You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 26 Kwi 2025, 02:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość

Post #161121 Wysłany: 26 Sie 2008, 13:33; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wroclaw
Grzegorz1976 napisał(a):
TJaszo napisał(a):
ale porownuje i odnosze do PuntoII 3d.

To nie porównuj. GP 5D jest znacznie większy i obszerniejszy w środku. 4 osoby dorosłe jeśli nie są jakimiś wielkoludami jadą w GP w bardzo przyzwoitych warunkach. GP to tak naprawdę całkiem inne auto niż PII a już na pewno inne niż PII 3D

inne... mozliwe.
duzo wiekszy?
roznice na dlugiosci +19cm ale rozstaw osi tylko +5cm, na szerokosci +1.7cm na wysokosci +1cm, na korzysc GP (bagaznik w GP jest chyba tylko 10l wiekszy niz w Kropku mk2)

inne auta ktorymi jezdze sa znacznie wieksze... wiec ich porownywac nie zamierzam. Poza tym Kropkiem zdarzalo sie pojechac ~1400km i z tylko jedna przerwa na obiad i sie dalo (fotele w PII sa po jednymi z wygodniejszych dla mnie i nic mnie nie uwiera nawet po takiej trasie). Dalo sie tez pojechac ~300km bez przerwy w 4dorosle osoby ze srednia 130km/h (autostrada w niemczech, ale spalil ponad 9l/100km :) ), ale to juz meczarnia troche byla (a i to raczej ze wzgledu na brak klimy niz miejsca)

Generalnie jestem bardzo przekonany do zakupu GP, ale jestem tez typem ktory musi rozwazyc wszelkie nasuwajace sie na mysl za i przeciw zakupowi (powiedzialbym nawet ze bardziej lubie kupowac/wybierac niz kupic ;) ) . A niestety (na szczescie? :) ) jedynym powaznym zarzutem, czy tez raczej obawa, jest bagaznik w kontekscie malego dziecka i mojej zony (powiem tylko ze 2tygodniowy wyjazd na wakacje obnazyl malosc bagaznika w PII :) ... a jechalismy tylko w 2osoby)

w kazdym razie dzieki wielkie za wskazanie plusow GP :)

--
Tomasz

Post #161123 Wysłany: 26 Sie 2008, 13:40; 
 Temat postu:
TJaszo napisał(a):
ale jestem tez typem ktory musi rozwazyc wszelkie nasuwajace sie na mysl za i przeciw zakupowi

Auto to nie buty, więc twoja postawa jest jak najbardziej słuszna :D

TJaszo napisał(a):
(powiedzialbym nawet ze bardziej lubie kupowac/wybierac niz kupic

Ja też, tylko co zacznę wybierać to i tak wygrywa fiat :E

TJaszo napisał(a):
jedynym powaznym zarzutem, czy tez raczej obawa, jest bagaznik w kontekscie malego dziecka i mojej zony

To już musisz sam sobie odpowiedzieć. Mnie wystarcza w zupełności, tobie może nie styknąć. ;)

Post #161171 Wysłany: 26 Sie 2008, 15:06; 
 Temat postu:
TJaszo napisał(a):
jedynym powaznym zarzutem, czy tez raczej obawa, jest bagaznik w kontekscie malego dziecka i mojej zony

Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że może się okazać niewystarczający na dłuższy wyjazd. My (ja, żona, dziecko) jadąc na 3 dni ledwo się zapakowaliśmy. Do bagażnika wszedł złożony wózek + gondola i torba. O walizce nie było mowy. Na dodatek aby zapakować wózek musiałem zdjąć tylną półkę. No ale to w dużej mierze zależy od tego jaki ten wózek kupisz (są takie składane jak parasol, które zajmują dużo mniej miejsca). Ewentualnie dochodzi bagażnik dachowy, ale to już jest dodatkowy koszt.

Post #161245 Wysłany: 26 Sie 2008, 17:20; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń
Zawsze można założyć hak holowniczy i ciągnąć przyczepkę :rotfl2:

Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był

Post #161302 Wysłany: 26 Sie 2008, 19:44; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Jerzy
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 155KM
Wersja: Sport
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Hajnówka
ja w swoim GP nie miałem problemów ze zmieszczeniem się z bagażami i małym człowieczkiem na wczasy.Bagażnik był załadowany do końca a w środku były tylko kanapki.Moim zdaniem autko styka do wyjazdów.

