|
Obecny czas: 01 Lis 2024, 01:45
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Jacek K. |
#216218 Wysłany:
06 Lut 2009, 11:52; Temat postu: kontrolka silnika i kluczyk złamany |
|
|
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 06 Lut 2009, Posty: 13
|
Witam wszystkich. Od 4 dni mam punciaka 2 FL z 2003 roku. Trochę ma przebiegu bo jeździł na szkole jazdy przez rok ale wydaje się bardzo zadbany więc się zdecydowałem. Mam dwa problemy:
1) (od jakiegoś czasu świeci mi się kontrolka silnika (czyli coś może z sondą lambda). czy to się często w punciakach zdarza? Obawiam się że nie mam karty kodów więc chyba nie odpalę go awaryjnie. Czy tylko przejazd do serwisu mi zostaje? Dodam, że nie pali dużo i silnik pracuje bardzo ładnie, tylko mnie razi w oczy ta kontrolka:)
2) Dostałem od początku z jednym kluczykiem złamanym (ten z otwieraniem auta radiem). Mam obie części tego kluczyka:) Drugi kluczyk z immobilazerem jest OK, tylko nie wiem co bedzie jak go zgubie. Pytanie, czy jeżeli dorobię zwyczajny klucz bez kodowania immobilazera, to w sytuacji jak zgubię ten cały co mam, jak będę miał ten złamany ale zakodowany i jeden dorobiony cały ale bez kodu to czy można kombinować żeby nimi dwoma odpalić?
|
|
Góra |
|
|
|
|
Grzyws |
#216231 Wysłany:
06 Lut 2009, 12:19; Temat postu: |
|
|
Przyjaciel |
|
Imię: Grzegorz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Będzin Rejestracja: 23 Cze 2006, Posty: 1324
|
Co do pierwszego to skoro silnik dobrze pracuje, to może to być wina centralki ( jeżeli nie była wymieniana wcześniej na tą nowszego typu, gdyż te Punta z 2003 roku miały właśnie z nimi problemy - ja również miałem ). Moim zdaniem to tylko jakiś błąd i dlatego świeci się ta kontrolka, tak samo było u mnie tyle że z kontrolką poduszki. Ale wymienili mi centralkę (jeszcze na gwarancji ) i już od ponad 3 lat spokój. Częściej w ASO po prostu podłączają auto pod kompa i kasują błędy.
_________________ Anonima Lombarda Fabricca Automobili
Fan włoszczyzny
|
|
Góra |
|
|
jadak |
#216522 Wysłany:
07 Lut 2009, 11:28; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
|
Miejscowość: Warszawa - Gocław Rejestracja: 26 Gru 2007, Posty: 444
|
również co do pierwszego: kartę z kodem immobilizera można dorobić w firmie "KO-CAR" Tychy. Kosztuje to połowę taniej niż w ASO i robią to od ręki albo przez telefon na podstawie nr nadwozia.
_________________ MKII 1.2 8v SX 2001r + LPG
"Wolę pchać swoje Punto niż jeździć Volkswagenem"
|
|
Góra |
|
|
remind |
#238549 Wysłany:
10 Kwi 2009, 06:33; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
Jacek K.
Z kluczykiem się nie martw, wystarczy że dorobisz u klucznika zwykły klucz za 30zł i przełożysz pastylkę ze starego, połamanego klucza. Będzie działało. Można też od biedy zbliżyć połamany kluczyk do stacyjki w czasie odpalania - też zniknie blokada. Jeśli nawet zgubisz 2 klucze z immo. to samochód możesz uruchomić za pomocą karty kodów i często innego klucza od punto ( stacyjki w fiacie mają to do siebie że po czasie można odpalić je śrubokrętem ).
_________________ Dzień bez chmury jest ponury. Odpalanie na mrozie Punto 1.9D http://www.youtube.com/watch?v=-GX4nKQIMGY
___
|
|
Góra |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|