|
Obecny czas: 29 Kwi 2025, 09:33
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kurakk |
#838604 Wysłany:
13 Cze 2018, 12:15; Temat postu: Pedał sprzęgła nie odbija po wymianie tarczy i docisku |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Andrzej
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
|
Witam wszystkich. Sprzęgło w moim PII przy przebiegu 169 tyś. zaczęło się kończyć więc przyszedł czas na wymianę. Kupiłem cały zestaw sprzęgła Luk i po zamontowaniu pedał zostaje w podłodze ale nie za każdym razem. Im silnik cieplejszy tym czuć że sprzęgło wraca lekkimi skokami lub całkiem się blokuje i zostaje w podłodze. Problem nigdy nie wystąpił na starym sprzęgle, powstał od razu po wymianie na nowe. Układ hydrauliczny nie był ruszany ale mimo wszystko przelałem trochę płynu i nic to nie zmieniło. Założyłem więc sprzęgło innej firmy i dalej to samo. Czy kogoś dotknął taki problem? Można lecieć dalej i wymieniać po kolei płyn, siłownik, pompę ale nie mam pewności czy to rozwiąże problem. Wiem na pewno, że stare sprzęgło chodziło stosunkowo ciężko, a teraz po wymianie chodzi bardzo lekko. Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
cedec1 |
#838612 Wysłany:
14 Cze 2018, 00:04; Temat postu: Re: Pedał sprzęgła nie odbija po wymianie tarczy i docisku |
|
 |
Klubowicz |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Emotion
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Nowy Targ Rejestracja: 02 Lis 2011, Posty: 2265 Pomógł: 51
|
kiedyś miałem podobny problem przy pII zacierała się ośka widełek w korpusie skrzyni które popychają łożysko oporowe w korpusie skrzyni psikłem wd40 na nią i problem już nie powrócił
_________________ topic57539.html <---- moje Grande Punto z rzeszy
|
|
Góra |
|
 |
kurakk |
#838614 Wysłany:
14 Cze 2018, 08:36; Temat postu: Re: Pedał sprzęgła nie odbija po wymianie tarczy i docisku |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Andrzej
|
U mnie to nie to, mechanizm chodzi dobrze.
|
|
Góra |
|
 |
jerry86 |
#839966 Wysłany:
01 Sie 2018, 13:37; Temat postu: Re: Pedał sprzęgła nie odbija po wymianie tarczy i docisku |
|
 |
Forumowicz |
Imię: jarek
Województwo: mazowieckie [W]
|
mam taki sam problem, na zimnym silniku jest ok,jak tylko trochę pojezdze i auto sie zagrzeje zaczyna sie problem, sprzegło zostaje w podlodze przy ruszaniu. Zimą ten problem nie wystepowal dlatego mnie to zastanawia. gdyby to to byla sprezyna albo silownik to problem chyba wystepowal by caly czas? cos puchnie w wysokiej temperaturze i blokuje tylko co?
|
|
Góra |
|
 |
danek-94 |
#841058 Wysłany:
30 Sie 2018, 13:11; Temat postu: Re: Pedał sprzęgła nie odbija po wymianie tarczy i docisku |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Daniel
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 14 Kwi 2014, Posty: 70
|
Po wymianie sprzęgła miałem to samo. Bez zbytniego zastanowienia wymieniłem wysprzęglnik i pompę sprzęgła. Zalałem nowym płynem hamulcowym i sprzęgło wchodzi jak w masło, odbija też bez problemu. Przed wymianą sprzęgła jeżdziłem z przywiązaną linką do pedału, żeby w razie jak nie odskoczy odciągnąć go za linkę...
|
|
Góra |
|
 |
gremlas |
#841579 Wysłany:
12 Wrz 2018, 18:28; Temat postu: Re: Pedał sprzęgła nie odbija po wymianie tarczy i docisku |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Damian
Wersja: S
|
Miałem taki sam problem w espas 4. Wymiana płynu i odpowietrzenie układu załatwiło problem.
|
|
Góra |
|
 |
cinex134 |
#843299 Wysłany:
06 Lis 2018, 09:40; Temat postu: Re: Pedał sprzęgła nie odbija po wymianie tarczy i docisku |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 23 Lis 2014, Posty: 126 Pomógł: 2
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|