|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 20:46
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
nwd |
#95509 Wysłany:
22 Lut 2008, 18:25; Temat postu: Czujnik turbiny i drobny problem w 1.7 TD |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Witam. Tak jak w temacie. Któregoś dnia wymieniłem olej na lotosa diesel i wszystkie filtry i jakiś czas później czy może od razu przestało mi pokazywać na liczniku doładowanie turbiny (licznik ELX). Troszke mnie to martwi i nie wiem czego to przyczyna. Gdzie mogę znaleźć ten czujnik i jak mają być podłączone tam kabelki? Znalazłem jakiś czujnik z boku bloku silnika i jest na 2 wsówki = na górze czerwony kabelek na dole czarny. Czy to to? Mechanik odłączał kilka wtyków przy wymianie filtra paliwa i nie wiem czy wszystko przyłączył spowrotem? Czy ktoś może mi przesłać fotki jak to ma wyglądać w tych okolicach filtra paliwa bo mam tam 2 luźne wtyczki i nie mogę znaleźć od czego są i gdzie mają iść. A i jeszcze pytanie czy u was dieselki się szybko grzeją tzn czy wskaźnik temp osiąga połowę czy nie? U mnie góra 1/4 czytałem o tych wskaźnikach i czujnikach i nawet wymieniałem i dalej to samo. Spalanie ok 6,2 6,6 do 7,2 to norma nawet w trasach? Dzięki i pozdrawiam wszystkich
|
|
Góra |
|
 |
|
|
cuspis |
#95515 Wysłany:
22 Lut 2008, 18:32; Temat postu: Re: Czujnik turbiny i drobny problem w 1.7 TD |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Emotion
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Chwaszczyno Rejestracja: 01 Lip 2007, Posty: 489
|
nwd napisał(a): A i jeszcze pytanie czy u was dieselki się szybko grzeją tzn czy wskaźnik temp osiąga połowę czy nie? U mnie góra 1/4 czytałem o tych wskaźnikach i czujnikach i nawet wymieniałem i dalej to samo. Spalanie ok 6,2 6,6 do 7,2 to norma nawet w trasach? Dzięki i pozdrawiam wszystkich
U mnie wskaźnik temp tylko dwa razy osiągnął połowę raz przy temperaturze zewnętrznej 33 st w bieszczadach przy jeżdzie cały czas pod górkę i drugi raz jak mi się płyn w chłodnicy wygotował (mało go było bo opaska zaciskowa puściła, zazwyczaj tem dochodzi do 1/4 bardzo rzadko do 1/3, a spalanie to w mieście 7,0-7,5 (tylko miasto), trasa 5,0-6,0
|
|
Góra |
|
 |
nwd |
#95872 Wysłany:
23 Lut 2008, 15:38; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Więc Panowie i Panie znalazłem usterkę metodą organoleptyczną. Mechanik przy odkręcaniu filtra paliwa urwał taki wężyk znajdujący się w okolicach czujnika temperatury przez który dmucha powietrze przez co wskaźnik nie działał. Dzięki
|
|
Góra |
|
 |
pelikan_rumia |
#96199 Wysłany:
24 Lut 2008, 12:51; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Rumia/Gdynia Rejestracja: 15 Kwi 2007, Posty: 22
|
Potwierdzam mi w trasie temp silnik nawet do 1/4 nie dojdzie w miescie czasem podejdzie rzadko ostanio doszlo prawie do polowy ogromna radosc byla ale wtedy cholowalem forda transita pelnego  a spalanie fakt nawet spore mi w trasie nawet 6,5 lyknie wg mnie za krotka skrzynia 110km/h i ponad 3tys obr stanowczo za duzo raczej miejskie autko pozdrawiam
P.S. do jakiej predkosci rozbujales swojego diesla ja wczoraj na obwodnicy do 130 i jakis brak mocy nie mam pojecia co jest
_________________ 1.7 TD moc i potegą 71 osiołków!!
|
|
Góra |
|
 |
cuspis |
#96211 Wysłany:
24 Lut 2008, 13:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
pelikan_rumia napisał(a): P.S. do jakiej predkosci rozbujales swojego diesla ja wczoraj na obwodnicy do 130 i jakis brak mocy nie mam pojecia co jest
Ja bez problemu do 160 km/h przy 5 osobach i załadowanym bagażniku, a z górki to 175 km/h
|
|
Góra |
|
 |
nwd |
#96384 Wysłany:
24 Lut 2008, 21:11; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Ja swego do 130-140 bez problemu a tak to nie mam gdzie sprawdzić. A jakie auta "braliście" swoimi TD?
|
|
Góra |
|
 |
cuspis |
#96495 Wysłany:
25 Lut 2008, 00:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
nie zwrazam za bardzo uwagi na to co wyprzedzam jak jedzie do 120 a ja mam możliwość to wyprzedzam ostatnio trochę się zdziwiłem jak wyprzedzałem navarę ale jak zobaczyłem babcię  za kieronicą to pomyślałem że może ktoś teściowej samochód pożyczył
_________________ Jarosław --> Szczecin --> Gdynia --> Gdańsk -->Chwaszczyno
Wcześniej MK1 1.7 TD 1994
Obecnie GP 1.9 MJ 2008
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|