You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 13:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #168660 Wysłany: 13 Wrz 2008, 18:44; 
 Temat postu: [Punto I] Zapala sie kontrolka akumulatora
Mam Punto I 55 S z 1998 roku.

Jakiś czas temu po zapaleniu silnika przez kilkanaście minut coś jęczało spod maski, ale potem cichło - zignorowałem to myśląc że może pasek klinowy się zużywa albo jest za sztywny (była zima).

Niedawno po dłuższej podróży zaczęło jęczeć przez cały czas. Jęczy w okolicach filtra powietrza (pod nim), albo koło alternatora.

Pod koniec lata zauważyłem, że szybciej niż zwykle nagrzewa się silnik. Na szczęści wskazówka dochodzi tylko do połowy. Kontrolka się nie zapala.

Dodatkowo jakieś kilkanaście dni temu podczas deszczu zapaliła się kontrolka akumulatora (światła i wycieraczki były włączone). Stanąłem na poboczu, wyłączyłem silnik, poczekałem ok. minuty i pojechałem dalej. Kontrolka mrugnęła kilka razy, ale się nie zapaliła. Wycieraczki po ponownym zapalaniu silnika były włączane sporadycznie (deszcz zmalał).
Zignorowałem to - myślałem, że może od wilgoci - lubię wjeżdżać rozpędzony w kałuże :twisted:

Dziś wracając z pracy postanowiłem się przejechać kilkanaście kilometrów. Po kilku kilometrach zapaliła się kontrolka akumulatora - światła i wiatraczek nawiewu były włączone. Stanąłem, odczekałem kilka minut, wyłączyłem wiatraczek nawiewu, pojechałem dalej. Kontrolka nie zapaliła się.

Cały czas coś jęczy pod maską.

Czytałem trochę postów na forum, ale w żadnym nie było jasnego wyjaśnienia i rozwiązania.

Słabe ładowanie akumulatora może być spowodowane padającym alternatorem.

Szybkie nagrzewanie - może pompa wody zdycha (może to ona wyje).

Proszę o pomoc. Kropek jest mi potrzebny.

P.S.: Generalnie pokonuję dziennie ok 8-10 kilometrów z i do pracy, więc nie wiele. W weekendy mam dłuższe wyjazdy.

Mam zainstalowane głośniki Helix 2x50W + wzmacniacz 100W + skrzynia 300W. Można zobaczyć w tym poście: http://fiatpunto.com.pl/post155758.html#155758

Ostatnio edytowany przez PEPEi 14 Wrz 2008, 12:37, edytowano w sumie 2 razy

Post #168664 Wysłany: 13 Wrz 2008, 18:54; 
 Temat postu:
Szaman
Awatar użytkownika

Imię: Przemek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Rybnik
PEPEi napisał(a):
Cały czas coś jęczy pod maską.

a czy te jeczenie najsilniejsze jest po odpaleniu i potem ustaje w jakiś sposób ??

ten dzwięk może wywoływać wszystko od paska po pompkę oleju czy też wody zanim załapie odpowiednie ciśnienie

Ładownie może byc jak napisałeś spowodowane altkiem

Image
Gadzety reklamowe, Koszulki, Kubki, Wizytówki, Ulotki, Kalendarze, Banery Reklamowe i inne..

OFICJALNE GADZETY FFP do nabycia bezposrednio na forum:
Ramki pod tablice, LEPKI FFP i Regionalne
KALENDARZE FORUMOWE 2016

Post #168696 Wysłany: 13 Wrz 2008, 20:50; 
 Temat postu:
Puntoświr

Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Miejscowość: Lubliniec
Obojętnie jaki będzie pobór prądu, to nie powinna włączać się kontrolka ładowania.Jeżeli alternator zaczyna wyć , to coś nie tak.Bardzo możliwe, że łozyska dostały luzu i wirnik trze o stojan, stąd to wycie.[tak przypuszczam]. Proponuje zrzucić pasek i sprawdzić , czy wirnik nie przyciera. Powinien kręcić sie bez żadnych oporów.Jezeli chodzi o szybkie nagrzewanie, to sprawdż poziom plynu, oraz czy chłodnica po nagrzaniu jest cała gorąca.

Post #168709 Wysłany: 13 Wrz 2008, 22:30; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: wielkopolskie [P]
lozysko alternatora Ci poszlo
mialem tak samo

Post #168834 Wysłany: 14 Wrz 2008, 12:36; 
 Temat postu:
SOMEONE007 napisał(a):
a czy te jeczenie najsilniejsze jest po odpaleniu i potem ustaje w jakiś sposób ??

Tak jak napisałem. Kiedyś jęczało przez kilka minut i cichło. Teraz jęczy cały czas.

[ Dodano: 14 Wrz 2008 11:36 ]
jarosz19 napisał(a):
lozysko alternatora Ci poszlo
mialem tak samo

Czy da się to jakoś szybko i tanio naprawić samemu?

Można w ogóle jakoś samemu zregenerować alternator?

Post #168840 Wysłany: 14 Wrz 2008, 12:55; 
 Temat postu:
Puntoświr

Łożyska da się wymienić, tylko wcześniej sprawdż tak jak napisłem, czy nie przytarłeś stojana i nie jest nadpalony.

Post #168846 Wysłany: 14 Wrz 2008, 13:01; 
 Temat postu:
czech22 napisał(a):
Łożyska da się wymienić, tylko wcześniej sprawdż tak jak napisłem, czy nie przytarłeś stojana i nie jest nadpalony.

Da się go jakoś łatwo samemu wymontować?

Post #168912 Wysłany: 14 Wrz 2008, 14:46; 
 Temat postu:
Puntoświr

Zacznij od wymontowania alternatora i możesz go posprawdzać. Mocowany jest na 3 śrubach. Nie ma problemu z wyjęciem.Jeżeli się w tych sprawach nie orientujesz, to skontaktuj sie ze zwykłym elektrykiem i powie w jakim jest stanie.

Post #168918 Wysłany: 07 Lis 2008, 21:31; 
 Temat postu:
czech22 napisał(a):
Zacznij od wymontowania alternatora i możesz go posprawdzać. Mocowany jest na 3 śrubach. Nie ma problemu z wyjęciem.Jeżeli się w tych sprawach nie orientujesz, to skontaktuj sie ze zwykłym elektrykiem i powie w jakim jest stanie.

W poniedziałek umówię się na wizytę u mechanika. Po sprawdzeniu napisze co było przyczyną.

[ Dodano: 07 Lis 2008 20:31 ]
Okazało się, że jednak obudowa alternatora była pęknięta.
Trochę czasu mi to zajęło, ale zdecydowałem, że sam wymienię alternator. Wyszło tanio i wszytko działa. Dzięki za podpowiedzi.

Post #187254 Wysłany: 08 Lis 2008, 01:14; 
 Temat postu:
PEPEi ja miałem taki sam objaw. Najpierw jęczało czasami, potem (zwłaszcza jak było zimno i po deszczu) jęczało cały czas i na wolnych obrotach zapalała się kontrolka ładowania. Raz zapaliła się nawet w czasie jazdy przy 120km/h gdy zdjąłem nogę z gazu... Spowodowane to było pęknięciem obudowy alternatora.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)