|
Obecny czas: 12 Maj 2025, 07:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kaliniec |
#20006 Wysłany:
18 Kwi 2007, 21:28; Temat postu: Usuwanie terkotania osłony klapy bagażnika |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 10 Lis 2006, Posty: 127
|
Dolegliwość hatchbaków dla jednych uciążliwa dla innych nie
W GP usuwamy w następujący sposób:
1.stawiamy diagnozę czy to na pewno osłona.W tym celu wykonujemy jazdy próbne używając w tym celu żony lub innego osobnika posiadającego prawo jazdy.Wcześniej przygotowujemy dwie pełne paczki chusteczek higienicznych.Jazdy wykonujemy koniecznie po wyboistej nawierzchni, na długim odcinku.Jeśli terkocze, zatrzymujemy pojazd, dostajemy się do bagażnika od strony kabiny, wciskamy po paczce chusteczek między osłonę klapy a plastikowy występ na którym opiera się półka, szerokości 1,5-2cm. Jedziemy dalej.Jeśli terkotanie ustało, jesteśmy na właściwym tropie  Jest to najdłuższy etap prac;mi zajął kilka miesięcy.
2.leczymy.W tym celu zapatrujemy się w podkładkę pod mysz wytworzoną z pianki(w czarnym kolorze), obdzieramy z tkanimy, tniemy po trzy kawałki na każdą stronę i sklejamy ze sobą.Za pomocą tasmy d/k kleimy w zaznaczonym poniżej miejscu.
Osłona jak przyklejona.Mała rzecz a cieszy 
_________________ Chemiczna Dulcynea 1,4
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Jaco |
#20021 Wysłany:
18 Kwi 2007, 22:00; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Podbeskidzie Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 1211
|
A jakby tak na klapę coś przekleić takiego miekutkiego  nie byłoby widać otwierając bagażnik tego rozwiązania
Mogę się mylić 
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet
|
|
Góra |
|
 |
kaliniec |
#20030 Wysłany:
18 Kwi 2007, 22:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jaco napisał(a): A jakby tak na klapę coś przekleić takiego miekutkiego  nie byłoby widać otwierając bagażnik tego rozwiązania  Mogę się mylić 
To powinno być w tym miejscu. I tylko w tym.Długo to badałem  .I miękutkie też nie może być  gdyż nie usztywni odpowiednio.Wybrałem taką gąbkę gdyż jest odpowiednio sprężysta i twarda zarazem.
|
|
Góra |
|
 |
Jaco |
#20034 Wysłany:
18 Kwi 2007, 22:28; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Podbeskidzie Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 1211
|
kaliniec napisał(a): To powinno być w tym miejscu. I tylko w tym.Długo to badałem  .I miękutkie też nie może być  gdyż nie usztywni odpowiednio.Wybrałem taką gąbkę gdyż jest odpowiednio sprężysta i twarda zarazem.
Pozostaje wierzyć przeprowadzonym badaniom, i trwającym trochę czasu również testom
Przed zastosowaniem, niech każdy wybada u siebie, które miejsce likwiduje problem  mogą być inne strony itd. 
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet
|
|
Góra |
|
 |
daras |
#20207 Wysłany:
19 Kwi 2007, 17:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
U mnie coś jakby czasem pod osłoną tylnej klapy zacyka. Ale może to jest to o czym piszesz. Sprawdzę. Fajna porada 
|
|
Góra |
|
 |
kaliniec |
#20213 Wysłany:
19 Kwi 2007, 18:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
gp napisał(a): U mnie coś jakby czasem pod osłoną tylnej klapy zacyka. Ale może to jest to o czym piszesz. Sprawdzę. Fajna porada 
Zdejmowałem osłonę.Nic tam nie ma.Silnik solidnie przymocowany do profilu i tyle.Cykać może jedynie zamek ale tu taśma pomoże.Sama klapa jest dośc solidnie rozpierana a osłona trzyma się tylko na kołkach.
|
|
Góra |
|
 |
daras |
#20253 Wysłany:
19 Kwi 2007, 20:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
kaliniec napisał(a): Zdejmowałem osłonę.Nic tam nie ma.
Dzięki - oszczędziłeś mi rozbiórki tej osłony 
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#20572 Wysłany:
21 Kwi 2007, 18:57; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Hawel |
#21025 Wysłany:
24 Kwi 2007, 12:38; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 158
|
Dzieki,tez sobie takie cos zrobie...
_________________ Punto Grande 1.3 Multijet 16v Energy 90 KM
|
|
Góra |
|
 |
garys |
#21101 Wysłany:
24 Kwi 2007, 16:26; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 519
|
Miałem kiedyś wolną chwilę na działce i wziąłem się za ten bagażnik zainspirowany kolegą kaliniec
Co prawda aż tak mi nie przeszkadzał ale teraz wydaje mi się że już jest cichy w 99%.
Zrobiłem poprawki w kilku miejscach (prócz tego zaproponowanego przez kolegę) i jest ok.
Jak kogoś interesuje to mogę wrzucić jakieś fotki.
|
|
Góra |
|
 |
ipIV |
#21103 Wysłany:
24 Kwi 2007, 16:33; Temat postu: |
|
 |
Admin ds. technicznych forum. |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA Rejestracja: 21 Cze 2006, Posty: 13084 Pomógł: 54
|
Wrzucaj 
_________________ Focus 1.0 Ecoboost 92kW & Punto Evo 1,4 16V MA 99kW@138kW & Punto II HGT Abarth 1,8 16V 96kW & Fiesta VII FL 1,0 12V Ecoboost 74kW Inne pod moją opieką: Tipo 1,4 16V 70kW Były: Punto II 5d 1,8 16V 96kW & Punto II 1,2 8V 44kW & Fiesta V 1,25 55kW
<- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. 
<- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
<- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
<- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
<- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
<- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
<- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
<- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r. AM, B, BE, C, CE, T
|
|
Góra |
|
 |
garys |
#21170 Wysłany:
24 Kwi 2007, 20:31; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 519
|
W skrócie przedstawia się to tak:
Kluczowe miejsce powstawania trzasków (zarówno z lewej jak i z prawej strony klapy):
Jest to miejsce styku osłony z klapą bagażnika (fragment widzimy na zdjęciu)
Wystarczy lekko puknąć ręką w tą osłonę (w wielu miejscach na całej długości) by usłyszeć w czym rzecz.
Najprościej jak to możliwe uszczelniłem w kilku miejscach, gąbko-podobnym materiałem który wykorzystałem również później.
(Na żywo nie rzuca się on tak w oczy jak na fotce, więc bardziej tego nie maskowałem)
Już bez testów, wierząc koledze kaliniec na słowo  , przykleiłem w widocznych miejscach na taśme dwustronną takie dość spore kwadraciki (szczelina jest spora więc muszą być odpowiednio grube)
Mają za zadanie dodakowo usztywnić całość, sprawiają że nic nie wpada w wibracje, skutecznie je tłumią.
Te dwie gumy, które oryginalnie miały trzymać półkę, są troche za luźne(za chude) więc i w nie upchnąłem kawałek tej gąbki (zaznaczone na fotce)
To już tak z rozpędu przykleiłem taki jeszcze jeden.
Ma on kluczową rolę w tym aby półka nie podskakiwała na nierównościach-spełnia swoje zadanie
Na koniec wrażenia z jazdy.
-klapa stała się niesłyszalna (podkreślę-główny problem stwarzała ta plastkiowa osłona pod klapą bagażnika)
-półka nie lata
-bagażnik zamyka się lekko z przyjemnym "puf" a nie "klaps"
Oj żeby tak drzwi zamykały się z takim samym dźwiękiem co bagażnik, to była by bajka...
To tak dla poczytania dla zainteresowanych, jeżeli komuś dokuczały by fabryczne dźwięki (nie były aż takie straszne  ale...) dochodzące ze strony bagażnika może obczaić mój (i kolegi wyżej )pomysł na rozwiązanie tej kwestii.
Sugeruję jeszcze zajrzeć pod "chwytak" do zamykania pokrywy bagażnika, jest pod nim śrubka która u mnie była niedokręcona...dokręcić w razie potrzeby
PS jak ktoś się bawi wyciszaniem kompa a ma głośną obudowę, polecam najpierw postawić ją na takich gumo-podobnych gąbeczkach jak te wyżej.
U mnie sprawdzają się wyśmienicie a w połączeniu z cichymi wentylami komp jest bezgłośny.
Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
Walwro |
#173137 Wysłany:
24 Wrz 2008, 17:02; Temat postu: Osłona klapy bagażnika |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: B-B Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 10
|
Witam wszystkich !!Ja jeszcze nie mam GP,czekam na odbiór, ale przyszedł
mi pomysł, może sie uda. Sa w sprzedaży w sklepach z galanterią klektryczną tak zwane "osłony krawędzi".Jest to spłaszczona "koszulka izolacyjna" z miękkiego tworzyaw , o profilu "U",różnych rozmiarów.
Proszę spróbować nałożyć ją na cały obwód osłony , może okazać sie ,że zabiek tan będzie wystarczający. Powodzwnia.
|
|
Góra |
|
 |
Kuba.olkusz |
#406397 Wysłany:
23 Paź 2010, 16:24; Temat postu: |
|
|
ja mam dziwne wrazenie ze to trekotanie to wina półki bagaznika, jadac z tylu przyuważyłem ze ona delikatnie podskakuje na wybojach, w miejscu przedstawionym na zdjeciu

|
|
Góra |
|
 |
kox |
#406516 Wysłany:
24 Paź 2010, 10:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
Kuba.olkusz tam jest w miare ok,z tego co kojarze jest 1 czy 2 gumowe odboje(?) gorzej jest na tylnej osłonie komory bagażnika,na progu,ten plastik wali i hałasuje niemiłosiernie
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
Kuba.olkusz |
#406633 Wysłany:
24 Paź 2010, 17:35; Temat postu: |
|
|
aha  no też musze sie za to zabrać bo niby pierdoła ale jak Ty to dorbze ujales" hałasuje niemilosiernie" 
|
|
Góra |
|
 |
gorbash |
#494139 Wysłany:
30 Lip 2011, 10:24; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: NML Rejestracja: 18 Wrz 2009, Posty: 734 Pomógł: 1
|
No chyba pobawie sie z tym bagaznikiem  Wczoraj przygladalem sie i srubki pod chwytakiem nie mam  i cos mi ferkotalo,ale sie okazalo,ze pekl kolek w oslonie i latal  wyciaganalem go i spokoj  ale dokleje w tych miejscach co kolega radzi  by juz byc pewnym  ze nic mi nie stuknie 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|