You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 04:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #91646 Wysłany: 14 Lut 2008, 06:45; 
 Temat postu: Problem z niedoborem mocy
Puntomaniak

Miejscowość: Naas
Ratunku już nie wiem co robić. Mój Puntak jest strasznie słaby, im wyższe obroty tym gorzej. 1,2 8v. Mam już nowe swiece, kable, filtr powietrza, cewki dają ładną iskrę, 130km/h na trasie maks. Do średnich obrotów ładnie idzie potem jęczy jak świnka i nie ciągnie (nie mam obrotomierza ale wydaje mi sie że powyżej 3500-4000 tys/obr zaczyna umierać). Wymieniałem przepustnice bo czujnik położenia działał jak wariat (sprawdzane multimetrem) reset kompa chyba zrobiłem?

Mam drugiego Puntaka2Sportinga i myślałem, że po prostu jest różnica w mocy ale na trasie max 130km/h to za mało

Post #91744 Wysłany: 14 Lut 2008, 16:18; 
 Temat postu: Re: Problem z niedoborem mocy
Puntomaniak

Miejscowość: Warszawa/Piaseczno
kuker195 napisał(a):
Ratunku już nie wiem co robić. Mój Puntak jest strasznie słaby, im wyższe obroty tym gorzej. 1,2 8v. Mam już nowe swiece, kable, filtr powietrza, cewki dają ładną iskrę, 130km/h na trasie maks. Do średnich obrotów ładnie idzie potem jęczy jak świnka i nie ciągnie (nie mam obrotomierza ale wydaje mi sie że powyżej 3500-4000 tys/obr zaczyna umierać). Wymieniałem przepustnice bo czujnik położenia działał jak wariat (sprawdzane multimetrem) reset kompa chyba zrobiłem?

Mam drugiego Puntaka2Sportinga i myślałem, że po prostu jest różnica w mocy ale na trasie max 130km/h to za mało

zdecydowanie za malo z tym silniekiem co masz pojedziesz 170km/h, więc gdzie się podzialo 30 km/h ? Jak juz nie masz pomysłów (ja tez niestety nic Ci nie podpwiem) to zgloś się poprostu do jakiegos warsztatu albo do ASO Fiata i sprawa miejmy nadzieję bedzie rozwiązana :D

Post #91764 Wysłany: 14 Lut 2008, 17:20; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
o ile wiem to katalogowo 1.2 8v ma max speed 155km/h

Post #91769 Wysłany: 14 Lut 2008, 17:26; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Maciek
Samochód: Linea
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk
sławu napisał(a):
o ile wiem

No to mało wiesz :lol: Niejeden z nas bujał już swoje kropy duuużo szybciej ;) Mi się np udało zapiąć licznik, a mam wyskalowany do 180 8)
A odnośnie problmu - rada jak wyżej. Może wizyta w ASO na egzaminerze powie coś więcej...

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM :)

Post #91803 Wysłany: 14 Lut 2008, 19:13; 
 Temat postu:
Admin ds. technicznych forum.
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HGT
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA
sławu napisał(a):
o ile wiem to katalogowo 1.2 8v ma max speed 155km/h

W instrukcji pisze, że w pierwszym okresie użytkowania nie należy przekraczać tej prędkości :]

Image <- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. :E
Image <- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
Image <- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
Image <- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
Image <- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
Image <- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
Image <- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
Image <- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r.
AM, B, BE, C, CE, T

Post #91808 Wysłany: 14 Lut 2008, 19:38; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Bielsko-Biala
Maksymalna dopuszczalna prędkość w Polsce to 130 km/h! Nie rozumiem problemów w rodzaju: nie mogę szybciej. Zbyt dużo wypadków powodują młodzi, niedoświadczeni ludzie! Głównie z powodu nadmiernej prędkości. Zastanówcie się zanim zaczniecie wypisywać głupoty w rodzaju: mnie udało się osiągnąć 150 - 200. Chcecie adrenaliny? To kupujcie auta sportowe i na tor! Tam wolno wszystko!

Post #91812 Wysłany: 14 Lut 2008, 19:59; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pobiedziska
Jeśli nie rozwiązałeś problemu to mam pewien pomysł, może po prostu dostaje za mało paliwa i nie może się wkręcić na wyższe obroty. Drugim powodem może być elektronika np walnięta sonda lambda, która źle odczytuje i po prostu kastruje motor (daje za małą dawkę paliwa), już dwóch moich znajomych miało to w oplach.

Post #91954 Wysłany: 15 Lut 2008, 04:38; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

kiedy ostatnio wymieniales filtr paliwa ? :wink:

Post #92080 Wysłany: 15 Lut 2008, 17:34; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Sonda może ale u mnie dół jest mocny, a paliwko nie bardzo wiem od czego zacząć mam instrukcję w której jest napisane, że filtr jest zintegrowany z pompą i nie wymienny w P2. A no i mam pasek obluzowany już się bałem, że przeskoczył o ząb czy co?
Dobra idę wtryski oglądnąć bo tracę cierpliwość do tego auta.

Może ma ktoś skany dobrej książki bo moja to parę stron kitu i dwa zdjęcia. Nigdzie nie można dostać do P2 a w dodatku jestem w Irlandii

[ Dodano: 15 Lut 2008 16:34 ]
Tragedia no!!!!!! Wtryski kolejno OK! iskrę daje a wypadają zapłony na wolnych obrotach, może to faktycznie sonda. Oleju nie pije, woda nie znika. Mam komputer wymieniać czy co? W Irlandii serwis fiata jest najgorszy na świecie nic nie uradzą.

Post #92098 Wysłany: 15 Lut 2008, 18:02; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: Bielsko-Biala
Szkoda, że nic nie rozumiecie z tego co napisałem. Zrozumienie tego z pewnością uratuje niejednemu z Was życie!!!!!! Kombinujcie dalej. 120, 150, 200 km/h! I drzewo, rów lub inna przeszkoda! Obym tą przeszkodą nie był ja.

Post #92387 Wysłany: 16 Lut 2008, 12:41; 
 Temat postu: :)
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Spokojnie wlodwoz to ze chlopaki kreca do tej predkosci to nie oznacza odrazu ze wariat na drodze i trzeba uciekac...Powiem tak ,w pewnym sensie masz racje gdyz jak ktos mknie z duza predkoscia a ma prawko zaledwie pare miesiecy to owszerm jest potencjalnym zagrozeniem na drodze,ale nie uogolniaj tutaj chlopakow i rownie dobrze mnie (gdyz lubie szybko i bezpiecznie jezdzic)...To ze statystyki tak pokazuja to nie znaczy ze akurat to jestesmy My...Kazda ma swoja koncepcje jazdy i chyba sie liczy z tym i ma swiadomosc swoich umiejetnosci...Takie jest moje zdanie,nie wiem jak innych....pozdro

Post #94999 Wysłany: 21 Lut 2008, 16:37; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Ale DNO! Nie potrzebuje max jeździć 200km/h co to za dyskusja?
Nie mogę bezpiecznie wyprzedzić, bo muszę to robić na wysokich biegach bo coś jest walnięte i powyżej 3500obr auto słabnie. A ja tu czytam jakieś brednie na temat bezpieczeństwa nikt nie może pomóc to chociaż nie doprowadzajcie mnie do szału głupimi komentarzami.

PS
Nie mieszkam teraz w PL i jak na razie mam spokój z nerwami tu nikt na luzie nie jeździ, nie ważne czy jedzie szybko, wolno bezpiecznie czy nie. Nie ma na drogach kultury i tyle.

Post #96066 Wysłany: 23 Lut 2008, 23:47; 
 Temat postu:
Puntomaniak

soul2000 napisał(a):

w punto filtr paliwa jest stały i sie go nie wymienia, mozna najwyzej przeczyscic. Popatrz sobie czy przypadkiem nie masz odpietego jakiegos kabla, u mnie brakowało mocy (tzn raz była raz nie0 i wiele miejsc zwiedzilem zanim sie zorientowano ze przewod od sondy jest odpiety (jeden z 3 chyba)

Nie jestem znawca, ale komputer raczej nie ma nic do tego...

Post #96098 Wysłany: 24 Lut 2008, 00:21; 
 Temat postu: Re: Problem z niedoborem mocy
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnowskie Góry
sprawdź czujnik położenia wału..

Post #100183 Wysłany: 08 Mar 2008, 06:21; 
 Temat postu:
Puntomaniak

No wreszcie jakieś konkrety. Ale nie bardzo wiem jak czujnik wału sprawdzić. Może pożyczę ze sportinga ale nie wiem czy są takie same?
Kumpel posiada euroscana ale wtyk do punto nie pasuje i d*** po diagnostyce.

[ Dodano: 08 Mar 2008 05:21 ]
zwonko napisał(a):
soul2000 napisał(a):

w punto filtr paliwa jest stały i sie go nie wymienia, mozna najwyzej przeczyscic. Popatrz sobie czy przypadkiem nie masz odpietego jakiegos kabla, u mnie brakowało mocy (tzn raz była raz nie0 i wiele miejsc zwiedzilem zanim sie zorientowano ze przewod od sondy jest odpiety (jeden z 3 chyba)

Nie jestem znawca, ale komputer raczej nie ma nic do tego...

Oby komputer był OK ale jakby sąda się odpieła to by się check świecił??

Post #100524 Wysłany: 09 Mar 2008, 11:47; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnowskie Góry
tak będzie sie świecił i by Ci palił 20/100 to napewno byś zauważył..

Post #109004 Wysłany: 28 Mar 2008, 23:28; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Własnie problem w tym, ze np u mnie sie nie swiecił. Baaaa powiem nawet ze byłem na diagnozie komputerowej (co prawda nie w ASO) i tam tez koles powiedzial ze z kompem wszystko w porzadku (był jakis blad ale maly cos chyba z kodem klucza)

Post #110005 Wysłany: 22 Maj 2008, 00:06; 
 Temat postu:
Puntomaniak

No nie, komputer padł.....(nie będę opisywał czemu bo to długa historia). Na złomie dowiedziałem się, że muszę kupić zestaw: moduł przy przepustnicy, immobilizer-razem z bezpiecznikami w kabinie i kluczyk.

Pierwszy to była porażka nic nie wskórałem, drugi zestaw okazał się dobry tzn wszystko z jednego kompletu. Już działa tylko nowy kluczyk mam pod deską przyklejony do czujnika immobilizera bo mi się nie chciało przekładać stacyjki i reszty zamków. Całość kosztowała mnie 100euro na irlandzkim złomie i kupę nerwów z pierwszym nie działającym ecu. Pisze te pierdoły bo może to też jakaś alternatywa jak w serwisie chcą 2000zł to może ktoś wyszarpie ze złomu zestaw "szybkiego montażu" :-)

Do tematu. Przez jakiś czas silnik chodził równo i nie szarpał jak wcześniej, niestety objawy wróciły, z tym że i tak jest lepiej. Prędkość na autostradzie... możliwe szybkie rozpędzenie się do 110km/h dalej powoli do 135.

Zostało mi: cewki, albo sonda, albo czujnik wału??? Nie wiem czym to auto skanować więc loteria. I tak już wystawiłem na sprzedaż jak dostane 1200e to dokładam i biorę drugiego sportinga.

[ Dodano: 21 Maj 2008 23:06 ]
Już chyba wszystko wymieniłem co trzeba. Świece, kable, ECU, jedną cewkę (chyć chyba była ok może miała jakieś przebicia) pompa paliwa daje dobre ciśnienie.

Ma ktoś jeszcze sugestię? Zawsze odpala, kontolka silnika gaśnie, spalanie po mieście 7- 7.5 litra może trochę za dużo ale od miesiąca mam już tylko 5 minut jazdy do pracy. Ktoś mówił że może katalizator, ile mnie to może kosztować na złomie z kolektorem? I czy to będzie to?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)