|
Obecny czas: 14 Cze 2025, 06:54
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
misterY |
#863704 Wysłany:
26 Maj 2025, 09:12; Temat postu: Zamontowałem Klimatronik i mam problem |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Michal
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sporting
Województwo: Poza Polską
|
Witajcie. Mam problem i potrzebuję porady prawdziwych fachowcow od Fiata. Zamontowałem ECC (elektroniczną klimatyzację) w moim Grande Punto 1.4 16V z 2006 r., które standardowo miało manualną klimatyzację. Tak, zdemontowałem całą deskę rozdzielczą, rozebrałem samochód i wymieniłem cały układ klimatyzacji. Oczywiście, zrobiłem to samo na złomowisku, aby zdobyć części. Wszystko wydawało się działać, panel działał, wszystko było w porządku, ale sprężarka klimatyzacji nie reaguje. Oczywiście, że gaz jest pełny (500g). Więc podlaczylem MES. Mogę polaczyc sie z ECC, jest podłączony do systemu. Kiedy wchodzę do Can Info, ECC jest czerwony i wyświetla się komunikat „dodano/nieudany EOL”. Gdy przechodzę do ustawień proxy, nie ma żadnych opcji związanych z układem klimatyzacji. Proxy alignement z ECC jest wadliwy. Więc myślę, że może potrzebuję innego BCM z samochodu z ECC? Czy mam rację? Dzięki za pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pmxoo7pI |
#863705 Wysłany:
26 Maj 2025, 13:58; Temat postu: Re: Zamontowałem Klimatronik i mam problem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
We Fiatach wszystko jest możliwe. Trzeba było spisać numer VIN dawcy i wbić do ePER (jakie Body wyskoczy, czy numer z Body spisać). Teoretycznie dołożenie centrali klimy automatycznej w sieć CAN powinno wystarczyć (manualną steruje ECU), a jednak. Operacja raczej bez sensu (szkoda tyle pracy i kasy)... Jeszcze się skończy na całym "zestawie startowym" (ECU, Body, stacyjka). Jak ktoś ma wenę do rozwalania auta, to może się podwoziem zająć, zdemontować wahacze, belkę tylną, odświeżyć, zabezpieczyć. A nie klima, głośniki, światełka, radyjka, moduły sieci CAN. Taka prawda (w starym gracie).
|
|
Góra |
|
 |
Jachaś |
#863706 Wysłany:
31 Maj 2025, 23:50; Temat postu: Re: Zamontowałem Klimatronik i mam problem |
|
 |
Moderator |
 |
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Z tego co pamiętam ze schematów (a już dawno nie zaglądałem) to manualna klima ma sterowanie kompresora (elektrozaworu) przez sterownik silnika, a automatyczna ma sterowanie z panelu w desce rozdzielczej, choć mogę się mylić i polecam zerknąć i porównać schematy. Możesz też zerknąć do wątku puntoevodynamic, z tego co pamiętam on u siebie w evo robił swapa klimy i też trochę się z tym włączaniem kompresora bujał Jak możesz przy okazji opisać ile z tym było zachodu, to chętnie poczytam, sam swego czasu się przymierzałem do takiej przekładki, ale na pomyśle się skończyło  (jedynie PTC dołożyłem) Jeśli masz też zdjęcia całych boxów od manuala i klimatronica koło siebie, to byłoby super. Bo zastanawiam się, czy jest możliwość wykonania tego moda w wariancie "bieda ale bez demontażu deski", czyli zrobienie jej jako jednostrefowej (jak w manualnej) ale ze sterowaniem rozdziałem i temperaturą z climatronica. Wiem że w Linei był jednostrefowy climatronic i gość na forum Linei montował tego jednostrefowego climatronica do boxa z klimy manualnej, zakładając czujniki i silniczki w miejscu linek, ale wątpię żeby climatronic z Linei "siadł", bo jednak tam jest trochę inna elektronika niż u nas (bardziej "analogowa", np. manetka tempomatu jest podłączona bezpośrednio do sterownika silnika, bez tzw. drabinki rezystancyjnej, tylko każda pozycja na manetce ma swój osobny kabel do sterownika). Ale myślę, że podobnie jak w golfie 7 na przykład, climatronic dwustrefowy spokojnie "ogarnie" jako jednostrefowy [ Dodano: 31 Maj 2025, 22:40 ]Nawet znalazłem post puntoevodynamic w którym poruszył tą kwestie https://fiatpunto.com.pl/post811342.html#p811342
_________________ Moje Punto Easy Sport MY2012
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|