| Autor |
Wiadomość |
Jaco
Moderator

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 682
Tematy: 12 Skąd: Podbeskidzie
|
Wysłany:
02 Lut 2008 08:36 |
  |
STax
Idąc tym tropem, może rozpalajmy ogień krzemieniami ?
ABS to dobra rzecz jest.
Wiadomo, że do rajdów NIE
Ale w normalnych warunkach potrafi czasem uratować. |
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
Wysłany:
02 Lut 2008 08:52 |
  |
| Jaco napisał: |
STax
Idąc tym tropem, może rozpalajmy ogień krzemieniami ?
ABS to dobra rzecz jest.
Wiadomo, że do rajdów NIE
Ale w normalnych warunkach potrafi czasem uratować. |
Ja nie mówię, że ABS jest zły, broń Boże, jeździłem już z ABS'em i wiem, że może pomóc, chociaż osobiście też wolę autko bez niego. Wtedy bardziej się człowiek kontroluje, bo wie, że w razie czego elektronika go nie obroni... |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 480
Tematy: 26 Skąd: Katowice
|
Wysłany:
02 Lut 2008 10:49 |
  |
| Cytat: |
| Wtedy bardziej się człowiek kontroluje, bo wie, że w razie czego elektronika go nie obroni... |
Nie no sorry, ale to już pitolenie. Proponuję więc żebyś następne autko kupił bez jakichkolwiek elementów bezpieczeństwa i na dodatek odkręć jeszcze wszystkie śruby z kół zostawiając po jednej. Wtedy będziesz się maksymalnie koncentrował i kontrolował, bo nie będziesz miał złudzenia ze jest bezpiecznie. Aha wyjmij przednią szybę bo ona daje złudzenie mniejszej prędkości niż jest naprawdę. Usuń tłumik, bo jak auto cicho jedzie to wydaje się że wolno i broń Boże nie zapinaj pasów bezpieczeństwa. Wtedy to już maksymalna kontrola. |
_________________ Wokół mnie sami egoiści. Wszyscy myślą o sobie tylko ja myślę o MNIE!
Proszę nie podrabiać avatarka z Alem - byłem pierwszy !
GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony |
|
|
|
 |
garys
Puntoświr

Imię: Przemo
Dni na forum: 931
Tematy: 13 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany:
02 Lut 2008 11:14 |
  |
| Grzegorz1976 napisał: |
| Cytat: |
| Wtedy bardziej się człowiek kontroluje, bo wie, że w razie czego elektronika go nie obroni... |
Nie no sorry, ale to już pitolenie. Proponuję więc żebyś następne autko kupił bez jakichkolwiek elementów bezpieczeństwa i na dodatek odkręć jeszcze wszystkie śruby z kół zostawiając po jednej. Wtedy będziesz się maksymalnie koncentrował i kontrolował, bo nie będziesz miał złudzenia ze jest bezpiecznie. Aha wyjmij przednią szybę bo ona daje złudzenie mniejszej prędkości niż jest naprawdę. Usuń tłumik, bo jak auto cicho jedzie to wydaje się że wolno i broń Boże nie zapinaj pasów bezpieczeństwa. Wtedy to już maksymalna kontrola. |
To nie prościej przesiąść się na rower?
...sorry, musiałem
Do wszystkiego trzeba mieć głowe, jej nic nie zastąpi.
ABS to stary wynalazek, zarobił na siebie, jest prostym a jednocześnie skutecznym urządzeniem.
Koledzy, trzeba iść z postępem i korzystać z takich dobrodziejstw.
Wiadomo ze ABS nie poradzi sobie w każdych warunkach np. lód, podobnie jak pasy bezpieczeństwa w wyjątkowych przypadkach zapięte mogą wyrządzić więcej szkód niż przynieść pożytku.
Ja patrze na to ogólnie i z dystansem. |
_________________ GP 1.4 77KM ENERGY |
|
|
|
 |
zyga670
Puntoświr

Dni na forum: 454
Tematy: 7
|
Wysłany:
02 Lut 2008 12:19 |
  |
Ja nie wiem ale też bym chciał mieć ABS, jeździłem autkami z ABS i jest to o wiele lepsza jazda (czyt. bezpieczniejsza).
Nawet na lodzie i po śniegu lepiej się tym jeździ, a jeszcze przecież jest taki wynalazek jak hamowanie biegami o którym nigdy nie możemy zapomnieć. |
_________________ INSTRUKACJE OBSŁUGI DO PUNTA LINKI:
FIAT PUNTO I
FIAT PUNTO II
Potrzebujesz konto PREMIUM RAPIDSHARE ?
SPRAWDZ MOJĄ OFERTĘ !!
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6441607 |
|
|
|
 |
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 480
Tematy: 26 Skąd: Katowice
|
Wysłany:
02 Lut 2008 21:33 |
  |
Teraz skojarzyło mi się kilka zabawnych surrealistycznych tłumaczeń właścicieli samochodów, dlaczego ich auta nie są wyposarzone w dane elementy:
1. Moja koleżanka z pracy (Hyunai Getz): "Nie wzięłam auta z klimatyzacją, bo to mi szkodzi na zatoki " Tak jakby wstydem było powiedzieć, że taka wersja jest po prostu kilka tysięcy droższa i po prostu nie styknęło kapusty
2. Mój brat (Hyundai Accent): Moje auto nie ma poduszki powietrznej, ale to nawet lepiej, bo noszę okulary i taka wybuchająca poduszka mogłaby zrobić mi krzywdę (Jakby nie można było powiedzieć, kupiłem autko w fajnej promocji z kilmą za małą cenę, ale zaoszczędzili akurat na bezpieczeństwie)
3. Teraz te pokrętne tłumaczenia o lepszej kontroli w czasie hamowania bez ABS
4. A teraz najlepsze: Mój kumpel (Daewoo Matiz wtedy jak to mówił): Elektryczne szyby są do niczego, bo jak wpadniesz do rzeki to nie możesz odkręcić okien, zeby się wydostać (Było to jakieś 6-7 lat temu ale do tej pory mu docinam z tego powodu i śmiejemy się do łez)  |
_________________ Wokół mnie sami egoiści. Wszyscy myślą o sobie tylko ja myślę o MNIE!
Proszę nie podrabiać avatarka z Alem - byłem pierwszy !
GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony |
|
|
|
 |
Jaco
Moderator

|
Wysłany:
02 Lut 2008 21:47 |
  |
| Grzegorz1976 napisał: |
4. A teraz najlepsze: Mój kumpel (Daewoo Matiz wtedy jak to mówił): Elektryczne szyby są do niczego, bo jak wpadniesz do rzeki to nie możesz odkręcić okien, zeby się wydostać (Było to jakieś 6-7 lat temu ale do tej pory mu docinam z tego powodu i śmiejemy się do łez)  |
Powiem Ci konkretne wytłumaczenie - musze to zapamiętać  |
|
|
|
 |
uzziah
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 486
Tematy: 18 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany:
02 Lut 2008 22:38 |
  |
Grzegorz1976 niesamowite tlumaczenie kumpla o szybach elektrycznych ha ha ha... takie podsumowanie chyba konczy dywagacje na temat czy ABS jest potrzebny  |
_________________ GP 5d 2007 czarny crossover
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut |
|
|
|
 |
joovie
Sympatyk kropek
Dni na forum: 263
Tematy: 1 Skąd: Katowice
|
Śniegu co prawda już nie ma, ale ostatnio chciałem wypróbować swój ABS i troche się zdziwiłem. Sucha droga prędkość ok 50km/h i na maksa po hamulcach. Auto stanęło dęba ale z piskiem opon i bez specjalnych efektów po nogą (nie czułem żeby mi się pedał hamulca odgryzał). To moje pierwsze auto z ABSem i tak się zastanawiam czy to norma żeby ABS mi dopuszczał hamowanie z piskami? |
_________________ Grande Punto 1.4 8V 3D |
|
|
|
 |
mwas
Puntoświr

Imię: Maciek
Dni na forum: 646
Tematy: 7 Skąd: Gdańsk
|
joovie, moim skromnym zdaniem nie powinno tak być... aktualnie też poruszam się moim pierwszym autem z ABSami i, podobnie jak ty, testowałem to w normalnych warunkach. Autko stanęło niemalże dęba, ale wyrażnie czułem działanie ABSu... pedał pulsował, spod kół wydobyło się jedynie kilka spektakularnych pisknęć... ale system zadziałał jak należy.
Sugeruję ci sprawdzić sprawność układu ABS w twoim autku. |
_________________ Aktualnie:
Fiat Linea Dynamic 1.4 8V '2007
Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM  |
|
|
|
 |
joovie
Sympatyk kropek
Dni na forum: 263
Tematy: 1 Skąd: Katowice
|
mwas, dzęki za opis zachowania się ABS'u, zrobie jeszcze testy i jak się nic z tym hamulcem nie będzie działo to udam się do ASO - mam jeszcze tylko 3 tygodnie gwarancji więc szukam teraz dziury w całym.
Możesz mi jeszcze powiedzieć jak to jest z trzymaniem prostego toru jazdy podczas takiego hamowania? Powinien iść jak po szynach czy to nie ma już związku z ABS'em? |
_________________ Grande Punto 1.4 8V 3D |
|
|
|
 |
krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 575
Tematy: 8 Skąd: Toruń
|
Dziś miałem okazję przetestować awaryjne hamowanie na suchym asfalcie, na czerwonym wjechał jakiś debil. Słychać było popiskiwanie opon i spory hałas pompy ABS (gdybym nie sprawdzał na śliskim, to bym pomyślał, że Kropek się rozpada) - o efekcie masażu stopy nie wspomnę . Autko trzymało tor jazdy jak po sznurku  |
_________________ Fiat Grande Punto czarny crossover 1.4 8V Emotion 2007
Fiat UNO 45 MKII czerwona strzała |
|
|
|
 |
MatiGP
Puntoświr
Imię: Mateusz
Dni na forum: 294
Tematy: 10 Skąd: Sosnowiec
|
Ja również nie mam ABS-u i raczej nie jest to dla mnie problem  |
_________________ Fiat Seicento 1.1 MPI 54 Km 2004 rok  |
|
|
|
 |
Jaco
Moderator

|
joovie
Przy prędkości 50 km/h na suchej nawierzchni to może faktycznie ABS nie pracował zbyt wiele, co innego na mokrej.
Proponuję rozpędzić się trochę bardziej i wtedy po hamulcach, i patrz czy za Tobą nikogo nie ma bo GP ma dobre hamulce  |
|
|
|
 |
Thoa82
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 252
Tematy: 18 Skąd: Katowice
|