Witam serdecznie,
Problem dotyczy Fiata Albea 1.2 16v z 2004 roku. Wiem, że to forum poświęcone Punto ale silnik 1.2 16v pojawiał się często w "Kropku", dlatego liczę na to, że ktoś pomoże.

Ostatnio w Albei pojawił się pewien problem, a mianowicie podczas pracy silnika na postoju zagotował się płyn chłodniczy. Wskaźnik temperatury pokazywał optimum więc pomyślałem, że winowajcą jest czujnik temperatury wody w bloku silnika. Wymieniłem czujnik i postanowiłem sprawdzić temperaturę płynu. W tym celu podłączyłem auto pod komputer z programem Multiecuscan, uruchomiłem silnik i czekałem. Gdy temperatura wynosiła 98 stopni C, a wentylator nadal nadal nie włączył się, aby nie ryzykować, wyłączyłem silnik. Co ciekawe, wskaźnik temperatury nadal pokazywał optimum (połowa skali). Analogiczny test wykonałem we Fiacie Seicento 1.1 MPI. Tam wentylator załączył się przy 97 stopniach. Kolejnym wykonanym przeze mnie krokiem było wykonanie testu wentylatora w programie Multiecuscan. Przebiegł on pomyślnie - wentylator załączył się bezproblemowo.
Nie mam pojęcia co może być przyczyną problemu. Zastanawia mnie dlaczego wskaźnik pokazuje błędną wartość. Może jest jeszcze jakiś inny czujnik o którym nie wiem? A może to problem związany z ECU?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam