Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Czarna seria trwa Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
filip76
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 531
Tematy: 26

Post #88943 Wysłany: 06 Lut 2008 08:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

MIEJSE:
Zjazd z "autostrady" A4, Najbardziej Nadęte Miasto w Galaktyce, Organizator Euro, Expo i W Ogóle Wszystkiego, Miasto-Korek, w którym zator widać z kosmosu, bo jest dłuższy od chińskiego muru...

GODZINA: 7:40
Tradycyjny poranny korek zaraz za zjazdem z A4, mokro, mżawka, dojeżdżam do korka, hamuję za ostatnim autem. Nagle pisk za mną, rzut oka w lusterko i BUUUUUUUUUUUUUUUUUM!!

Pan wpadł w poślizg! I bardzo przeprasza.... Ku........................a!!

Na pierwszy rzut oka widać tylko ślad na zderzaku, gdzie pan wyczyścił swoim. Nie widać pęknięć ani przesunięć zderzaka ale zderzak jest usyfiony.
Spisałem sobie dane pana a po robocie chyba skoczę do diagnosty na kanał, żeby obejrzał dokładnie.

Na co zwrócić uwagę??
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
daras
Puntoświr

Dni na forum: 750
Tematy: 19

Post #88953 Wysłany: 06 Lut 2008 08:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Współczuję. Wczoraj wieczorem jak zobaczyłem na drodze tzw. czarny lód to odpuściłem wszelkie wyjazdy (nie mam zimówek).
Oby poza łatwymi do usunięcia rysami nic więcej twej kropce nie dolegało.

Synek
Przyjaciel

Imię: Kacper
Dni na forum: 813
Tematy: 20

Post #88956 Wysłany: 06 Lut 2008 09:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

filip76 napisał:
Zjazd z "autostrady" A4, Najbardziej Nadęte Miasto w Galaktyce

Nie zgadzam sie Razz
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 480

Post #88961 Wysłany: 06 Lut 2008 09:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Oby poza łatwymi do usunięcia rysami nic więcej twej kropce nie dolegało.

Jaki masz sposób na łatwe usuniecie rys? Bo mój czerwony kropek zaliczył czarną serię, tzn ktoś obtarł mnie na zderzaku na parkingu.

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
filip76
Puntoświr

Post #88971 Wysłany: 06 Lut 2008 10:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Synek napisał:
filip76 napisał:
Zjazd z "autostrady" A4, Najbardziej Nadęte Miasto w Galaktyce

Nie zgadzam sie Razz

Nie będę robił off-topa Smile ale to z emocji.

PS. Kolega Krówka proszony do tablicy...
daras
Puntoświr

Dni na forum: 750
Tematy: 19

Post #88985 Wysłany: 06 Lut 2008 11:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzegorz1976 napisał:
Jaki masz sposób na łatwe usuniecie rys?

Jeśli chcesz usunąć samodzielnie to bardzo delikatna pasta polerska.
Narobisz się okrutnie ale nic poza usunięciem rys nie zepsujesz Wink
Zobacz tu:
http://www.meguiars.pl/shop/product_info.php?cPath=21_30&products_id=39

Korzystam z ich mikrofibr i kosmetyków. Są naprawdę niezłe.

krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 575
Tematy: 8

Post #89013 Wysłany: 06 Lut 2008 13:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

filip76 Moje autko jeszcze nie zrobione, jednak papiery z oceną techniczną są już w ASO od miesiąca - w 100% wiadomo, że będzie malowany cały zderzak - żadna pasta nie usunie rys, gdy widać podkład (próbowali). Na plastikach Fiat dał bardzo cienką warstwę lakieru. Czekam aż będzie lepsza pogoda. Aktualnie rys nie widać, zasłania je brud Very Happy Mam nadzieję, że w Twoim największą szkodą są rysy. W moim, gdy był czysty i padał deszcz nic na zderzaku nie było widać - rysy widoczne są dopiero na suchym lakierze.

filip76
Puntoświr

Post #89016 Wysłany: 06 Lut 2008 13:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie naprawdę niewiele widać, jest "czysty" ślad na brudnym zderzaku. Ewentualne rysy wyjdą pewnie po myciu.

Gość przywalił centralnie, aż mnie przetoczył kilka centymetrów. Strasznie huknęło, myślałem, że wjechał mi w kanapę pasażera. Ale gdy wyszedłem na zewnątrz, okazało się, że tragedii nie ma. Będą pewnie rysy na zderzaku.

