|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 13:10
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
monio |
#164514 Wysłany:
02 Wrz 2008, 15:58; Temat postu: filtr paliwa i pompa paliwowa |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: poznań Rejestracja: 29 Sie 2008, Posty: 15
|
witam wszystkich! mam dwa pytania kupiłem tydzień temu kropke 1.2 60km 1995rok. Czuć paliwo obojętnie czy mam otwartą szybe czy nie. Podniosłem tylną kanape i zaóważyłem że lekko wydostaje się paliwo z osłony pompy, wygląda na to że już ktoś prubował to kleić dokładnie ten plastikowy bolec na który jest nakładany wężyk. Pomyślałem sobie żeby wymienić tą osłone tylko niewiem czy ta końcówka z wężykiem jest dobra bo może przez nia leci? prosze doradcie mi czy kupić od razu nową pompe paliwową? pomyślałem również żeby wymienić filtr paliwa chciałbym to zrobić sam żeby uniknąć kosztów i mam pytanie czy jest z tym jakaś filozofia czy dam rade sam. Sorka że sie tak rozpisałem ale to mój pierwszy post  pozdrawiam i czekam na podpowiedz
_________________ fiat punto 1.2 60km 1995r.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzana |
#164526 Wysłany:
02 Wrz 2008, 17:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bochnia Rejestracja: 16 Sie 2007, Posty: 393
|
Cytuj: żeby wymienić filtr paliwa chciałbym to zrobić sam żeby uniknąć kosztów i mam pytanie czy jest z tym jakaś filozofia czy dam rade sam.
dasz rade sam choc moga byc problemy z odkreceniem - jest tam pelno brudu
mnie ta przyjemnosc kosztowala u mechanika 15 zl 
_________________ Punto 1,2 ELX 75 KM, 1996 benzyna +Lpg
----------------------------------------------------
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz.
|
|
Góra |
|
 |
krzysiekosse |
#164553 Wysłany:
02 Wrz 2008, 18:49; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Podlasie Rejestracja: 07 Sie 2007, Posty: 60
|
idz d motoryzacyjnego i kup zywice, wywierc tam dzurke tak zeby nic nie zostalo po plastikowym krućcu. wsac tam miedziana rurke zagieta na ok 45-50 stopni. musi byc mniej wiecej jak otwor. wsadz ja do niej przyczep wezyk ktory sie znajduje w srodku obudowy. zalej ta rurke rzywica i bedziesz ial metalowy kruciec. zaoszczedzisz troszke kasy a poswiecisz troszke czasu.
ja se zlamalem i wlasnie cos takiego wykombinowalem i zero przeciekow.
rozbierzesz zobaczysz pomyslisz posluchasz mojej rady i bedziesz zadowolony
jesli kruciec nie jest pekniety to poprostu daj grubszy werzyk na niego i zacisnij obejma.
wymiana filtra to zadna filozofia  zdejmij werzylki ze starego i zaluz na nowy
powodzenia
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#164682 Wysłany:
02 Wrz 2008, 22:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Możesz mieć problem przy ściągnięciu szybkozłaczek przy filtrze[ jeżeli są takowe]. Potwierdzam zasadę nic na siłę, bo wydaje mi się, że problem z pompą to skutek niefachowej wymiany filtra.
|
|
Góra |
|
 |
monio |
#164899 Wysłany:
03 Wrz 2008, 21:27; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
kupie filtr i sam go wymienie z waszymi wskazówkami oczywiście co do pompy to chyba się skusze i postaram się wstawić tą rurke i zakleić żywicą, dzieki za podpowiedzi pozdrawiam i dam znać ci i jak. 
|
|
Góra |
|
 |
jezyczek0 |
#168548 Wysłany:
13 Wrz 2008, 09:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
po co kupowac nowa pompe jak peklo ci kolanko wyciagasz pompe rozwiercasz otwór w miejscu kolanka.łaczysz bezposrednio wezyk z pompy z tym co łaczył kolanko zaciskasz obejmami i gitara.jesli pompa dobra:0
ja probowlem wtawiac rurke ale jest to zabieg czasowy pompa wytwarza takie cisnienie ze znajdzie miejsce zeby wycisnac toszke paliwa
_________________ jezyczek0
"W życiu piękne są tylko chwile dltego właśnie pamiętam dobrze ideał swój marzeniami żyłem jak król...."
http://pl.youtube.com/watch?v=lBgzbqeW-LA
|
|
Góra |
|
 |
monio |
#168634 Wysłany:
13 Wrz 2008, 16:04; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
wymieniłem filtr paliwa faktycznie nie ma z tym problemu były tam takie obejmy które się zachacza lecz nie bardzo je idzie mocniej ściągnąć więc kupiłem takie 2 obejmy na śrubokręt lub kluczyk 7 10 minut i po sprawie. pompe wyciągnąłem tą końcówke też okazało się że ktoś już to robił do w tym bolcu była wstawiona aluminiowa rurka oczyściłem wszystko nad gazem nagrzałem do czerwoności śrubokręt tak żeby plastik z którego jest obudowa pompy się topił więc dokładnie tą rurke na około troszke stopiłem żeby w miejscu pęknięcia się złączyła na to dałem warstwe kleju poxipol i zalałem to takim klejem nie wiem jak to nazwać jest taki pistolet na prąd w nim rurka która się topi od ciepła napewno wiecie o co mi chodzi hehe  jeżdże prawie tydzień i nic nie leci. Niewiem jak długo ale myśle że i tak było warto sprubować tanim kosztem. pozdrawiam dzieki za pomoc
|
|
Góra |
|
 |
flex34 |
#168752 Wysłany:
14 Wrz 2008, 02:30; Temat postu: ELX |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Łódż-Widzew Rejestracja: 31 Sie 2008, Posty: 96
|
|
Góra |
|
 |
monio |
#168781 Wysłany:
14 Wrz 2008, 08:52; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
cześć mój kropek pali 8l pół miasto pół trasa. Przymierzam się do wymiany sondy lambda, wczoraj kupiłem nowe świece boscha i myśle w niedalekiej przyszłości kupić jeszcze kable i cewki  pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
blsm |
#168826 Wysłany:
14 Wrz 2008, 12:19; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 04 Lip 2008, Posty: 11
|
Mam pytanko w 1,2 16v jest filtr paliwa osobno czy z cała pompą i co ile powinno się go wymienić
_________________ 1,2 16V 1998
Nie traktuj życia zbyt poważnie i tak żywy z niego nie wyjdziesz!
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|