|
Obecny czas: 28 Kwi 2025, 08:49
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
autofan |
#658038 Wysłany:
07 Kwi 2013, 11:09; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
Ja wymieniałem łączniki przy przebiegu 50 tyś km bo stukały podczas ruszania i hamowania, kupiłem orginalne w ASO i już są do wymiany (przebieg 78 tyś km). Obecnie stukają na każdej dziurze. Oczekiwałem podobnej wytrzymałości jak tych założonych w fabryce. Teraz kupię firmy TRW (sprawdzone w innym aucie) 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
buli21 |
#706621 Wysłany:
22 Gru 2013, 00:02; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Marki Rejestracja: 26 Maj 2008, Posty: 31
|
z doświadczenia: oryginalny łącznik stabilizatora 95000 km, zamiennik SWAG 20 tys, zamiennik KRAFT 5 tys km. teraz zakładam jgr zemtech bielsko-biała, zobaczymy, mają opinie wytrzymałych.
_________________ buli21
|
|
Góra |
|
 |
maly20202 |
#706716 Wysłany:
22 Gru 2013, 14:25; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Alfa Romeo 159
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Podolsze Rejestracja: 13 Mar 2010, Posty: 182 Pomógł: 5
|
Cytuj: z doświadczenia: oryginalny łącznik stabilizatora 95000 km, zamiennik SWAG 20 tys, zamiennik KRAFT 5 tys km. teraz zakładam jgr zemtech bielsko-biała, zobaczymy, mają opinie wytrzymałych.
u mnie jest całkiem na odwrót oryginalne wytrzymały 20 tyś. zamienniki TRW 25 tyś obecnie no name z metalowymi główkami najechane 15 tyś. i nie mają jeszcze luzów więc jestem dobrej myśli
_________________ AR 159 1.9 16V
|
|
Góra |
|
 |
Qbuch |
#719745 Wysłany:
05 Mar 2014, 10:39; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jakub
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Koszalin, Kołobrzeg, Czaplinek Rejestracja: 25 Maj 2012, Posty: 156 Pomógł: 1
|
Czy łączniki firmy Delphi to dobry wybór? 
_________________ Punto Grande 2.1 V8 - brzmi dużo lepiej - oto mój demon przyśpieszenia: topic35982.html
|
|
Góra |
|
 |
pawelsgp |
#719836 Wysłany:
05 Mar 2014, 20:08; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Pawel
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Swidnica Rejestracja: 14 Kwi 2012, Posty: 80
|
Wymieniłem na takie 5 tys. kilometrów temu Narazie cisza.
|
|
Góra |
|
 |
kmarcin76 |
#719872 Wysłany:
05 Mar 2014, 23:07; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntoświr |
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: opolskie [O]
|
Jak widac po Waszych doswiadczeniach, marka nie ma znaczenia. Loteria i tyle.
_________________ Był/jest: GP 1.4 8v, Panda 1.1, tipo HB T-jet
|
|
Góra |
|
 |
Qbuch |
#720206 Wysłany:
20 Mar 2014, 19:37; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Koszalin, Kołobrzeg, Czaplinek Rejestracja: 25 Maj 2012, Posty: 156 Pomógł: 1
|
Ok, kupione... Zobaczymy ile wytrzymają. Ale to chyba rzeczywiście loteria w dzisiejszych czasach. [ Dodano: 20 Mar 2014 19:37 ]Wymienione samodzielnie. Najwięcej zabawy jest ze starymi śrubami, ale jak puszczą to już krótka robota. Zamiast drugiego klucza można użyć imbusa, trudniej w razie czego uszkodzić gumę łącznika. Trochę poświęconego czasu, kilka złotych zaoszczędzone, satysfakcja i ta cisza na dołach... bezcenne 
_________________ Punto Grande 2.1 V8 - brzmi dużo lepiej - oto mój demon przyśpieszenia: topic35982.html
|
|
Góra |
|
 |
taki--jeden |
#722403 Wysłany:
23 Mar 2014, 12:02; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
|
kmarcin76 napisał(a): Jak widac po Waszych doswiadczeniach, marka nie ma znaczenia. Loteria i tyle. Moje doświadczenie jest takie, że marka jednak ma znaczenie - pierwszy raz wymieniałem na jakieś noname i po 15000 wymieniłem na LEMFÖRDER i spokój póki co.
|
|
Góra |
|
 |
Agent |
#729068 Wysłany:
07 Maj 2014, 15:09; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Emil
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Olsztyn/Giżycko Rejestracja: 08 Wrz 2013, Posty: 142
|
Dowiedziałem się dzisiaj u mechanika, że mój zawias z przodu powiedział daswidania... Oprócz amorów i kompletnych wahaczy (wszystkie tuleje pływają już) do wymiany są oczywiście łączniki stabilizatora. Nie wiem jak w GP, ale miałem Pandę przez 2 lata, założone miałem kapcie 195/50 R15 i mogłem w zasadzie co dwa miesiące wymieniać łączniki stabilizatora. Kupowałem i Delphi, TRW i jakies najtańsze... nie ma różnicy i tak wszystko się rozsypywało w trymiga na warmińsko-mazurskich drogach. Sorry, co ja piszę, u nas nie ma dróg 
_________________ Życie jest za krótkie, by jeździć dieslem...
|
|
Góra |
|
 |
alkochohlik |
#740798 Wysłany:
19 Sie 2014, 12:15; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Tomasz
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Województwo: podkarpackie [R]
|
ja u siebie przy około 120kkm (z czego z 30kkm zrobione po podkarpackich drogach reszta w hiszpanii) wymieniałem lewy łącznik staba z oryginału na maxgear'a ale tylko dlatego, że przy montażu niższych sprężyn nie chciał się on w ogole odkręcić bo był zapieczony i trzeba go było pociąć, maxgear jeździł ze mną jakieś 90mm niżej niż seria przez rok i wymieniłem seryjny który się nie tłukł i tego maxgear'a teraz tylko dlatego, że wraz z gwintem dostałem w zestawie krótsze łączniki bo gwint ma przeniesiony trochę w dół punkt mocowania łącznika na amorku  btw przez rok auto jeździło na 18nastkach z oponą 215/35 i jakoś mi się nie rozsypały łączniki po 5kkm  może to kwestia specyfiki dróg które na podkarpaciu jednak nie są aż tak tragiczne w okolicach rzeszowa gdzie jeżdżę najwięcej 
|
|
Góra |
|
 |
Konsio |
#781692 Wysłany:
30 Lip 2015, 20:48; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Urwis |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.6 8V 90KM
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Czerwionka/Rybnik Rejestracja: 20 Lip 2008, Posty: 215
|
Czy można to wymieniać na kanale ? Czy wymieniana strona musi wisieć na lewarku ? Czy lepiej poluzować śruby na kanale i potem na lewarku ?? Nigdy tego jeszcze nie robiłem więc wole zapytać 
_________________ |Punto I 1.6 90km| |Punto II 1.2 8v 60km|
|
|
Góra |
|
 |
taki--jeden |
#781693 Wysłany:
30 Lip 2015, 20:49; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
|
Konsio napisał(a): Czy można to wymieniać na kanale ? Czy wymieniana strona musi wisieć na lewarku ? Czy lepiej poluzować śruby na kanale i potem na lewarku ?? Nigdy tego jeszcze nie robiłem więc wole zapytać  Ja wymieniałem na podnośniku z zestawu. Koło i tak trzeba zdjąć.
|
|
Góra |
|
 |
Qbuch |
#781694 Wysłany:
30 Lip 2015, 21:02; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
taki--jeden napisał(a): Konsio napisał(a): Czy można to wymieniać na kanale ? Czy wymieniana strona musi wisieć na lewarku ? Czy lepiej poluzować śruby na kanale i potem na lewarku ?? Nigdy tego jeszcze nie robiłem więc wole zapytać  Ja wymieniałem na podnośniku z zestawu. Koło i tak trzeba zdjąć. Ja zrobiłem identycznie. Lewarek wystarczył. Nic skomplikowanego  .
|
|
Góra |
|
 |
Konsio |
#781697 Wysłany:
30 Lip 2015, 21:46; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Urwis |
 |
|
taki--jeden napisał(a): Konsio napisał(a): Czy można to wymieniać na kanale ? Czy wymieniana strona musi wisieć na lewarku ? Czy lepiej poluzować śruby na kanale i potem na lewarku ?? Nigdy tego jeszcze nie robiłem więc wole zapytać  Ja wymieniałem na podnośniku z zestawu. Koło i tak trzeba zdjąć. trzeba zdjąć ? Czyli nie da rady zrobić tego w kanale "osiedlowym" bez podnoszenia ?
