|
Obecny czas: 24 Kwi 2025, 06:03
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
buladag |
#186045 Wysłany:
03 Lis 2008, 21:19; Temat postu: Pas przedni-spawany czy przykręcany? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Czesc. Mam pytanie. kiedyś po małym bum mojego kropka (nie z mojej winy) wymieniany miałem pas przedni (wg. tego co mi mowil koleś w ASO) i tak się zastanawiam który element mógłby to być i czy jest on tylko przykrecany do pozostałej czesci auta czy moze jednak spawany i musieli go wycinać?
ponizej wrzucam foto (moze niezbyt optymistyczne) ale widać na nim elementy które mnie interesują (tam jest wersja 3d ja mam 5d ale chyba roznicy nie ma)
Auto mialo "delikatnie" wgnieciana maske tak "od przodu" i z 1cm pekniety zderzak oraz feflektory mialy popekane zaczepy. Oczywiscie wsio wymieniane w aso na nowe czesci.
Co moglo byc wymieniane i w jaki sposob? (mile widziane jakies zaznaczenia tego na obrazku  )
Z góry dzieki za odpowiedzi. pozdrawiam!

_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
|
|
BBrroonneekk |
#241483 Wysłany:
16 Kwi 2009, 14:31; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Temat już pewno nieaktualny ale... zostawię info dla innych na przyszłość. Ja swojego kropka kupiłem po lekkim bum (wiedząc o tym oczywiście). Po zdemontowaniu zderzaka okazało się, że belki (pasa przedniego) przy naprawie nie wymieniono tylko przecięto naprostowano i zaspawano  Nie mogłem tego tak zostawić więc rozwierciłem zgrzeiny (belka była zgrzewana punktowo, brak możliwości odkręcenia), wyciągłem starą i nową (koszt 80 zł) przyspawał mi brat migomatem 
|
|
Góra |
|
 |
magikgliwice |
#241539 Wysłany:
16 Kwi 2009, 15:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 18 Mar 2008, Posty: 135
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#241633 Wysłany:
16 Kwi 2009, 18:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
magikgliwice |
#241639 Wysłany:
16 Kwi 2009, 18:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 18 Mar 2008, Posty: 135
|
nie napisałem ze jest przykrecany fabrycznie jest spawany punktowo lub napawany tak mi sie wydaje - sprawdze u siebie
bo pas przedni jest częścia strefy kontrolowanego zgniotu i przy pewnych siłach ma za zadanie poskladac sie w kierunku kabiny - widac takie kilka "progów" w okolicy złączenia pasa to ma sie w odpowiedniej kolejności po zrywac i po nakładac na siebie - jak tam wsadzisz srube to bedzie wymagana o wiele wieksza siła do zerwania bo sruby projektuje sie własnie tak aby nie ulegału scinaniu ;/ chyba że dasz odpowiednie sruby które przy pewnej ustalonej sile maja za zadanie sie ściac 
|
 |
buladag |
#241654 Wysłany:
16 Kwi 2009, 19:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
jesli chodzi o te miejsca ktore zaznaczyles to tam sa sruby. wiec wydaje mi sie ze od góry jest przykrecany. zastanawial mnie zawsze tylko dół tego pasa przedniego czy on czasem nie był zgrzewany z tą "belką" poprzeczna na przodzie.
w sumie u mnie to ASO naprawilo chyba wsyztsko ok, bo wymiana czesci plug&play ale zawalili ze nie pozakladali praktycznie zadnych "gum" wszedzie z przodu. od tej "uszczelki" na pasie przednim zaczynajac, przez tą gume pod zderzakiem która ma chronic przed jego rozwaleniem, po uszczelki pomiedzy nadkolem a słupkiem drzwi. dali ciała ale wtedy człowiek tak nie zauwazyl jakos bo i auto było świeże i wogole.
swoja droga ktos ma pomysl gdzie moglbym zdopyc takie duperela, bo jednak drazni mnie ich nieobecność w kropku...
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
|