Post #161535 Wysłany: 27 Sie 2008, 08:20; 
 Temat postu:
Dominguez napisał(a):
Ewentualnie dochodzi bagażnik dachowy, ale to już jest dodatkowy koszt.

Ale ten koszt jest i tak o wiele mniejszy niż kupowanie auta o rozmiar większego tylko po to żeby gdzieś raz czy 2 razy w roku wyjechać. Baza i najlepszy box thule to koszt około 2,5 tysiąca.

Post #161558 Wysłany: 27 Sie 2008, 08:59; 
 Temat postu:
Widzę, że namawiacie kolegę na Grande. I bardzo dobrze bo to super autko!!! :) Ja nie narzekam na pakowność, bo też (póki co) nie miałem okazji wyjechać z rodzinką na dłużej niż 3 dni. Zobaczymy jak to wyjdzie z zapakowaniem się, gdy będziemy chcieli wyjechać na jakieś dłuższe wakacje :? . Gdybym miał teraz kupować autko dla rodziny 2+1 czy 2+2 to mocno bym się zastanowił nad choćby Hondą Jazz (większy kuper :) ) lub nawet jakimś kombiakiem (mówię o podobnym przedziale cenowym).

Ale póki co to jest nam w GP b.dobrze!! :)

PS. Trochę żeśmy OT zrobili :lol2:.

Post #161564 Wysłany: 27 Sie 2008, 09:09; 
 Temat postu:
Dominguez napisał(a):
Widzę, że namawiacie kolegę na Grande.

Może nie tyle namawiam ile pokazuję dobre strony grande którymi od 3 lat i od roku jestem nadal zachwycony (no cóż tak juz mam :E)

Dominguez napisał(a):
Gdybym miał teraz kupować autko dla rodziny 2+1

Wg mnie spokojnie wystarczy grande jeszcze z dużym zapasem :E
Dominguez napisał(a):
Gdybym miał teraz kupować autko dla rodziny [...] 2+2

Zacząłbym zastanawiać się nad bravo

Dominguez napisał(a):
lub nawet jakimś kombiakiem

Kombiak u mnie odpada bo nie znoszę aut kombi.

Dominguez napisał(a):
PS. Trochę żeśmy OT zrobili

I dobrze, bo tak naprawdę na forum jest milin tematów o naprawach tjuningach, ogłuszającym audio i innych bzdetach, a ani jednego tematu jak wykorzystać rodzinne walory GP.

Post #161573 Wysłany: 27 Sie 2008, 09:30; 
 Temat postu:
Grzegorz1976 napisał(a):
Dominguez napisał:
PS. Trochę żeśmy OT zrobili

I dobrze, bo tak naprawdę na forum jest milin tematów o naprawach tjuningach, ogłuszającym audio i innych bzdetach, a ani jednego tematu jak wykorzystać rodzinne walory GP.

To może niech któryś z modów zmieni temat na: "Plusy i minusy GP jako auta rodzinnego".

[ Dodano: 27 Sie 2008 08:30 ]
Dominguez napisał(a):
Uwagi:
Dominguez właśnie się zastanawiałem czy tego nie zrobić a jak już podałeś propozycję to tak zmieniłem //SOMEONE007

SOMEONE007 - dzięki za szybką reakcję :)

Post #161583 Wysłany: 27 Sie 2008, 09:33; 
 Temat postu:
O i tu moze wszelakiej maści obecni i przyszli tatusiowie i mausie mogą sie zrealizować i rodzinnie i motoryzacyjnie.

P.S. Pradopodobnie będę miał pod koniec tygodnia bagażnik bazowy thule. Ale ćśśśśśś to niespodzianka dla mnie :E

Post #161690 Wysłany: 27 Sie 2008, 11:49; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Energy
Województwo: mazowieckie [W]
Ja tam jestem zadowolony z Grande , bardzo ladne autko , oryginalne , w srodku deska rozdzielcza , tapicerka podoba mi sie bardziej niz w niejednym autku klasy wyzszej.
Ma swoje wady ale do przyjecia, gdyby nie serwis (nie sa to odosobnione przypadki).

Jestem singielkiem , w 95% uzytkuje go sam , w weekend mam jednego lub dwoch pasazerow.
W weekendy takze zabieram ze soba rower, skladam wtedy siedzenie i rower sie spokojnie miesci (po zdjeciu przedniego kola a to akurat mam na te szybkozlaczke rowerowa ;)
Nie wiem czy wszystkie wersje GP maja ale moj ma dzielone siedzenie asymetrycznie, wiec jesli ktos ma rodzine 2+1 to mozna zlozyc wieksza czesc siedzenia i zapakowac wiecej bagazy, jesli 2+2 to ewentualnie te mniejsza.

Jesli mialbym wybierac , to wolalbym lepiej wypasionego GP niz Bravo.
Sytuacja odwraca sie , jesli ktos chce uzytkowac go jako autko rodzinne , wtedy wzialbym ubozszego Bravo zamiast GP.
Wszystko zalezy od tego , kto , jak ma go uzytkowac.
Podobnie jest z silnikiem , ja wzialbym benzynke T-Jet , ktos kto duzo jezdzi M-Jet.
Kombi ... no coz , mi takze sie nie podobaja kombiaki :)

A gdybym mial wybor dowolny to wzialbym przod od GP a tyl od Bravo :D
W GP bardzo podoba mi sie przod , Bravo ma przez te przetloczenia nieladny, tyl Bravo ma sliczny a GP bardzo ladny.

Post #161693 Wysłany: 27 Sie 2008, 12:04; 
 Temat postu:
pdl napisał(a):
Kombi ... no coz , mi takze sie nie podobaja kombiaki

Rzeczywiście nie są zbyt urodziwe. Ale są pewne wyjątki, np. Audi A4 jest po prostu zajeb...!! :)

pdl napisał(a):
Nie wiem czy wszystkie wersje GP maja ale moj ma dzielone siedzenie asymetrycznie, wiec jesli ktos ma rodzine 2+1 to mozna zlozyc wieksza czesc siedzenia i zapakowac wiecej bagazy, jesli 2+2 to ewentualnie te mniejsza.

Ja niestety mam ten ból, że tylna kanapa nie jest dzielona :( . No ale jak kupowałem na wyprzedaży to nie miałem zbyt wielkiego wyboru.

Post #161697 Wysłany: 27 Sie 2008, 12:15; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Paliwo: ON
Województwo: pomorskie [G]
Kup sobie Linee

Post #161703 Wysłany: 27 Sie 2008, 12:27; 
 Temat postu:
krzysiek16 napisał(a):
Kup sobie Linee

Na gorsze zmieniać nie będę :) .

Post #161707 Wysłany: 27 Sie 2008, 12:31; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wroclaw
Dominguez napisał(a):
krzysiek16 napisał(a):
Kup sobie Linee

Na gorsze zmieniać nie będę :) .

ja tam Linee bym wzial... ale tylko SW :)

--
Tomasz

Post #161709 Wysłany: 27 Sie 2008, 12:35; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz
jak chcecie auto rodzinne to kupcie sobie tak to Doblo :wink: :E

było :/
Fiat Punto Sporting 1.2 16v 80KM
Fiat Bravo Dynamic Sport 1.4 T-Jet 16v 120KM
Fiat Seicento Sound almost Sporting 1.1 8v 54KM
Suzuki SX4 Comfort 1.6 16v 120KM

Post #161777 Wysłany: 27 Sie 2008, 14:49; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Paweł
Województwo: mazowieckie [W]
Calkiem serio to fajnie wyglada Fiorino Qubo ?

Post #161806 Wysłany: 27 Sie 2008, 15:59; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Województwo: pomorskie [G]
Ja na auto rodzinne to polecam GP 5 dzwiowe. Mam 3 dzwiowy i w porównaniu do drugiego auta 5 dzwiowego jest trochę mniej funkcjonalny, ale jako że jeżdzą nim przeważnie dwie osoby to nie korzystam zbyt wiele z tylnej kanapy (starcza bagażnik, ew. rozkładam), ale jak coś wrzucić czy komuś wsiąść do tyłu to zdecydowanie lepiej w pięciodzwiowym. Mi najbardziej przeszkadzają duże dzwi, ale jest za to w wyglądzie troszkę bardziej sportowy i tańszy. A tak to miejsca jest porównywalnie z kompaktami, jedynie trochę miejszy bagażnik.

