|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 13:33
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
radzion |
#819484 Wysłany:
16 Lut 2017, 17:12; Temat postu: Stuki przy dodawaiu gazu. Co to za część na zdjęciu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
|
Witam. Od pewnego czasu coś stuka, terkocze(dźwięk jakby przyłożyć kawałek plastiku do włączonego wentylatora) mi w trakcie dodawania gazu. Zarówno na biegu jak i na luzie, Z wciśniętym sprzęgłem czy nie. W czasie jak i na postoju. Warunek jeden; wciskanie pedału gazu. W momencie jego puszczenia stuki ustają.Ma to miejsce tylko na rozgrzanym silniku. Na zimnym nic nie słychać. Dziś udało mi się zlokalizować mniej wiecej miejsce skąd dochodzą stuki. Jestem w 99% pewny tego że to z tej części , natomiast nie wiem co to i co moze byc powodem tych stuków. Miejsce zaznaczone na poniższych zdjęciach. Czy faktycznie stukanie to może miec miejsce w tej części?Z góry dziękuje za pomoc
[ Dodano: 16 Lut 2017, 17:12 ]
Czy to przepustnica?
Załączniki: |
C4y3AAvXUAEI25q.jpg [ 67.54 KiB | Obejrzany 2281 razy ]
|
C4y2z9WWEAAqUKX.jpg [ 79.14 KiB | Obejrzany 2281 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
|
|
misci |
#819485 Wysłany:
16 Lut 2017, 17:21; Temat postu: Re: Stuki przy dodawaiu gazu. Co to za część na zdjęciu. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 3d
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: MyLive
|
Tak. To przepustnica, ale pod nią jest zawór par paliwa. Zacząłbym od odłączenia kabelka od zaworu. Można też zdjąć obudowę filtra. Wtedy w pełnej krasie objawia się przepustnica.
|
|
Góra |
|
 |
radzion |
#819486 Wysłany:
16 Lut 2017, 17:30; Temat postu: Re: Stuki przy dodawaiu gazu. Co to za część na zdjęciu. |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
ok, ale czy te terkotanie może dobiegać z samej przepustnicy czy raczej z innej części?
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#819490 Wysłany:
16 Lut 2017, 20:24; Temat postu: Re: Stuki przy dodawaiu gazu. Co to za część na zdjęciu. |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
Może terkotanie które słyszysz to praca wtryskiwaczy ? Przepustnica nie ma czym terkotac
|
|
Góra |
|
 |
radzion |
#819500 Wysłany:
21 Lut 2017, 18:51; Temat postu: Re: Stuki przy dodawaiu gazu. Filmik |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie znam się,dlatego pytam. Jutro auto i tak u mechanika (sworznie +hamulce).Udało się załatwić żeby i na to spojrzał.Nie wiwm co i flaczego terkocze.Napisałem tylko że na 99% dochodzi to z tego miejsca.Jutro będę mądrzejszy.Dzięki [ Dodano: 21 Lut 2017, 16:38 ]Jeszczr raz proszę o pokoc. Zamieszczam krótki filmik na którym słychać ów dźwięk. Najlepiej przez kilka pierwszych sekund (7sekunda) Pytałem 3 mechaników.Każdy z innym pomysłem. Nie chcę póki co pisać żeby nic nie sugerować https://youtu.be/zCBKAk_w9sk
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|