Jednak ten huk mnie przestraszył i zastanawiam się czy pod samym zderzakiem nie ma żadnych obrażeń wewnętrznych, np wgiętej blachy czy skrzywionych uchwytów.

Czytałem raz jeszcze Twój post i wyszło na to, że niewiele widać bez ściągania zderzaka...
krowka
Ekstremista

Post #89017 Wysłany: 06 Lut 2008 13:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

filip76 Wiem tylko tyle, że pod zderzakiem zaraz pod wyprofilowanym zagięciem jest belka wzmacniająca - jest wymienna. Co się tak naprawdę stało będzie wiadomo, gdy oddam Kropka do naprawy. Być może nic, dzięki piance w zderzaku Mondeo. Co do huku - jest niesamowity. Gdy do haka holowniczego w UNO przytulił się Mercedes Vito, huk był straszny, szkód 0, tylko lekko przytknął - zadrapała się plastikowa nasadka na kulę haka. Kiedyś przyładowałem też hakiem w wysoki krawężnik - prędkość prawie zerowa, hałas taki jakbym porządnie przyładował w ścianę.

Yoka
Moderator

Dni na forum: 682
Tematy: 25

Post #89036 Wysłany: 06 Lut 2008 14:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Sprawdź lampy - przeciwmgłową i cofania. Jak miałeś pecha to zderzak odkształcając sie pod wpływem uderzenia mógł uszkodzić klosze. Smile

Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto
filip76
Puntoświr

Post #89129 Wysłany: 06 Lut 2008 18:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Klosze są ok. Natomiast spasowanie kloszy do zderzaka, hm... jest szczelina dookoła. Nie pamiętam, jak było przedtem. Wydaje mi się, że było idealnie spasowane. Choć na parkingu obejrzałem innego kropka i u niego jest jak u mnie - plastik zderzaka nie przylega idealnie do kloszy.

Uderzeie było idealnie nad tablicą, oświetlenie tablicy nie ucierpiało, nie widać odkształceń. Zaraz pod plastikiem jest ta belka, o której pisze Krówka, żeby ocenić rozmiar szkód, trzeba by ściągać zderzak....

Jaka jest procedura? To moja pierwsza stłuczka... Sad
Jechać z tym do ASO??
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 480

Post #89137 Wysłany: 06 Lut 2008 18:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

filip76 napisał:
Jaka jest procedura? To moja pierwsza stłuczka...
Jechać z tym do ASO??

W ASO na pewno będą chcieli zdejmować zderzak i oglądać uszkodzenia. Poza tym jak na lakierze będą zadrapania to będą chcieli malować zderzak i cieniować klapę. Jak masz namiary na gościa i możesz ewentualne uszkodzenia zrobić z jego OC, to czemu nie.

GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
filip76
Puntoświr

Post #89139 Wysłany: 06 Lut 2008 18:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ok, ale najpierw ASO, potem ubezpieczyciel sprawcy czy odwrotnie?
krowka
Ekstremista

Post #89148 Wysłany: 06 Lut 2008 19:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

filip76, najpierw ubezpieczyciel sprawcy - musisz znać numer polisy OC, nr rejestracyjny, markę model i kolor samochodu sprawcy. Przyślą rzeczoznawcę, który będzie chciał Cię okantować. Od razu zastrzeż, że chcesz naprawiać bezgotówkowo. Po otrzymaniu oceny technicznej udajesz się do ASO. W moim przypadku będzie podpisana cesja.

Mój dostał w strefę zderzaka znajdującą się pod rejestracją - ślady rozciągają się od środka do prawej strony zderzaka. Światło cofania i przeciwmgielne idealnie pasuje, więc uderzenie nie spowodowało odkształcenia zderzaka. Ale wszystko będzie wiadomo po zdjęciu elementu.

Jak pisałem w moim wątku, wezwałem policję - z notatką służbową policjanta nikt nie wykręci się od odpowiedzialności. Z oświadczeniem może być różnie.

Grzegorz1976, w ASO dam zastrzeżenie, żadnego cieniowania innych elementów. Naprawa zderzaka i koniec. Jeśli będą delikatnie uszkodzone blachy, to wolę żeby tak zostało. Po naprawie może pojawić się korozja, a tego nie chcę.

filip76
Puntoświr

Post #89151 Wysłany: 06 Lut 2008 19:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzięki, umyłem zderzak, jest porysowany. Dowalił mi pod tablicą na nie nad. Obawiam się, co powie rzeczoznawca....

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat