You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 12 Sty 2026, 16:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #864115 Wysłany: 16 Gru 2025, 00:36; 
 Temat postu: Konwersja hamulców z 257 na 284 mm
Forumowicz

Imię: Sebastian
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Cześć.

Chciałbym w swoim Punto 2012 zmienić z przodu tarcze z fabrycznych 257 mm na 284 mm, które były montowane w mocniejszych wersjach grande punto oraz punto evo. Wyczytałem, że zacisk i zwrotnica są kompatybilne, ale muszę wymienić mocowanie zacisku (jarzmo), żeby odsunąć zacisk od piasty i pomieścić większą tarczę. W serwisie Fiata w Tarnowie nie są w stanie bez numeru VIN kropki, która posiada takie fabryczne tarcze (284 mm) podać numeru OEM jarzma, więc nie wiem nawet za bardzo czego szukać. Udało mi się znaleźć dwa numery lewego i prawego jarzma: 51793793 (lewe) i 51793794 (prawe), ale nie mam pewności, czy są poprawne. Przeglądałem kilka tematów tuningowych tu na forum, gdzie ktoś zakładał takie tarcze 284 mm ale nigdzie nie znalazłem informacji, żeby wymieniał mocowanie zacisku.

Wiem, że mam Punto 2012, a nie Grande Punto, ale temat poniekąd dotyczy części z Grande Punto. Proszę, pomóżcie :oops:

Post #864116 Wysłany: 16 Gru 2025, 09:35; 
 Temat postu: Re: Konwersja hamulców z 257 na 284 mm
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Grande Punto 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
"Serwis Fiata" nie zna bazy ePER? :roll: Czy im się nie chce szukać (ZA CIEBIE)?

Słabe i mocniejsze wersje mają inne numery zwrotnic (co za tym idzie reszta pewnie też). W czym różnica, nie wiadomo. Może kosmetyka tylko.
https://eper.fiatforum.com/en/Drawings/Detail/F/F/FPUN/6U/443/1/ALL/0/SubGroup

Przykładowe ogłoszenie OtoMoto, MultiAir 135 koni, powinien mieć większe tarcze.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/fiat-punto-evo-ID6HNJ6v.html

Numer VIN wbijasz do ePER-a i sprawdzasz mu hamulce, jakie tarcze ma.
https://eper.fiatforum.com/en/Drawings/Detail/F/F/FPUN/3J/331/17/10/0/SubSubGroup?MVS=19943I301000&VIN=ZFA19900000653116

Numer tarczy do Google, Allegro, eBay...podobno 284 mm.
https://www.google.com/search?q=55700923

Po rozwinięciu (przesuwa się ePER w bok i jest link "Go"), są numery jarzm dla tego Evo konkretnego.
https://eper.fiatforum.com/en/Cliche/Detail/F/F/FPUN/3J/331/17/10/0/SubSubGroup/51853897/1?VIN=ZFA19900000653116&MVS=19943I301000

Podobno inne wersje też mają większe tarcze, rzekomo np. diesel 1,3 95 koni (ale benzyny 95-105 kucy nie). Tylko nie Abarth (ma 305 mm).
Chociaż 1,3 daje to samo: https://eper.fiatforum.com/en/Cliche/Detail/F/F/FPUN/6U/331/17/10/0/SubSubGroup/51853897/1
Tego typu poszukiwania trzeba powtórzyć dla innych silników i liftów (Grande, Evo, 2012). Może będą alternatywne numery.
Bo dla tych przykładowych danych nie ma takich jarzm do kupienia w Polsce (same zagraniczne wyniki)
To już lepiej ogólnie szukać ("Fiat 284 mm jarzmo"): https://www.google.com/search?q=jarzmo+fiat+284

Ewentualnie zostaje ASO zapytać, bo oni mają lepszą bazę (ta sama część ma więcej numerów jakich nie zobaczysz w cywilnym darmowym ePER w internecie).

Poza tym, PO CO ci większe tarcze w dziadostwie 1,4 8V? :lol: Tu wystarczą fabryczne 257 tylko utrzymane w dobrym stanie (i z tym większość ma problem).

Autor postu otrzymał pochwałę

Post #864117 Wysłany: 16 Gru 2025, 15:40; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Artur
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Dynamic
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: Szczecin
Ja u siebie wymieniałem, możesz poszukać gdzieś tam w moim temacie (strony 6/7)

Ja kupiłem używane oryginalne całe zaciski z 1.4 T-Jeta (zacisk + jarzmo) i oddałem do regeneracji. Całość za oba z malowaniem proszkowym w dowolnie wybranym kolorze wyszło w cenie jednego nowego w ASO :wink:

Nie wiem, czy sam zacisk jest kompatybilny. Za to potrzebujesz jeszcze wymienić blaszane osłony tarcz od strony zwrotnicy (numer OE: 55700933 i 55700935).

PS. ASO bez VINu to nic z ePERa nie chcą powiedzieć sami, zasłaniają się tym, że nawet dla wybranej wersji silnikowej numerów jest kilka i np. mogą one się różnić od tego czy masz klimę, czy nie, czy jest szklany dach, itd (kwestie masy i homologacji danej konfiguracji).
U mnie jeszcze nosem kręcili, że teraz to auto mam bez homologacji i takie tam pitolenie.

