Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Spalanie (1.4 8V - 77KM) Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
golab
Przyjaciel

Imię: Marcin
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 877
Tematy: 21

Post #959 Wysłany: 08 Lis 2006 23:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

W czasie tych śnieznych dni zaobserwowałem olbrzymie spalanie. Średnio na dystansie 10 km po mieście spalił 11.7 L Rolling Eyes Cały czas zimny silnik, krótkie dystansy, ciągłe gaszenie i odpalanie, silnik sie nie zdążył dogrzać, 3 osoby na pokładzie, powolna jazda 2ką i 3ką, zalegający śnieg na drodze i wyszła kosmiczna średnia Smile A tak to mi pali 5.7 na trasie 7.5 w mieście przy średnio-umiarkowanej jeździe.

Ostatnio zmieniony przez golab dnia 19 Sty 2007 17:53, w całości zmieniany 2 razy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
garys
Puntoświr

Imię: Przemo
Dni na forum: 896
Tematy: 13

Post #961 Wysłany: 09 Lis 2006 00:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jak wyjeżdżałem w te zimowe dni po paredziesiąt kilosków to wyszło mi w trasie mieszanej ok 5.8-5.9 l/100km co mnie jak narazie ucieszyło bardzo.
Było wyraźnie widać i czuć że autko się już tak nie dogrzewa dobrze (witaj zimo! brr...)
Pzdr.
Synek
Przyjaciel

Imię: Kacper
Dni na forum: 777
Tematy: 23

Post #964 Wysłany: 09 Lis 2006 09:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

To mniej Ci pali niz moj sztrucel... Wink
garys
Puntoświr

Post #966 Wysłany: 09 Lis 2006 13:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Synek napisał:
To mniej Ci pali niz moj sztrucel... Wink

...ale miałem też z jakiś czas temu niefajną sytuację, bo zalałem do pełna bak (jak zawsze) i od razu spalanie wskoczyło na ponad 6 literków (6.2-6.7) Przy b.spokojnej jeździe nie mogłem zejść poniżej 5.8.
Trafiło mi się chyba bardziej oszukane paliwko niż zwykle bo po ponownym tankowaniu wszystko wróciło do normy. Pomijam styl jazdy itp.
Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Tematy: 36

Post #967 Wysłany: 09 Lis 2006 15:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja narazie nie odczułem zimy...spalanie poszło jedynie tyci do góry z tytułu opon zimowych...zobaczymy jak bedzie pozniej...Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
golab
Przyjaciel

Post #972 Wysłany: 09 Lis 2006 17:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

O Dziobel, to masz już oponki zimowe? Mi tamten gość niestety nie załatwił felg pajac jeden Smile Tzn w sumie nie miał skąd bo jak powiedział wszystko powybierali, mogłem sie troche pospieszyć teraz chyba kupie oponki Fulda Kristall Gravitio. A ty jakie kupiłeś? Bo kurde w serwisach cięzko nawet o opony już Very Happy Ale jak zapewniał że na bank załatwi to powinien... Smile

PS. Te moje spalanie to może od ciągłego odpalanie i gaszenia auta... ale wysokie jak cholera wyszło a teraz jest normalnie Smile

Ostatnio zmieniony przez golab dnia 19 Sty 2007 17:51, w całości zmieniany 1 raz
golab
Przyjaciel

Post #978 Wysłany: 09 Lis 2006 20:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzisiaj znowu nabiłem "jedenastke" ale to przez szaleńczą jazde za kolegą Smile
Kubi
Puntoświr

Dni na forum: 715
Tematy: 7

Post #1409 Wysłany: 20 Gru 2006 13:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

elou, jeżdżę dużo autostradą do 110 kmh, silnik się dociera (ma 900 km), po pierwszym tankowaniu wyszło mi 6,9 literka, liczę, że z czasem się zmniejszy, pozdro
golab
Przyjaciel

Post #1416 Wysłany: 20 Gru 2006 15:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Spalanie w okresie do 10 tys. km spadnie ci prawdopodobnie o litr w tych samych warunkach. Mi tak do 110 pali 5.7 - 6.0, zależy jak sie przyspiesza w międzyczasie, bo wiadomo że czasem trzeba zwalniać itd. Nie moge sprawdzić spalania na dłuższej trasie niestety (tak 500 km powiedzmy) bo rzadko jeżdże tak daleko. Aha, w miare przejechanych kilometrów zauważysz znaczną poprawę przyspieszenia i rekakcji na dodanie gazu. Na początku jak nim jechałem to sobie pomyślałem "co ja kupiłem!?", był strasznie zamulony, teraz po 10 tys. km nawet na 5 biegu przy dodaniu gazu czuć że chce jechać! Very Happy
Kubi
Puntoświr

Dni na forum: 715
Tematy: 7

Post #1421 Wysłany: 20 Gru 2006 15:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Smile właśnie tak miałem z przyspieszaniem i gazem - początek to troszkę zaskoczenie, jakby zmulony, ale już jest poprawa na + Very Happy
garys
Puntoświr

Post #1425 Wysłany: 20 Gru 2006 16:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kubi napisał:
Smile właśnie tak miałem z przyspieszaniem i gazem - początek to troszkę zaskoczenie, jakby zmulony, ale już jest poprawa na + Very Happy

To dopiero 900km przebiegu, znaczącą różnicę poczujesz dopiero po paru tys.km, ja zauważyłem też że silnik zmienił dzwięk na bardziej miły dla ucha, słychać to np. przy hamowaniu silnikiem, redukcji itp. Pzdr.

Przyjaciel

Post #1426 Wysłany: 20 Gru 2006 18:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Taki troche bardziej rasowy dźwięk, jakby miał większą pojemność Very Happy A różnica jest od 5000 km już znacząco odczuwalna!

garys
Puntoświr

Post #1432 Wysłany: 20 Gru 2006 19:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

golab napisał:
Taki troche bardziej rasowy dźwięk, jakby miał większą pojemność Very Happy A różnica jest od 5000 km już znacząco odczuwalna!

No właśnie nie chciałem pisać "rasowy dzwięk" bo taki znam tylko ze słyszenia, no a w GP te całe 77KM przeszły "mutacje" i już nie popiskują tak jak na początku Cool

Przyjaciel

Post #1478 Wysłany: 21 Gru 2006 11:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Właśnie to miałem na myśli, boxer to on nie jest ale... Smile

Wujek V
Puntoświr

Dni na forum: 679
Tematy: 8

Post #6509 Wysłany: 05 Lut 2007 08:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hej,

Ja jeżdżę od czwartku, wyjeździłem już jeden bak i w jeździe miejskiej bez specjalnego oszczędzania wychodzi ok 8L..
Biegi zmieniam przy 3-4tys, czyli w okolicach najwyższego momentu - auto wtedy wg mnie optymalnie spala i sprawnie przyspiesza..

Z moich obserwacji w wielu autach wynika, że za szybka zmiana biegów powoduje wyższe spalanie niż późna.. Co zresztą jest całkiem logiczne Razz

A wskazaniami kompa się nie przejmuj, to normalne, na niskich biegach masz inne przełożenie i stąd to wynika.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat