|
Obecny czas: 04 Maj 2025, 07:31
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kerad |
#165300 Wysłany:
05 Wrz 2008, 08:34; Temat postu: Ciężko pracująca skrzynia biegów |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Od niedawna jestem posiadaczem Punto II, 2001 r., przebieg 75 tys. Martwi mnie ciężko pracująca skrzynia biegów. W innych samochodach, którymi jeździłem, np. Peugeot 206, biegi wchodziły lekko i miękko, niemal jak w masło. W Punto biegi wchodzą twardo. Czy Fiaty tak mają, czy to jest jakaś usterka? Poza tym trudno wchodzi trójka, trzeba ją bardzo dokładnie wrzucać. Problem z trójką zmniejsza się po przejechaniu dobrych kilkunastu kilometrów, jak silnik się rozgrzeje.
Ponadto kiedy silnik jest wyłączony i zmienia się biegi to słuchać delikatne piszczenie.
Czy ktoś umie dostawić diagnozę i podpowiedzieć, jak rozwiązać problem?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mrider |
#165405 Wysłany:
05 Wrz 2008, 13:27; Temat postu: |
|
|
przesmaruj linki pomiędzy lewarkiem, a skrzynią biegów. Te piski mogą wydawać zacierające się linki... Kiedyś w nowym SC linka mi się zatarła do tego stopnia, że ciężko było jakikolwiek bieg wbić.
|
|
Góra |
|
 |
Kerad |
#165413 Wysłany:
05 Wrz 2008, 13:53; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki za zainteresowanie  a jest to skomplikowane lub kosztowne? Bo przyznam, że w majsterkowanie przy samochodzie nigdy się nie bawiłem i chyba nie jest to moją mocną stroną, jak na razie przynajmniej...
Gdyby ktoś z użytkowników miał inne sugestie, to chętnie przeczytam 
|
|
Góra |
|
 |
uki1906 |
#165453 Wysłany:
05 Wrz 2008, 15:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Zamość Rejestracja: 16 Lut 2008, Posty: 215 Pomógł: 1
|
A lewarek ze skrzynia w punto polaczony jest linkami. Ja myslalem, ze sa jakies ciegna. Jesli sa linki, to najprawdopodobniej to. Przesmarowac je porzadnie i sie rozchodza i bedzie jak w nowym  Chyba nie jest to skomplikowane ani tym bardziej kosztowne. Zalezy, ile jest miejsca, aby sie dostac do linek. Profilaktycznie sprawdzilbym stan oleju w skrzyni, a najlepiej go wymienil, jak nie wiesz kiedy bylo to ostatnio robione.
|
|
Góra |
|
 |
el_electron |
#165457 Wysłany:
05 Wrz 2008, 15:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: [D] Rejestracja: 22 Sty 2008, Posty: 150
|
ciężko sie dostać do tych linek? pytam z ciekawości
ktoś próbował?
_________________ Punto II 3D 1,2 8V 2000
|
|
Góra |
|
 |
Gasiu |
#165466 Wysłany:
05 Wrz 2008, 15:36; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Panda
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Easy
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 15 Paź 2007, Posty: 3936
|
|
Góra |
|
 |
rafał79 |
#165581 Wysłany:
05 Wrz 2008, 20:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: 500L
Silnik: 1.4 16V 95KM
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: Warmia Rejestracja: 25 Lip 2008, Posty: 324
|
w moim kropku mam to samo ale problem bardziej dotyczy biegu 2 i mniej 3...czasmi ciezko wchodzą jak cholera  ...przy włączaniu biegu az czuje tępy opór ale innym razem nie ma problemu...macie moze jakieś foto w którym miejscu te linki przesmarować???pozdro
|
|
Góra |
|
 |
el_electron |
#165584 Wysłany:
05 Wrz 2008, 20:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: [D] Rejestracja: 22 Sty 2008, Posty: 150
|
mi się zdarza że 1 bieg czasem nie chce mi wejść ale to tylko czasem bo zwykle wchodzi normalnie.
_________________ Punto II 3D 1,2 8V 2000
|
|
Góra |
|
 |
Amarez |
#169116 Wysłany:
14 Wrz 2008, 21:43; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
prawdo podobnie (no powiedzmy na 90%) do wymiany linka od skrzyni biegów - koszt w ASO z robocizną jakieś 300-400zł
_________________ Fiat Punto II, styczeń 2001, 60KM
|
|
Góra |
|
 |
Kerad |
#169675 Wysłany:
16 Wrz 2008, 11:06; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Od kilkunastu dni próbuję dotrzeć na poleconego mechanika, ale chyba jest na dłuższym urlopie i wygląda na to, że jeszcze trochę tak pojeżdzę.
Nie stanie się nic ze skrzynią do tego czasu?
Po wizycie u mechanika zdam relację 
|
|
Góra |
|
 |
Łodziak |
#169699 Wysłany:
16 Wrz 2008, 12:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 08 Mar 2008, Posty: 1501 Pomógł: 31
|
|
Góra |
|
 |
Pakito007r |
#169803 Wysłany:
16 Wrz 2008, 16:48; Temat postu: Re: Ciężko pracująca skrzynia biegów |
|
 |
Puntomaniak |
|
Kerad napisał(a): Od niedawna jestem posiadaczem Punto II, 2001 r., przebieg 75 tys. Martwi mnie ciężko pracująca skrzynia biegów.
