|
Obecny czas: 27 Kwi 2025, 08:42
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
emceha |
#181880 Wysłany:
21 Paź 2008, 13:12; Temat postu: Wymiana radia |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam,
Chciał bym sobie wymienić radio, mam nawet na oku oryginał z Grandziaka tylko mam parę wątpliwości:
- czy sterowanie na kierownicy różni się dla CD i dla MP3???
- jeśli nie to czy będzie działać prawidłowo po podpięciu radia z MP3???
- czy ciężko jest wymienić fabryczne radio ???
Gość co sprzedaje radyjko pisze, że jest ono kodowane. W jaki sposób można je rozkodować i czy w ogóle można???
Będę wdzięczny za wszelkie porady i informacje na ten temat 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
jogurt |
#182055 Wysłany:
21 Paź 2008, 22:19; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Jasna/Tczew Rejestracja: 10 Sie 2008, Posty: 80
|
emceha wpisz u wujka Gógli rozkodowanie radia. Brat dzisiaj w 3 minuty zdjął kod z Forda 5000  Są kalkulatory jak do sim-locka. Wpisujesz serial i się pojawia code.
|
|
Góra |
|
 |
emceha |
#182116 Wysłany:
22 Paź 2008, 08:22; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No ok ale bardziej mi chodzi o możliwość wymiany radia plug&play  Bo nie wiem czy jest sens kombinować.
|
|
Góra |
|
 |
krowka |
#182117 Wysłany:
22 Paź 2008, 08:29; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 1614 Pomógł: 9
|
jogurt, do radia jest karta kodowa. Jeśli nie ma, to legalność radia jest pod znakiem zapytania.
_________________ FIAT 500X Lounge 2016 brązowy magnetico, 1.4 MultiAir II Turbo 140KM FIAT Grande Punto Emotion 2007 czarny crossover, 1.4 8V 77KM - był od 29.05.2007 do 03.03.2024 FIAT UNO 1993 45 MKII czerwona strzała - był Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był
|
|
Góra |
|
 |
slon11 |
#182125 Wysłany:
22 Paź 2008, 09:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Arek
Samochód: Bravo
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: BB Rejestracja: 24 Kwi 2008, Posty: 917
|
Cytuj: Jeśli nie ma, to legalność radia jest pod znakiem zapytania.
no i co z tego że jest nielegalne nawet hę ???
emceha w GP radio oryginalne podpięte jest pod CAN więc mp3 oryginalne jak dokupisz nawet kodowane i bez kodu też po podpięciu pod kostki będzie działało ,również obsługa z kierownicy powinna działać ,montaż jest banalnie prosty wyciągasz kostki ze starego wpinasz je pod nowego.
Jedna uwaga jeśli obecne radio jest np grundig a to co chcesz kupić jest blaupunkt to sprawdź tylko rozstaw pinów w kostkach ,ale wtedy tylko jak nie zadziała ,powinno zadziałać odrazu ,nawet jak jest zakodowane to napisze cancheck ,co powinno oznaczać żę podłączenie jest poprawne ,jełśi masz możliwość to rozkoduj radio bądź podłącz przy sprzedającym dla sprawdzenia będziesz na 100% pewny 
_________________ Bravo 1,9 120 HP Dynamic B&M + Dodatki
Blue Notturno Mica
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#182126 Wysłany:
22 Paź 2008, 09:45; Temat postu: |
|
|
slon11 napisał(a): no i co z tego że jest nielegalne nawet hę ???
To z tego sloniku że jutro ty kupisz nielegalne radyjko po superokazyjnej cenie, a ja bedę naprawiał uszkodzoną konsolę, wybitą czybe czy wyłamane zamki, a za miesiąc czy dwa ty przejdziesz taką sama procedurę i będziesz wyzywał jak to ch..je złodzieje auto ci zniszczyli. Jak nie ma popytu to nie ma złodziejstwa. Ot i dlatego ma to znaczenie żeby legalne było 
|
|
Góra |
|
 |
emceha |
#182130 Wysłany:
22 Paź 2008, 09:57; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Zgodzę się z Grzegorz1976  Musze zadzwonić do gostka i spytać czy ma kartę kodową do tego radia. Jeśli ma no to mam problem z głowy. Kurcze fajnie gra to fabryczne radyjko, aż się zdziwiłem. Mam parę zastrzeżeń co do samochodu ale to może w innym temacie.
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#182131 Wysłany:
22 Paź 2008, 10:03; Temat postu: |
|
|
emceha napisał(a): Kurcze fajnie gra to fabryczne radyjko, aż się zdziwiłem.
Mam to samo zdanie o tym fabrycznym audio. Niestety kiedyś na forum powstała tu niezł kłótnia (chyba niepotrzebnie), bo to czy dźwięk się podoba czy nie to już zalezy od słuchającego 
|
|
Góra |
|
 |
slon11 |
#182133 Wysłany:
22 Paź 2008, 10:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Grzegorz1976 napisał(a): To z tego sloniku że jutro ty kupisz nielegalne radyjko po superokazyjnej cenie, a ja bedę naprawiał uszkodzoną konsolę, wybitą czybe czy wyłamane zamki, a za miesiąc czy dwa ty przejdziesz taką sama procedurę i będziesz wyzywał jak to ch..je złodzieje auto ci zniszczyli. Jak nie ma popytu to nie ma złodziejstwa. Ot i dlatego ma to znaczenie żeby legalne było
racje masz
w takim razie zastanówmy się skąd sprzedający ma takie radyjko i to z kodem ?? jeśli nie ukradł to skąd.
