kwalifikuje się już do wymiany (117k przebiegu, i łapie już dość wysoko) a tak były by dwie pieczenie na jednym ogniu, ale czy to sprzęgło....?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)