You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 14 Cze 2025, 20:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #863581 Wysłany: 23 Mar 2025, 01:28; 
 Temat postu: Mam problem z którym nie mogę sie uporać
Forumowicz

Imię: Adrian
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: wielkopolskie [P]
Podczas jazdy moim fiatem grande punto 1.4 77km zauważyłem że po wrzuceniu wyższego biegu i puszczeniu sprzęgła obroty mi spadają np. powiedzmy że mam 3.5 tys obrotów i wrzucę wyższy bieg i puszczę sprzęgło one spadają na 3 tyś lub na 2.5tyś i nie wiem co z tym zrobić i czym to jest spowodowane. proszę o pilną pomoc !!
:E

Post #863582 Wysłany: 23 Mar 2025, 06:41; 
 Temat postu: Re: Mam problem z którym nie mogę sie uporać
Puntoświr

Imię: Rafał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sound
Województwo: mazowieckie [W]
yyy, ale to przecież normalne... jeżeli prędkość samochodu jest stała, to przy wyższym biegu obroty silnika muszą być niższe

Post #863583 Wysłany: 23 Mar 2025, 08:57; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Poziom grup Fejsbukowych. :E W tym sensie dobrze, że forum padło. Na FB takie "problemy" są co 2-3 dni średnio.

Post #863598 Wysłany: 24 Mar 2025, 09:09; 
Forumowicz

Imię: Adrian
Samochód: Grande Punto 3d
Paliwo: Benzyna
Województwo: wielkopolskie [P]
rafisz napisał(a):
yyy, ale to przecież normalne... jeżeli prędkość samochodu jest stała, to przy wyższym biegu obroty silnika muszą być niższe

Tylko chodzi o to że jak zwiększę ten bieg i no wiem że jak wyższy biegnie to one są niższe tylko mi chodzi o to że zmienię bieg np na 3tys to spadną na 2.5 po czym nagle jeszcze mi spadną na 2 tys

Post #863599 Wysłany: 24 Mar 2025, 13:03; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
No to można było jaśniej napisać za pierwszym razem...
Czyli przy zmianie biegu na wyższy obroty spadają dwa razy (DWA skoki/zapady) po 500... TO już normalne nie jest.
Pytanie, czy na prawdę czuć, że spadają 2x500 (1000) i auto zamula, czy tylko wskazówka ci tak pokazuje (mogą się psuć).
Do weryfikacji przez OBD2 (programem do Fiatów: "FES" lub "MES"), co raportuje samochód VS co pokazuje zegar. FES/MES ma test zegarów.

Prędkość silnika jest brana z czujnika wału. Ale jak jest usterka, to by były inne problemy ogólne, z odpalaniem, z mocą w trakcie jazdy, błędy powinny być (Check Engine). Może układ zwariował (zegary) i prędkość pojazdu mu miesza, zakłóca jakieś obliczenia (bo ECU i inne moduły mogą kalkulować prędkość VS obroty, np. dla tempomatu, podobno nawet, gdy go nie ma).
Obejrzyj koło foniczne i czujnik, czy to całe jest. Na zgaszonym i odpalonym, czy coś nie lata luźno, nie "bije".
Załącznik:
Kolo_foniczne_i_czujnik_walu_korbowego.jpg
Kolo_foniczne_i_czujnik_walu_korbowego.jpg [ 48.98 KiB | Obejrzany 359 razy ]

Żeby czasem nie chodziło tak...
Image

Prędkość pojazdu powinna być brana z układu ABS, czujniki w kołach. Dalej dane latają po sieci CAN.
Ale najstarsze roczniki mogły jeszcze mieć "impulsator" w skrzyni biegów.
Załącznik:

W ramach EU był porządek w miarę (bo na innych kontynentach/rynkach, to jest sajgon: jaka wersja co ma/czego nie ma, pomieszane stare rozwiązania z nowymi).

Możesz jeszcze zobaczyć na skrzyni, czy tam w ogóle są wybierane wszystkie biegi (5+R, a nie co drugi na przykład: 1, 3, 5).
Nagraj sobie taki sam filmik i porównaj: https://www.youtube.com/watch?v=WjPqhACUZYA

Sprzęgło to raczej nie jest (to by się ślizgało raczej w trakcie przyspieszania: obroty rosną, a auto nie przyspiesza). Albo to nietypowy przypadek jak na Grande (że się zużyło, a nie rozwaliło najpierw docisku, "słoneczka"). Pracę docisku można podejrzeć tanim endoskopem przez okienko inspekcyjne (gumowy prostokąt).
Image
Siłownik bez osłony (na potrzeby "filmu", animacji).
Image

Także masz kilka opcji, gdzie, w jakim rejonie można znaleźć ewentualną niezgodność, problem...chociaż odróżnić mechaniczny od elektrycznego.
Nawet gdyby to była inna skrzynia (np. z EVO/2012) o innych (dłuższych) przełożeniach, to raczej nie tłumaczy podwójnego, skokowego spadku obrotów. Chociaż z włoskimi informatykami to nigdy nie wiadomo (już nie takie głupoty były i później robili mnóstwo poprawek programowych, prawie każdy model miał jakąś wtopę na tym polu).

Jaką masz skrzynię(?), np. na piątym biegu przy 110 km/h powinno być 3500 RPM. W Grande (bo w EVO może być inaczej, mniej).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)