Blue Notturno Mica
|
|
Góra |
|
 |
emceha |
#182136 Wysłany:
22 Paź 2008, 10:18; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
slon11 z tego co wiem jest ono z Punktaka rozbitego sprowadzonego z UK na części więc jeśli odkupione zostało od właściciela to powinna być karta.
Grzegorz1976 napisał(a): Niestety kiedyś na forum powstała tu niezł kłótnia (chyba niepotrzebnie), bo to czy dźwięk się podoba czy nie to już zalezy od słuchającego
Proste, nie da się wszystkim dogodzić  Wyregulowałem basy i soprany i śmiga rewelacyjnie 
|
|
Góra |
|
 |
slon11 |
#182142 Wysłany:
22 Paź 2008, 10:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
emceha napisał(a): z tego co wiem jest ono z Punktaka rozbitego sprowadzonego z UK na części więc jeśli odkupione zostało od właściciela to powinna być karta.
hahaha w sumie zawsze tak można powiedzieć 
Blue Notturno Mica
|
|
Góra |
|
 |
emceha |
#182147 Wysłany:
22 Paź 2008, 10:56; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
slon11 proste że można ale jeśli gość faktycznie posiada tą kartę z kodem to jest ok 
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#182177 Wysłany:
22 Paź 2008, 13:09; Temat postu: |
|
|
emceha napisał(a): slon11 proste że można ale jeśli gość faktycznie posiada tą kartę z kodem to jest ok
Dokładnie - bez karty kodowej bym po prostu nie kupił bo przekonałem się jak boli włamanie do auta  i wyszarpanie radia oraz szkody jakie złodzieje przy tym robią.
|
|
Góra |
|
 |
Kuba DST |
#184662 Wysłany:
30 Paź 2008, 11:09; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Strzelin Rejestracja: 24 Lis 2006, Posty: 918
|
emceha napisał(a): - czy sterowanie na kierownicy różni się dla CD i dla MP3??? nie emceha napisał(a): - jeśli nie to czy będzie działać prawidłowo po podpięciu radia z MP3??? Jeśli kupisz radio z kodami(legalne) to nie powinno być problemu emceha napisał(a): - czy ciężko jest wymienić fabryczne radio ???
Jeśli znasz podstawy elektryki to nie

_________________ Grande Punto - 5d - Energy(2006) - Szary Jungle - 1.4 16V Starjet 95KM
Moje auto znajdziesz na Polskajazda.pl
Znowu Boom dla nas, Wielkie Joł Kochana....
Nie podoba Shieeeeea?
|
|
Góra |
|
 |
ERNI |
#243011 Wysłany:
19 Kwi 2009, 18:45; Temat postu: Zmiana fabrycznego radia .....pytanie |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Adrian
Samochód: 500
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Lounge
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 15 Mar 2009, Posty: 339
|
Witam...słuchajcie chodzi mi po głowie zmiana fabrycznego radia ,czyli wywalenie go włożenie ramki o normalnego radia z mp3 itd.... tylko tu pojawiają sie moje pytania:
1. czy bez problemu podłacze nowe radio (iso) czy jest tam jakieś inne podłaczenie ?
2. a nast.problem dot.sterowania z kierownicy : czy istnieja jakieś moduły podłączane do "normalnego" radia ale zachowujące możliwość sterowania z kierownicy ?
3. czy po wyjęciu radia i włożeniu innego nie będzie probl. z kompem (jakieś błędy itd?)...
Za info dzięki wielkie....
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#243046 Wysłany:
19 Kwi 2009, 19:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
ERNI napisał(a): czy bez problemu podłacze nowe radio (iso) tak ERNI napisał(a): czy istnieja jakieś moduły podłączane do "normalnego" radia ale zachowujące możliwość sterowania z kierownicy ? tak ERNI napisał(a): czy po wyjęciu radia i włożeniu innego nie będzie probl. z kompem (jakieś błędy itd?)...
mogą być ale nie muszą - najlepiej odłączyć centralkę radia egzaminerem
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek_pere |
#243071 Wysłany:
19 Kwi 2009, 20:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Yacek napisał(a): ERNI napisał: czy bez problemu podłacze nowe radio (iso)
tak
bez problemu? a podłączałeś że jesteś taki pewny
Wtyczka zasilnia fabrycznego radia nie do końca jest wg iso więc nie wprowadzaj ludzi w błąd
Po pierwsze brak pinu nr 7 (zasilanie po kluczyku tzw 15)
Po drugie pin 1 fabrycznej instalacji to Can B a w iso to np.mute
Po trzecie Grande Punto przygotowane do montażu radia wiązke do zasilania radia maja podpiętą w innym miejscu centralki elektronicznej.
