|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 12:02
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Renia |
#201048 Wysłany:
21 Gru 2008, 12:49; Temat postu: Zmiana świateł... Niezdecydowana KObitka |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam, chciałabym zmienić światła..
Żadnych halogenów pod światłami to za bardzo razi innych kierowców,
ale może Xenony?? doradżcie Proszę co się u was sprawdziło i co by było najodpowiedniejsze...
|
|
Góra |
|
 |
|
|
iNTER |
#201053 Wysłany:
21 Gru 2008, 12:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 02 Mar 2008, Posty: 461
|
Renia witaj, do xenonów musisz podchodzi bardzo ostrożnie, 4300K to maximum, a i bądź przygotowana na możliwość straty dowodu rejestracyjnego. Może lepiej na początek dać po prostu nowe dobre żarówki?
|
|
Góra |
|
 |
Renia |
#201060 Wysłany:
21 Gru 2008, 13:05; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
A to nie wiedziałam że nie można mieć...ale niektóre samochody mają światła z taką niebieską poświatą..czyli że to nie są xenony?? a dziękuję za odpowiedz spróbuje zmienić poprostu żarówki.
I jeszcze jedno pytanie powinno się zmieniać żarówki co rok?
|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#201071 Wysłany:
21 Gru 2008, 13:44; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań Rejestracja: 30 Maj 2007, Posty: 2885
|
Niektóre samochody mają ksenony fabrycznie i wtedy jest wszystko OK pod względem przepisów  Punciaki jednak takowych światełek fabrycznie nie mają, a oferowane w sprzedaży zestawy do przeróbek w wiekszosci przypadkow nie mają homologacji, a nawet jeśli ją mają, to staje się ona nieważna w momencie zamontowania w kloszach reflektorow które tej technologii nigdy nie widziały na oczy  Odbłyśnik jest przystosowany pod tradycyjne żarówki i całosc nie moze ze sobą dobrze współgrac. Dlatego też wszelkie xenonowe wariacje robi się raczej na własną odpowiedzialnosc 
15.11.07 adi.degora napisał(a): znacie sie lepiej, to pierd*le, koniec z moimi radami w temacie CA Scooby-dooby-doobywóz &Wheeler 800 |Podstawy CA wg Adiego - Kompendium & Ranking kosmetyków samochodowych | Polska Jazda & YouTube
***Ty ze spaloną gumą, patrz jak się toczę z dumą... ***
|
|
Góra |
|
 |
Pawian |
#201094 Wysłany:
21 Gru 2008, 15:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 29 Wrz 2008, Posty: 202 Pomógł: 4
|
Renia napisał(a): I jeszcze jedno pytanie powinno się zmieniać żarówki co rok?
Nie ma takiej potrzeby. To jest jak z żarówkami w lampach w domu - zmieniasz gdy się spalą.
Producenci samochodów zalecają, żeby zmieniać je parami, nawet gdy przepali się tylko jedna. Ma to swoje teoretyczne uzasadnienie, bo gdy jedna żarówka dokonała żywota z przyczyn naturalnych, to druga najprawdopodobniej się spali w niedługim odstępie czasu.
_________________ Moja HoGaTa
Jeździć trzeba tak, żeby się nie dać trafić !
Czy masz już darmowe Assistance?
|
|
Góra |
|
 |
Kufell |
#201096 Wysłany:
21 Gru 2008, 15:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 06 Wrz 2008, Posty: 578 Pomógł: 3
|
Renia napisał(a): A to nie wiedziałam że nie można mieć...ale niektóre samochody mają światła z taką niebieską poświatą..czyli że to nie są xenony?? a dziękuję za odpowiedz spróbuje zmienić poprostu żarówki. I jeszcze jedno pytanie powinno się zmieniać żarówki co rok?
Żarówki z niebieską poświatą dostaniesz wszędzie, tego jestem pewien (ale tylko H7 nie wiem czy robią takie H1). Wystarczy kupić dobre żarówki ze zwiększoną mocą świecenia +50% blu  . Ceny zaczynają się od 19,99 za jedną np. firma All Rides robi takie (osobiście nie polecam, sprawdzałem). Tylko przy zakupie trzeba uważać czy bańki żarówek mają ten sam odcień, żeby się nie okazało że jedna jest mniej niebieska. Np.
1.
2.
Góra |
|
 |
iNTER |
#201128 Wysłany:
21 Gru 2008, 16:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kufell tylko że te pseudo niebieskie żarówki sprawdzają się w warunkach suchego asfaltu i powietrza, w innych warunkach jest gorzej niż przy świeczkach, niebieskie światło zanika w wilgotnym powietrzu.
|
|
Góra |
|
 |
Kufell |
#201137 Wysłany:
21 Gru 2008, 17:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ale Pani chciała niebieskie tak ?  a Twoja teoria jest dość dziwna, nie rozumiem na jakiej podstawie wysnuwasz takie wnioski? Wyżej wymienione żarówki podałem dla przykładu, żeby było wiadomo o jakie chodzi. Nie mówię, że są dobre bo nigdy ich nie używałem.
Ostatnio edytowany przez Kufell, 21 Gru 2008, 17:26, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
level |
#201138 Wysłany:
21 Gru 2008, 17:13; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
To juz lepiej dolozyc troche i kupic Philipsy Blue Vision
|
|
Góra |
|
 |
iNTER |
#201144 Wysłany:
21 Gru 2008, 17:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kufell o kolorze niebieskim napisałem jako ciekawostka, nie mam nic do Ciebie że o nich napisałeś. Dziwna teoria? Poczytaj o rozchodzeniu się światła w rożnych warunkach atmosferycznych i pooglądaj sobie testy z temperatura xenonów, im wyższa temperatura tym gorsza widoczność, a tylko większy bajer dla niektórych
przykład na szybko
dodatkowo napisze Ci:
· Światło białe ciepłe emitują konwencjonalne halogeny. Ciepła biel znacznie odbiega od bieli światła dziennego, do której najlepiej przystosowany jest narząd wzroku. Pomimo wysokiej intensywności (luminancji), światło halogenów nie jest najlepszym wyborem dla kierowcy. Ciepłe światło wymaga od wzroku większego wysiłku, zwiększa czas niezbędny na spostrzeżenie przeszkody i szybciej powoduje zmęczenie.
· Światło białe neutralne to kompromis, pomiędzy barwą a intensywnością. Światło takie emitują żarówki z niebieskim filtrem. Filtr powoduje przesunięcie bieli na skali K do wyższych wartości przez pochłanianie części barw składowych, które są w nadmiarze. Powoduje to nieznaczną utratę luminancji, co rekompensuje korzystniejsza barwa. Światło zbliżone do dziennego daje oczom większy komfort. Wzrok łatwiej i szybciej skupia się na obiektach. Jazda jest mniej męcząca i bezpieczniejsza. Żarówki halogenowe o bieli neutralnej to najlepszy wybór dla kierowcy szukającego lepszej jakości przy stosunkowo niewielkim wydatku.
· Światło o bieli dziennej uzyskuje się przez zastosowanie gęstszego filtra. Barwa światła zostaje przesunięta powyżej 5000K w wyniku znacznej redukcji ciepłych barw składowych. Chłodna biel światła dziennego to barwa, przy której wzrok pracuje najwydajniej. Jednak jej uzyskanie z żarówek halogenowych okupione jest zbyt dużym spadkiem luminancji i pogorszeniem warunków jazdy. Żarówki halogenowe o chłodnej bieli światła dziennego 5900K są przeznaczone głównie do zastosowań stylingowych, gdzie liczą się głównie walory wizualne pojazdu. Kierowcy chcący w pełni korzystać z ogromnych zalet światła dziennego powinni zdecydować się na instalację systemu ksenonowego 6000K zapewniającego zarówno korzystną barwę, jak i dużą intensywność światła.
|
|
Góra |
|
 |
Kufell |
#201155 Wysłany:
21 Gru 2008, 18:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Całkiem rzeczowo  , to teraz już rozumiem dlaczego na opakowaniu od moich które świecą na niebiesko było napisane Mega White iNTER napisał(a): Światło białe neutralne to kompromis, pomiędzy barwą a intensywnością. Światło takie emitują żarówki z niebieskim filtrem. Filtr powoduje przesunięcie bieli na skali K do wyższych wartości przez pochłanianie części barw składowych, które są w nadmiarze. Powoduje to nieznaczną utratę luminancji, co rekompensuje korzystniejsza barwa. Światło zbliżone do dziennego daje oczom większy komfort. Wzrok łatwiej i szybciej skupia się na obiektach. Jazda jest mniej męcząca i bezpieczniejsza. Żarówki halogenowe o bieli neutralnej to najlepszy wybór dla kierowcy szukającego lepszej jakości przy stosunkowo niewielkim wydatku."
a ja myślałem, że w fabryce polecieli w kule... 
Góra |
|
 |
Thomas |
#201177 Wysłany:
21 Gru 2008, 19:45; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
tom@s |
#201184 Wysłany:
21 Gru 2008, 20:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki Rejestracja: 28 Sie 2007, Posty: 330
|
jezeli mowa o żarówkach to polecam OSRAM Night Breaker - bardzo ladnie oswietlaja droge i nie meczy sie tak wzrok - godne polecenia bo tez w miare zywotne
_________________ FIAT PUNTO MK2 1,2 8v SX - "CZARNA ŻABKA" - SPRZEDANY.
SEAT LEON 1M 1.9TDI ASV - 110KM BYŁO JEST 147KM
|
|
Góra |
|
 |
domurst |
#201186 Wysłany:
21 Gru 2008, 20:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Hirschberg Rejestracja: 07 Lut 2008, Posty: 333
|
Mogę się tylko zgodzić z tom@sem. Nightbreakery o niebo lepsze od zwykłych żarówek. Co do żywotności to trudno mi powiedzieć, bo używam dopiero 3 miesiące, ale w końcu da się nocą jeździć bez stresu, więc nawet jeśli trzymają krócej niż zwyczajne, to warto!
_________________ Moje Punto
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#201190 Wysłany:
21 Gru 2008, 20:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
Standardowe w Punto Mk2, to tragedia!!. Jadąc nocą Tylko na mijania H1.. praktycznie nic nie widać, nie chodzi o sam zasięg, ale nawet tuż przed samochodem. Gdy jadę w trasie to praktycznie non stop muszę używać długich. Reflektory może i ładne, cienkie z sportowym pazurem  , ale no..właśnie..coś za coś. W tym tygodniu, kupię Osram Nightbreaker + 90, a także Philips + 50. Zrobię fotki, i może uda mi się na nich uchwycić, różnicę-lub jej brak, w świeceniu. [ Dodano: 21 Gru 2008 20:50 ]O hmm. Takie znalazłem, Philips Plus 50 oraz 2X żywotność, czyli no nieźle. Co myślicie??
http://allegro.pl/item502118274_h1_nigh ... ezent.html
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja obecna "Kropka" >>
Grande Punto 1.4 8v 77km od poniedziałku do piątku i mały uzupełniacz Ssangyong Actyon 2.0XDI na weekendowe wypady i inne szaleństwa!
1. Moja była kropka najlepsza zielona kropka.
Autko Nr1. >> Punto 2 1.2 8V 60KM 2001r. + LPG
topic1438.html
Moja była Alfa 156 Sportwagon - Autko Nr 2
Autko Nr2. Czarna jak Hell, Włoszka. >> Alfa 156 SportWagon 1.9 JTD 115KM 
http://adas.w.tkb.pl/Alfa156/
Dla osób z forum służę darmową diagnostyką Fiat EcuScan - OBD2, oraz diagnostyką każdego innego auta posiadam uniwersalny dobry skaner.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|