Różnica jest ledwie zauważalna, zdecydowałem się tylko dlatego, że fabryczne wymagały już regeneracji a nie chciało mi się trzymać auta tydzień na "kołkach". Więc kupiłem drugi komplet do regeneracji, a że 284 wyglądają lepiej z felgą 17", to pomyślałem - "czemu nie?" :E

Post #864119 Wysłany: 16 Gru 2025, 18:21; 
Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: świętokrzyskie [T]
Sebastian_szary napisał(a):
Wyczytałem, że zacisk i zwrotnica są kompatybilne, ale muszę wymienić mocowanie zacisku (jarzmo), żeby odsunąć zacisk od piasty i pomieścić większą tarczę

No nie wiem, z tego co widzę (przynajmniej dla Punto MY2012 w Eperze, są montowane inne klocki hamulcowe, więc zapewne i konstrukcja duetu zacisk/jarzmo jest inna między 257 a 284mm. W VW jak jest możliwość zrobienia takiej przekładki, to zacisk w katalogu ma ten sam numer, klocki tak samo.

Jak ja się jeszcze orientowałem, to jak mnie pamięć nie myli to zacisk z jarzmem taki sam jak u nas, był też w Doblo, Linea, MiTo i 500 Abarth bez brembo

Post #864120 Wysłany: 17 Gru 2025, 00:42; 
Forumowicz

Imię: Sebastian
Województwo: małopolskie [K]
pmxoo7pI bardzo dziękuję Ci za pomoc, nie miałem pojęcia o istnieniu takiej bazy build-sheet. Teraz siedzę i porównuję numery części z punto evo 135 km i mojego cieniaska 78 km :D Po co mi większe tarcze? Chcę założyć felgi 16", pomalować zaciski i dać większą tarczę, żeby ładniej wyglądało, nie miałem tylko pojęcia, że to nie takie proste, ale się nie poddaję ;)

MarianKoniuszko właśnie w ASO bez VINu nic mi nie powiedzą, nie chcieli przy mnie wejść w ePER nawet jak mówiłem wersję kropki, silnik i to by wystarczyło, żeby sprawdzić :roll: a ja potrzebuję jakoś sprawdzić, żeby mieć pewność, czy muszę zmieniać jarzmo no i na jakie. Znalazłem właśnie, że do tarcz 284 mm muszę zmienić osłony wewnętrzne tarcz, mam nadzieję, że to będzie mi łatwiej znaleźć. Gdzie je kupowałeś, nowe czy używane?

Sprawdzałeś, albo jesteś jeszcze w stanie sprawdzić czy to jażmo z Tjeta 1.4 różniło się rozmiarem od tego oryginalnego które zdjąłeś? Wyczytałem, że zacisk może zostać ten sam. Może pójdę w tym samym kierunku i poszukam używek z 1.4 tjet zamiast płacić krocie w ASO. :E

[ Dodano: 16 Gru 2025, 23:42 ]

Znalazłem na allegro regenerowany komplet zacisków z mocowaniem z fiata tipo, pod tarczę 284 mm o grubości 22mm, średnica tłoczka 54 mm.
Jak sprawdzić, czy to będzie pasować?

Udało mi się sprawdzić, że punto evo 1.4 t-jet i moje punto 2012 mają taką samą zwrotnicę, ale inne zaciski oraz jarzma, więc samo jarzmo chyba nie wystarczy.

https://allegro.pl/oferta/zaciski-hamul ... atgpt.com#

Post #864129 Wysłany: 25 Gru 2025, 13:41; 
Moderator
Awatar użytkownika

Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: świętokrzyskie [T]
Sebastian_szary, Ciężko powiedzieć czy zacisk z jarzmem podejdzie od Tipo na 100%, teoretycznie, Tipo jest zbudowane na tej samej platformie SCCS, choć mocno zmodernizowanej/przebudowanej względem Punto które było pierwszym pojazdem na tej platformie.
Inna sprawa że podlinkowane przez ciebie zaciski z Tipo widać że są inne niż w wymienionych przeze mnie autach wcześniej, bo w Tipo są zaciski produkcji koreańskiego HL Mando (+ Brand Mopara), natomiast starsze auta używały zacisków Boscha (link do przykładowego zacisku o którym mówię https://allegro.pl/oferta/fiat-500-1-4-turbo-zacisk-hamulcowy-prawy-przod-abarth-z0h54-22-18099777078 )

Jak chcesz porównać czy "podejdzie", to zobacz jakich klocków używają oba zaciski (jeśli takich samych, to jest szansa że Fiat zmienił tylko dostawcę, a budowa układu zacisk/jarzmo została zmieniona jedynie kosmetycznie oraz poszukaj zestawów naprawczych tłoczków do obu zacisków, wtedy zobaczysz średnicę tłoczka, czy jest taka sama, bo jeśli w Tipo jest większa, będzie to miało wpływ na działanie pedału hamulca (będzie bardziej "wpadał")

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)