|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:10
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
puntobieta |
#84526 Wysłany:
23 Sty 2008, 03:16; Temat postu: Pomóżcie , by mój puntoOdys wrócił! |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: darłowo Rejestracja: 23 Sty 2008, Posty: 2
|
Przepraszam, ale na samochodach znam się niewiele( jeszcze).Znalazłam forum miłosników punta i to mnie cieszy.Mam problem:zauważyłam prawidłowośc-wysiada prawy stop i mój samochodzik nie odpala.Akumulator nowy, alternator (pono)sprawny.Dzis kolejni fachowcy stwierdzili, że elektrolit mi wyparował.Od grudnia?To jaki prąd musiał tamtędy leciec?I znowu coś zrobią, mój puncik pojeździ nieco i znowu wysiądzie tylny stop, i znowu jakiś mechanik...Czy to możliwe, żeby czegoś nie widzieli, czy korzystają z faktu, żem baba, to mi można wmówic, że białe jest czarne?Pomóżcie bracia w puncie, jak mam z mechanikami rozmawiac?Jestem trzecim właścicielem mojego pięknego morskiego samochodziku z 1995 i bardzo boleję nad tym, że zamiast zostac mechanikiem samochodowym, uczę polskiego  .
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzikidaniel |
#84564 Wysłany:
23 Sty 2008, 10:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Ciężka sprawa bo mało szczegółów. Kiedy wysiada ten stop?? Możliwe że w instalacji coś jest bo nic innego do gowy mi nie przychodzi.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#84565 Wysłany:
23 Sty 2008, 10:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
|
styki wszystkie dobrze lączą? autko nie miało dzwona i z prądami mu coś nie poszło?
_________________ byłe mk2 FL : topic38980.html obecne: w trakcie przygotowania
|
|
Góra |
|
 |
mariano italiano |
#84649 Wysłany:
23 Sty 2008, 18:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 17 Cze 2007, Posty: 280
|
Gdzieś na instalacji jest zwarcie albo coś kradnie prąd i rozładowuje akum.Trzeba szukać jedź do dobrego elektryka najlepiej jakiś zakład z autoryzacją fiata.Po pierwsze trzeba zmierzyć ładowanie na biegu jałowym i pod obciążeniem następnie zrobić test samego akumulatora pod obciążeniem może być tez zwarcie na płytach w akumulatorze a co za tym idzie akum do wymiany.Możliwe że sam akum został przeładowany źle działającym regulatorem napięcia  A co do światła stop to napewno gdzieś jest zwara. Pozdrawiam i czekam na efekty pracy 
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#84664 Wysłany:
23 Sty 2008, 18:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
A i jeszcze coś. Że akumulator niedawno kupiony nie znaczy że nowy. Wystarczy że leży troche i już w momencie sprzedaży jest do d... 
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#84701 Wysłany:
23 Sty 2008, 20:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
Moduł elektronicznego urządzenia kontrolnego jest podejrzany o rozładowywanie akumulatora (ze względu na usterkę jednej z gałęzi świateł stop).
Jednak jeśli jest wygotowany elektrolit to podejrzany jest regulator napięcia.
Tak czy siak polecam udać się do dobrego elektryka samochodowego, a mechaników odpuścić bo to inna branża i nie musisz droga forumowiczko wysłuchiwać ich bajek.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
Góra |
|
 |
puntobieta |
#84862 Wysłany:
24 Sty 2008, 09:50; Temat postu: :) |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: darłowo Rejestracja: 23 Sty 2008, Posty: 2
|
Kochani Bracia w Puncie!Ponotowałam skrzętnie Wasze uwagi, bo dziś znowu przede mną bój. Wczoraj rozmawiałam ( to ponoc elektryk!) i okazało się, że naładowali, jeżdzili i intryguje ich powód wyparowania elektrolitu z jednej komory ( to szczegół, który wczoraj usłyszałam).To chyba dobrze, że ich coś intryguje?Przekazałam im wiadomosc, że mam mocarnych kolegów( to Wy ), więc chyba już inaczej na mnie patrzą (choc podejrzewam, że z coraz większą wysypką na mój widok). Jeden z moich uczniów też mi doradził diagnozę i tak czy owak pojadę do Słupska, gdy tylko dostanę samochodzik z powrotem.Nawet ten uczeń będzie za właściciela, a ja za jego matkę, bo - jak sAm stwierdził- jestem kobietą i "sama pani wie". Dzięki za już. Następna relacja wkrótce.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|