Umnie Skrzynia pracuje twardo bez luzów ale biegi wchodzą idealnie i niema żadnych piszczeń, pytałem się kolegi i on stwierdził, że to sportowa i pracuje bez zażutu..
_________________ ...:::ODIUM:::...
|
|
Góra |
|
 |
Kerad |
#169995 Wysłany:
17 Wrz 2008, 08:45; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cytuj: a sprawdzales olej w skrzyni biegow??? A jak to się robi? Słyszałem, że oleju w skrzyni biegów raczej się nie wymienia (taki pogląd znalazłem też na tym forum - w dziale FAQ). Szkoda, że nie mam w okolicy żadnego innego Punto, z którym mógłbym porównać pracę mojej skrzyni. Ostatnioo porównywałem jednak, jak chodzi skrzynia w Seicento i chodzi zdecydowanie lżej. Cytuj: Umnie Skrzynia pracuje twardo bez luzów ale biegi wchodzą idealnie i niema żadnych piszczeń, pytałem się kolegi i on stwierdził, że to sportowa i pracuje bez zażutu..
Nie wykluczam, że tak ma być. Dlatego nie przesądzam, że coś jest zepsute czy zużyte. Najpierw pogadam z mechanikiem. Niedawno były wymieniane klocki hamulcowe i przy tej okazji mechanik przejechał się autem i nic nie mówił na temat złej pracy skrzyni. A gdyby coś zauważył, pewnie by to podkreślił (dodatkowa fucha i kasa  )
|
|
Góra |
|
 |
maxx_krk |
#170017 Wysłany:
17 Wrz 2008, 09:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 11 Sty 2008, Posty: 503
|
|
Góra |
|
 |
rch1976 |
#171062 Wysłany:
19 Wrz 2008, 21:41; Temat postu: zacinajacy sie lewarek biegow |
|
 |
Forumowicz |
|
witam mam taki problem moze ktos mial podobny nie odbija lewarek biegow jak go przyciagne do siebie albo od siebie to zostaje w pozycji 1\2 lub 5\R nie wraca sie na luz. Linki smarowalem i chodza lekko .moze jakas sprezyna jest albo cos .?
|
|
Góra |
|
 |
Pawian |
#175148 Wysłany:
29 Wrz 2008, 18:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 29 Wrz 2008, Posty: 202 Pomógł: 4
|
Witam,
Mam identyczny problem jak rch1976.
Objawy dokładnie identyczne - po rozgrzaniu się silnika drążek zmiany biegów przestaje wracać do położenia centralnego z pozycji 1/2 oraz 5/R.
Napiszcie proszę jeśli ktoś zna powód i/lub rozwiązanie tego problemu.
Po dłuższej jeździe po mieście robi się niezła siłownia 
|
|
Góra |
|
 |
Grubszy |
#175739 Wysłany:
01 Paź 2008, 11:36; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Kielce Rejestracja: 04 Lip 2008, Posty: 43
|
Ja miałem podobny problem tylko u mnie po takich perypetiach zerwała się linka od skrzyni. Ułamała mi się przerdzewiała końcówka od linki od skrzyni. Warto na to zwrócić uwagę. Później po wymianie też miałem mały zgrzyt bo wyleciało mi zabezpieczenie linki a lewarek został na pierwszym biegu.  . U was może być sytuacja w której linka jest na wykończeniu, albo mało jest oleju w skrzyni np wyciek od zimeringu od skrzyni albo też może któryś z synchronizatorów w skrzyni odmawia posłuszeństwa (jak występują zgrzyty przy przełożeniach) lub też należy podciągnąć linkę od sprzęgła jeżeli raz biegi wchodzą normalnie raz nie. Opcji jest kilka
pozdrawiam
_________________ Fiat Punto II, 1.2 8V, 60KM, 2000r.
stereooo muzyka!
|
|
Góra |
|
 |
Kerad |
#176509 Wysłany:
28 Lis 2008, 07:26; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No i byłem mchanika. Potwierdził, że skrzynia chodzi za ciężko. Przyczyną nie jest sama linka, ale również jakieś łożysko itp. (nie znam się na tym za bardzo, więc może przekręcam). Najprawdopodobniej stało się tak, dlatego że samochód długi czas stał nieużywany i części się wyrobiły w tej pozycji. Rzeczywiście faktem jest, że auto było bardzo długo niejeżdzone. Naprawa w najgorszym wypadku będzie kosztować 550 zł  Mechanik powiedział jednak, że nie jest to usterka, która wymaga natychmiastowej interwnecji i on jeździłby do czasu aż samochód nie bedzie wysprzęglał... Nie wiem czy przez takie zwlekanie nie psuje się skrzynia... [ Dodano: 28 Lis 2008 07:26 ]Witam,
gdy zakładałem temat, obiecałem, że napiszę po usunięciu usterki. Może komuś tym pomogę
Przyczyną ciężko wchodzących biegów (ciężko pracującego lewarka) były w znacznej części luzy w mocowaniu skrzyni do silnika (przy poduchach). Wpadłem na to, bo w którymś momencie skrzynia zaczęła mi stukać (głównie przy ruszaniu). Wcześniej żadnych stuków nie było. Ale jak już zaczęło stukać to zdarzało się tak, że biegi raz wchodziły dobrze, stuknęło i biegi wchdodziły już gorzej. Położenie skrzyni się zmieniało, co zaważało na pracy całego układu. Spodziewałem się wymiany poduchy, ale ostatecznie wystarczyło włożyć podładkę po jedną ze śrób mocujących 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|