Yacek takie drobne nieścisłości mogą nieźle namieszać...
Pozdrawiam 
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#243103 Wysłany:
19 Kwi 2009, 21:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wtyczka oryginalnego radia i instalacji posiada:
pin1 can b
pin2 det booster
pin3 can a
pin4 + z akumulatora
pin5 sterowanie anteną
pin6 nc
pin7 nc
pin8 masa akumulatora
plus z akumulatora na pinie 4 i masa akumulatora na pinie 8 sa zgodne i nie zamienione miejscami z kostką iso. Brak zasilania po kluczyku na pinie 7 może objawiać się tym że brak będzie w radiu logiki zaplonu. Można zawsze doprowadzić przewód. Ale odłączając oryginalne radio od oryginalnej kostki i podłączenie innego radia skutkuje uruchomieniem się nie oryginalnego radia.

|
|
Góra |
|
 |
krzysiek_pere |
#243120 Wysłany:
19 Kwi 2009, 21:26; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
ERNI napisał(a): czy bez problemu podłacze nowe radio
ERNI zadał jasne pytanie. Wiele radyjek mających złącze iso w obudowie bez "pietnastki" nie uruchomi się. Mało tego niektóre podróbki na pinie 1 (mute) maja jakiś potencjał, więc podłączenie wg Ciebie bezproblemowe spowodowało by narzucenie potenjału na linie Can. Yacek sprawdzajmy dokładnie co radzimy kolegom z Forum bo ktoś kiedyś przez niedokładne info narazi się na niepotrzebne problemy. [ Dodano: 19 Kwi 2009 20:26 ]Wiele razy poprawiałem montaż radyjek przez niedoświadzczonych monterów w wielu samochodach powoduje to właśnie zakłocanie CAN, lini diagnostycznej K, sygnału prędkości smochodu (stare ople) także jest co popsuć 
|
|
Góra |
|
 |
slon11 |
#243145 Wysłany:
19 Kwi 2009, 21:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kiedyś podpiąłem Pioneera ,tak na żywca wyciągnąłem fabryczne ,wpiąłem nowe i niestety nie ruszyło ,model pioneera ze średniej półki.
Blue Notturno Mica
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#243185 Wysłany:
19 Kwi 2009, 21:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
krzysiek_pere napisał(a): ERNI zadał jasne pytanie Masz rację nie wziąłem pod uwagę tego że ktoś będzie chciał bez sprawdzenia wyjść w radiu podpinać na "żywca". krzysiek_pere napisał(a): Yacek sprawdzajmy dokładnie co radzimy kolegom z Forum bo ktoś kiedyś przez niedokładne info narazi się na niepotrzebne problemy.
Święte słowa.
|
|
Góra |
|
 |
Dzióbel |
#243193 Wysłany:
19 Kwi 2009, 22:00; Temat postu: |
|
 |
Admin |
 |
Imię: Zbyszek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Chełm/Sławno/Słupsk Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 3298
|
My jako forum nie odpowiadamy za nieprzewidziane skutki
Takie rzeczy TYLKO w ERZE 
_________________ Pilot RC KDS450 SV + Flymentor 3D & Tarot 450 PRO + Flymentor 3D & DJI Phantom 3
|
|
Góra |
|
 |
mario-sz |
#243474 Wysłany:
20 Kwi 2009, 13:59; Temat postu: Re: Zmiana fabrycznego radia .....pytanie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Miejscowość: Racibórz Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 748 Pomógł: 5
|
ERNI napisał(a): Witam...słuchajcie chodzi mi po głowie zmiana fabrycznego radia ,czyli wywalenie go włożenie ramki o normalnego radia z mp3 itd.... tylko tu pojawiają sie moje pytania:
1. czy bez problemu podłacze nowe radio (iso) czy jest tam jakieś inne podłaczenie ?
2. a nast.problem dot.sterowania z kierownicy : czy istnieja jakieś moduły podłączane do "normalnego" radia ale zachowujące możliwość sterowania z kierownicy ?
3. czy po wyjęciu radia i włożeniu innego nie będzie probl. z kompem (jakieś błędy itd?)...
Za info dzięki wielkie....
Siemka, a czemu chcesz zmienić? Fabryczne radio jest OK tylko zmienic głośniczki 
_________________ ESTIVA Blue@Me 2008 1.4 8V <----- Tu ją możesz zobaczyć
Fix It Again Tomorrow
|
|
Góra |
|
 |
slon11 |
#243476 Wysłany:
20 Kwi 2009, 14:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mario-sz napisał(a): a czemu chcesz zmienić? ERNI napisał(a): czyli wywalenie go włożenie ramki o normalnego radia z mp3
chodzi mu o radio z mp3 ,bo ma chyba zwykłe 
Blue Notturno Mica
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#243483 Wysłany:
20 Kwi 2009, 14:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
mario-sz napisał(a): Siemka, a czemu chcesz zmienić? Fabryczne radio jest OK
OK to ono ma tylko wygląd w połączeniu z deska rozdzielcza to jest jedyny plus, który przemawia za pozostawieniem tego radia, cała reszta jest tylko na minus.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|