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#781713 Wysłany:
31 Lip 2015, 08:28; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
Ja nic nie podnosiłem, ani nie odkręcałem koła przy wymianie łączników, ale kanał jest potrzebny. Powinno się Tobie udać bez podnoszenia, masz do odkręcenia dwie śruby, wjedź na kanał i sobie obejrzyj, najgorsze to je odkręcić jak zardzewiały (potrzebny klucz nasadowy 16), ale jak śruby zapieczone to może być po odkręceniu koła lepsze dojście do tej górnej.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
Konsio |
#781730 Wysłany:
31 Lip 2015, 18:21; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Urwis |
 |
|
No właśnie wymieniałem olej i zauważyłem, że mam już je mocno wybite. Ogólnie widziałem jak to wygląda tylko nie wiedziałem jaka pozycja jest najlepsza do wymiany.
|
|
Góra |
|
 |
Złośnik |
#805149 Wysłany:
11 Maj 2016, 21:23; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Wersja: Sport
|
Do wymiany potrzebna jest nasadka 16 i klucz płaski, też 16 ? [ Dodano: 11 Maj 2016, 20:20 ]Sam sobie odpowiem. Do wymiany potrzeba 16 nasadowej i 17 płaskiej. Ja wybrałem łączniki Febi-BILSTEIN. Do wymiany dobrze jest po podniesieniu auta na lewarku i zdjęciu koła, podparcie wahacza pod sworzniem, np. kobyłką i opuszczeniem auta na lewarku na tyle aby drążek stabilizatora się wyrównał i łącznik zluzował w otworach.     
|
|
Góra |
|
 |
prokureur |
#822263 Wysłany:
19 Kwi 2017, 23:17; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Kamil
Silnik: 1.4 16V 95KM
|
pawelsgp no i jak te łączniki z Delphi? Kupiłem przedwczoraj takie same, ale do wymiany jeszcze 2 tygodnie i w razie czego mogę je wymienić. Dają radę? 
_________________ Granatowy elegant - http://fiatpunto.com.pl/topic56641.html
|
|
Góra |
|
 |
Fasola |
#822278 Wysłany:
20 Kwi 2017, 15:34; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Samochód: Abarth Punto Evo
Silnik: 1.4 16V 165KM
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 28 Lip 2012, Posty: 97 Pomógł: 1
|
Ja mam u siebie łączniki z TRW jeżdżę już ponad rok od wymiany i wszystko jest w jak najlepszym porządku.
|
|
Góra |
|
 |
prokureur |
#822296 Wysłany:
20 Kwi 2017, 22:37; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Nie będę już kombinował i zostawię te Delphi, co jakiś czas będę dawał znać jak to z nimi jest. Tam, gdzie kupowałem moje łączniki TRW były o dwie półki cenowe wyżej niż Delphi.
|
|
Góra |
|
 |
ElCidX |
#822300 Wysłany:
20 Kwi 2017, 23:16; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: łódzkie [E]
|
A w jaki sposób tłucze łącznik stabilizatora? Coś mi tłucze z lewej strony szczególnie jak skręcam na dołach i jak szybko pokonuję lewe ciaśniejsze zakręty. Przy skrętach w prawo nie ma takiego hałasu. W zeszłym roku powymieniałem tuleje ale nic to nie zmieniło  Może jutro nagram jak to brzmi.
|
|
Góra |
|
 |
prokureur |
#822357 Wysłany:
22 Kwi 2017, 14:42; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Stukanie łącznika wyczuwalne jest najbardziej na małych nierównościach (kostka brukowa, niewielkie dziury w nawierzchni, jakaś żwirowa droga itd.), jest to typowy metaliczny stukot. Raczej tutaj nie ma wpływu skręt kierownicą dlatego wydaje mi się, że u Ciebie może to być prędzej końcówka drążka kierowniczego choć żeby to zweryfikować musisz wjechać na kanał.
|
|
Góra |
|
 |
Imrahil |
#826507 Wysłany:
30 Lip 2017, 17:05; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wymieniałem ostatnio w moim GP, u mnie pasowała 17. Robiłem pod domem przy użyciu dwóch lewarków, jeden do podniesienia wahacza. Najgorzej jest odkręcić stary łącznik, ponieważ śruby są zapieczone, 3 z 4 nakrętek kręciło się razem z śrubą(wymieniałem 2 łączniki), dlatego dobrze jest mieć niewielki klucz francuski żeby przytrzymać z drugiej strony śrubę i odkręcać spokojnie nakrętkę.
|
|
Góra |
|
 |
Złośnik |
#826511 Wysłany:
30 Lip 2017, 21:58; Temat postu: Re: Wymiana łącznika stabilizatora samodzielnie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Wersja: Sport
|
Ja proponuję zaopatrzyć się w prąd i kątówkę. Masz 50% szans że się uda, jak nie to tylko cięcie Cię czeka.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|