|
Obecny czas: 12 Sty 2026, 15:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Mati1981 |
#864062 Wysłany:
17 Lis 2025, 17:21; Temat postu: Problem z ABS i HH |
|
 |
| Sympatyk kropek |
Imię: Mateusz
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
|
Witajcie  Od około miesiąca mojego punciaka trapi bolączka. Po uruchomieniu silnika autko zgłasza niedziałanie HH i ABS. Po podłączeniu pod komputer ten pokazuje ze prędkość obrotowa koła prawego jest 0 km/h. Logicznym krokiem, który zrobiłem to wymiana kabla który jest w nadkolu (czujnik ABS jak w załączniku) ale to nie pomogło. Pacjent: Model: Punto 2012 / Rok prod: 2014 / poj: 1.2 / MOC: 69KM HELP ! 
| Załączniki: |
BOSCH-CZUJNIK-ABS-PRZOD-ALFA-MITO-FIAT-PUNTO-EVO.jpg [ 27.45 KiB | Obejrzany 1150 razy ]
|
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
pmxoo7pI |
#864064 Wysłany:
17 Lis 2025, 17:35; Temat postu: Re: Problem z ABS i HH |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: dolnośląskie [D]
|
|
Najpierw "zadanie domowe" odrabiamy, czyli szukanie w internecie co już jest na ten temat, a jest tego pełno. Wpisz do Google: "ABS Hill Holder nie do dyspozycji", czy jakoś tak (komunikat z wyświetlacza). A jak masz konkretny błąd od czujnika, to "logicznym krokiem" jest sprawdzenie ciągłości wiązki (czujnik->pompa ABS), a nie wymiana. Wtedy nie potrzebny "help" (sam sobie pomóż). Może jest korozja połączeń, uszkodzenie wiązki, uszkodzony czujnik albo jakiś syf wlazł w piastę, zakłóca odczyt z pierścienia magnetycznego. Ideałem jest sprawdzenie sygnałów oscyloskopem, ale od hobbystów nie wolno tego wymagać, bo zawsze jest o to afera (że do napraw trzeba mieć narzędzia).
| Góra |
|
 |
|
_marcin00_ |
#864065 Wysłany:
17 Lis 2025, 18:21; Temat postu: Re: Problem z ABS i HH |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 29 Sty 2010, Posty: 3655 Pomógł: 31
|
|
Na przykładzie mojego złomka mogę podrzucić jeszcze inną przyczynę błędu prędkości koła. U mnie problemem była piasta a dokładnie uszkodzony pierścień magnetyczny. Oczywiście nie mam takich bajerów jak hillholder, ale kontrolka abs świeciła się i był zapisany błąd prędkości koła. Przyczyną uszkodzenia pierścienia magnetycznego piasty była wymiana szczęk i bęnów przez poprzedniego właściciela, coś się musiało zahaczyć i zerwało kawałek magnesu. Więc warto by było zdjąć bęben i przyjrzeć się dokładnie piaście.
_________________ Było: Fiat Punto II 1,2 16V HLX Było: Fiat Stilo 1,6 Trofeo Było: Fiat Grande Punto Sport 1,4 t-jet Jest: Fiat Tipo Easy 1,4 t-jet Jest: Fiat Grande Punto 1,2 8V
|
|
| Góra |
|
 |
|
pmxoo7pI |
#864067 Wysłany:
17 Lis 2025, 20:16; Temat postu: Re: Problem z ABS i HH |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Ale on nawet nie podał które to koło. "Prawe", ale przód, czy tył? Tak są "naprawiane" te biedne Fiaty (z takim podejściem olewającym, brak konkretów, szczegółów, podstawowych pomiarów, brak Szukania, tylko walą nowe tematy 100 razy o tym samym, stare forum, czy grupa FB, ten sam syf - a na koniec tematu nie zakończy, nie wiadomo będzie, czy naprawione i jak).
| Góra |
|
 |
|
Jachaś |
#864070 Wysłany:
18 Lis 2025, 00:51; Temat postu: Re: Problem z ABS i HH |
|
 |
| Moderator |
 |
Samochód: Punto 2012
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
U mnie winny był przetarty kabel wiązki czujnika obrotów koła w peszlu (Tak to wyglądało http://fiatpunto.com.pl/post858667.html#p858667. U każdego było coś innego, brakuje jeszcze kogoś komu padł sterownik ABS i byłby komplet, bo z elementów w tym systemie masz: Pierścień magnetyczny Czujnik obrotów Wiązka Moduł ABS Zmieniłeś już dobry czujnik na dobry (bo wymiana nie rozwiązała tematu), więc zostały ci 3 elementy do sprawdzenia
_________________ Moje Punto Easy Sport MY2012
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mati1981 |
#864072 Wysłany:
18 Lis 2025, 08:46; Temat postu: Re: Problem z ABS i HH |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
|
Z góry przepraszam za brak potrzebnych detali, jednakże nie jestem specjalistą ale zamiast płacić miliony monet chciałbym sam zabrać się za naprawę problemu i dokształcić się jeśli chodzi o te autka.
Problem dotyczy prawego przedniego koła !
@Jachaś dzięki za wskazówki. Mógłbyś może poinstruować gdzie się znajdują i w jaki sposób zabrać się za analizę pozostałych 3 elementów ?
|
|
| Góra |
|
 |
|
Jachaś |
#864073 Wysłany:
18 Lis 2025, 10:46; Temat postu: Re: Problem z ABS i HH |
|
 |
| Moderator |
 |
Samochód: Punto 2012
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
|
Pierścień magnetyczny masz w łożysku. Możesz wizualnie zerknąć czy nie jest gdzieś uszkodzone, bo do weryfikacji w jakim stanie jest pierścień łożysko trzeba demontować z auta i użyć specjalnej karty testowej, jak na przykład 03.9301-0200.1 od ATE
Wiązka idzie od wtyczki czujnika do modułu ABS. Ułożenie wiązki czujników w przypadku przednich kół to nadkole -> podszybie -> moduł ABS. Pinów we wtyczce ABS niestety ci nie podam, bo te dostępne w necie nie pasują do nowszych aut, przekonałem się osobiście naprawiając w swoim (dałem ci link do mojej naprawy) gdzie sprawdzanie wiązki musiałem zrobić "na piechotę", bez schematu. Także miernik w dłoń i działaj, chyba że to cię przerasta (brak miernika, umiejętności) to niestety trzeba to oddać do elektryka samochodowego żeby ci ogarnął.
Jak pozostałe elementy są sprawne (czujnik,łożysko,wiązka) to nie można wykluczyć że coś się zadziało z modułem ABS. Przy zatkanych odpływach na podszybiu może lać się po nim woda i mimo że jest uszczelniony, to po +-10 lat lania na niego wody, gdzieś w końcu może puścić i będzie nadawał się do naprawy/wymiany. Ale tą ewentualność zostaw sobie na koniec
_________________ Moje Punto Easy Sport MY2012
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mati1981 |
#864076 Wysłany:
19 Lis 2025, 09:33; Temat postu: Re: Problem z ABS i HH |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
Dzięki za podpowiedzi i link. Super cenne  Zacznę od wiązki i poszukam czy nie przerwał się gdzieś kabelek. w kontakcie 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|