You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #813112 Wysłany: 11 Paź 2016, 23:21; 
 Temat postu: Falujące obroty na zimnym, czasem biały dym 1.3 mJTD
Puntoświr

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Po odpaleniu zimnego do rozgrzania (by strzałka się nieco uniosła) falują obroty tak 800-900, może 950.
Czasem (cześciej, jak dam czadu przed zgaszeniem) biały dym po odpaleniu... jak w +30, tak i teraz. Po kilkukrotnym dodaniu gazu "wychodzi" i nie dymi więcej. Ale jak nie dodać gazu może dymieć kilka kilometrów spokojnej jazdy (prawie że na obrotach jałowych). Stoisz i dymisz (nie tak, żeby bardzo mocno, ale, widać).
Miałem pełno białego dymu przy niedziałających świecach żarowych po odpaleniu (zapobieżnik się spalił, i bardzo ciężko odpalał, szybciej z dodaniem gazu), wyczytałem, że paliwo się nie spala. Tutaj to wygląda identycznie, ale kontrolka świec się nie pali, i odpala po kilku obrotach rozrusznika.

Gorący chodzi bez żadnych zarzutów, nawet EGR się "oczyścił" :) pod moim butem.

Także na zimnym, jak depnąć ok 4000 obrotów leci ledwie zauważalna ilość czarnego dymu. Jak się rozgrzeje, dymu nie ma.

Nie wiem, czy mam DPF, auto z 2007 roku, i skrzynia 5 biegowa.

Nie wiem prawie nic o dieslach, domniewywam, że biały dym - niespalone paliwo, ale nie wiem, dlaczego raz jest, 5-20 razy nie ma... świeca jakaś, czy kontakt na niej? Czy?

Obroty falują zawsze - czy to jest OK, czy EGR? (był zatkany mocno napewno :)).
Czarny dym - zimny mniej szczelny, jak rozgrzany?

Post #813127 Wysłany: 12 Paź 2016, 10:13; 
 Temat postu: Re: Falujące obroty na zimnym, czasem biały dym 1.3 mJTD
Puntoświr

Imię: Karol
Samochód: Grande Punto 5d
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz
Płynu chłodniczego nie ubywa/przybywa? Jak z poziomem oleju?
Sadza to niespalone paliwo albo z powodu nie do końca poprawnej pracy wtryskiwacza albo zaworu egr przez który brakuje tlenu.
Po przygazówkach może turbina przepuszczać trochę oleju która osadza się w kolektorze dolotowym w sadzy.
Po odpaleniu olej jest zaciągany i na zimnym silniku nie pracuje poprawnie + widać dymek. Po rozgrzaniu ten olej nie zakłóca już tak pracy silnika oraz staje się niewidoczny.
Problemy mogą być również połączone.
W zaworze EGR musi poprawnie pracować sprężyna powrotna. Jak się przycina to silnik produkuje więcej sadzy co przyspiesza dalsze zachodzenie sadzą EGRu i sprężarki.

Post #813231 Wysłany: 14 Paź 2016, 00:41; 
 Temat postu: Re: Falujące obroty na zimnym, czasem biały dym 1.3 mJTD
Puntoświr

Samochód: Grande Punto 3d
Województwo: mazowieckie [W]
Oleju może 300 ml na 10000 km poszło, płynu chłodniczego podobnie.

Z dymem to raczej puści białą chmurkę po odpaleniu na zimny, i tyle.

Sprawdzałem stojąc przy wydechu :) natychmiast po odpaleniu czasem chmurka i czysto, rzadko - dymi na biało, po kilkukrotnym (częściej jednokrotnym) mocnejszym wcisnięciu gazu "wychodzi" i jakiś czas do rozgrzania się jest lekki czarny dymek przy wkręceniu na ok 4000 i wyżej, jak ciepły, to już nie ma.

No i te obroty, skaczące 800-900-950 póki strzałka się nie uniesie na termometrze...

Z EGR to była bieda, bo nawet się zaciął po dłuższej autostradzie (170-180 (180-190 na liczniku) około 20 km), i silnik się dusił. Ale teraz już nie czuje, że coś jest nie tak, coraz mniejszy kop przy przyśpieszeniu na 2500 obrotach, poprostu równie przyśpiesza, mniej mułowaty na niskich, etc. No i było trudnie rozpędzić powyżej 70 km/h na 2 biegu, jakieś buczenie, i nie przyśpieszał, teraz OK też. I mniej "bije" po puszczeniu pedału gazu.
No i to falowanie obrotów było większe, bo powyżej 1000 się unosiło, i więcej trzeba było rozgrzać.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)