Post #161810 Wysłany: 27 Sie 2008, 16:08; 
 Temat postu:
Dominguez napisał(a):
Kombi ... no coz , mi takze sie nie podobaja kombiaki

Rzeczywiście nie są zbyt urodziwe. Ale są pewne wyjątki, np. Audi A4 jest po prostu zajeb...!!

Dla mnie nie ma wyjątku i tu nie chodzi tak do końca o wygląd ale o koncepcję auta kombi, które kojarzy mi się wybitnie z ciepłymi kapciami, brzuchem od piwa, trójką dzieci i psem a'la dulux no i obowiązkową wycieczką niedzielę do hipermarketu. Dla mnkie nawet ukochana alfa 159 w wersji kombi to jakieś gigantyczne nieporozumienie :/

Post #161861 Wysłany: 27 Sie 2008, 18:57; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Grzegorz
Samochód: Seicento
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Sosnowiec
Zgadzam się Grande Punto 5 drzwi sprawdza się wspaniale jako auto rodzinne,idealne na bliskie i dalekie wypady.

Post #161950 Wysłany: 27 Sie 2008, 22:22; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Żory
FIGA1 napisał(a):
Zgadzam się Grande Punto 5 drzwi sprawdza się wspaniale jako auto rodzinne,idealne na bliskie i dalekie wypady.

Potwierdzam z całą odpowiedzialnością !!!!

Post #162042 Wysłany: 28 Sie 2008, 08:07; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: w-m
Ja bym nie przesadzał z tą "rodzinnością" Grande.
Grande jest dobre dla singli ew. niedużej rodziny.

Rzeczywiście jest to samochód, który wymiarami jest w klasie kompakt, wygodnie się prowadzi i nie męczy w czasie jazdy.
4 metry długości, 1,7 metra szerokości i ponad 2,5 metrowy rozstaw osi swoje robią.
To są wymiary klasy C i żadne pismaki testujące tego nie zmienią.

Grande jest wygodny - to prawda ale pod warunkiem, że podróżują nim 2 dorosłe osoby i 1 dziecko (max. 2 małych dzieci). Zresztą jak w każdym kompakcie gdzie jest mały ok. 300 litrowy bagażnik a rozstaw osi wyznacza akuratną ilość miejsca na nogi i przestrzeń na tylnej kanapie.
Czwórka dorosłych i bagaż to już niestety robi się wyzwanie: jest ciasno i silnik może nie podołać komfortowej jeździe.

Z "rodzinnością" to bardziej mi się kojarzy na przykład Avensis kombi.
Pakowny i z mocnym silnikiem.
Bardziej rodzinna niż Grande jest Linea z silnikiem T-jet.
Mocna i pakowna.

Post #162059 Wysłany: 28 Sie 2008, 08:50; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Miejscowość: Tychy
daras dlaczego piszesz to co ja chciałem napisać :E :E
...to się nazywa plagiat :E :D

Tak czy siak...
...zacznijmy od tego, że Grande to nie jest samochód rodzinny. Jest to samochód miejski dla jednej ew. dwóch osób :-) Od czasu do czasu można nim wyjechać na wypad poza miasto. Z przyczyn ekonomicznych w Polsce przyjęło się uważać iż samochody klasy B są samochodami rodzinnymi zwłaszcza te 5d. Niestety jednak do samochodów klasy B w tym do GP rodzinę trudno zapakować. Osobiście nie wyobrażam sobie, że miałbym GP wybierać się na wczasy większą ilością niż 2 osoby :-)
Oczywiście GP jest wygodne, komfortowo się nim jeździ a człowiek na dalszych odległościach człowiek się nie męczy.....ale to naprawdę mały samochód. Bagażnik jest mały...a w dodatku z powodu kształtu tylnego pasa i klapy nie jest aż nadto pakowny. Jakiś czas temu miałem podobny problem co Dominguez. Chciałem zapakować do GP wózek swojej bratanicy - wiedząc ze mieścił się on w moim byłym Punto I byłem niezwykle zdziwiony jak się okazało, że wózek nie zmieścił się w bagażniku Grande Punto...wózeczkowi brakowało 3 cm aby się zmieścić ...wystawał z bagażnika :( Do Punto I więcej rzeczy się mieściło (w tym pralka którą kiedys też w moim byłym przewoziłem)...do GP już takich pakunków nie zmieszczę.

Poza tym jeśli można doradzić (daras nie czytaj!) niestety musisz wziąć pod uwagę to, że możesz borykać się z problemami wynikającymi z gorszej jakości fiata w porównaniu z innymi producentami europejskimi i japońskimi. :-) ..ale to taki mały szczegół

Jesli mogę doradzić - pomyśl o nowej Skodzie Octavii Tour ...model stary ale cena bardzo przystępna....a samochód oczywiście rodzinny :)

Post #162072 Wysłany: 28 Sie 2008, 09:10; 
 Temat postu:
Yoka napisał(a):
...zacznijmy od tego, że Grande to nie jest samochód rodzinny.

No nie taki był jego zamysł i chwała za to włochom (rodzinne kombi... fuuuuujjjj)

Yoka napisał(a):
Jest to samochód miejski dla jednej ew. dwóch osób

Yoka nie zgodzę się absolutnie! Chyba że 3D wtedy rzeczywiście funkcjonalność ogranicza się do 1 - 2 osób

Yoka napisał(a):
Od czasu do czasu można nim wyjechać na wypad poza miasto.

Spokojnie można śmignąć z żoną i dzieckiem na wakacje i ferie co czynię 2 razy w roku od 3 lat i absolunie nie pomstuje że mam za małe auto.

Yoka napisał(a):
Niestety jednak do samochodów klasy B w tym do GP rodzinę trudno zapakować.

Jeśli chcesz zabrać żonę, teściów i trójkę dzieci to rzeczywiście GP wymieknie :E. Jeśli pojęcie rodzina kojarzy się tak jak mnie czyli 2+1 ewent maks 2+2 to GP podoła swobodnie. Dla wymagających zawsze można zainwestować w szpanerski boks ;)

Yoka napisał(a):
oza tym jeśli można doradzić (daras nie czytaj!) niestety musisz wziąć pod uwagę to, że możesz borykać się z problemami wynikającymi z gorszej jakości fiata w porównaniu z innymi producentami europejskimi i japońskimi. ..ale to taki mały szczegół

daras nie czytaj..., grzegorz nie czytaj... bandi nie czytaj... zoon nie czytaj... robs nie czytaj... michalij nie czytaj itd. Yoka nie wszytkie grande się sypią... :E
Yoka napisał(a):
Jesli mogę doradzić - pomyśl o nowej Skodzie Octavii Tour

Oczywiście pomyśl pomyśl, w końcu jak będziesz miał dziecko to możesz spokojnie zrezygnować z ładnego samochodu i jeździć pas... eeee znaczy się modelem starym o perzystępnej cenie. No i w końcu skoda to skoda :hahaha:

Post #162081 Wysłany: 28 Sie 2008, 09:29; 
 Temat postu:
Szaman
Awatar użytkownika

Imię: Przemek
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Rybnik
Yoka napisał(a):
Poza tym jeśli można doradzić (daras nie czytaj!) niestety musisz wziąć pod uwagę to, że możesz borykać się z problemami wynikającymi z gorszej jakości fiata w porównaniu z innymi producentami europejskimi i japońskimi. Smile ..ale to taki mały szczegół

to ze Ty masz pecha to trudno
Fiaty wcale nie są gorzej wykonane szczególnie teraz
poza tym jeśli fiat się często psuje czemu części nie ma do niego dostępnych na CITO natomiast do innych marek są?

Yoka napisał(a):
pomyśl o nowej Skodzie Octavii Tour

Skoda każdej chwili Szkoda :P :hahaha:

Ogólnie powiem tak Punntka 5D bardzo dobrze się sprawują jeśli chodzi o rodzinne wypady, pakowność jest wystarczająca, no jak ktoś ma naprawdę duuużo to kurierem wysłać i tyle :P

wprawdzie w takich podróżach i przewożeniach więcej mogę powiedzieć o PI to dopiero było pakowne, ale GP jest jakby ciut większe i szersze ;) więc na pakowności nie traci, komfort podróży nawet rodziny 2+3 niczemu nie przeczy, tak więc 2+1 i 2+2 i GP jako autko rodzinne spokojnie można postawić znak równości ;]

Image
Gadzety reklamowe, Koszulki, Kubki, Wizytówki, Ulotki, Kalendarze, Banery Reklamowe i inne..

OFICJALNE GADZETY FFP do nabycia bezposrednio na forum:
Ramki pod tablice, LEPKI FFP i Regionalne
KALENDARZE FORUMOWE 2016

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)