You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 15:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #219651 Wysłany: 16 Lut 2009, 13:02; 
 Temat postu: Dziwne zachowanie silnika
Sympatyk kropek

Miejscowość: Skoroszyce
Witam. Mam taki problem z Kropą (1,2MPI 1995 160kkm) Najpierw pojawiały sie te problemy po wjechaniu w kałużę i po chwili samoistnie ustępowały. A dzieje sie coś takiego: Wciskam gaz do połowy - auto rozpędza sie prawidłowo. Potem nagle traci traci moc i zaczyna zwalniać. Wcisnę gaz do dechy to znowu przez chwilę przyspiesza i znowu to samo. Problem po chwili ustępował samorzutnie. Wstępnie uznałem, ze może to być łata na kablu od Lambdy (poprzedni właściciel musiał ją wymieniać) więc poprawiłem ta łatę (polutować się nie dało więc założyłem wsuwki i porządnie zaizolowałem porządną taśmą izolacyjną). Dzisiaj znowu zaczęło się dziać to samo, silnik w pewnym momencie silnik odzyskał moc, ale wolne obroty zaczęły oscylowac w okolicy 1250rpm. (wcześniej normalnie było ok. 800) Co to się może dziać?? Sonda Lambda padnięta??

Poprawka - silnik znowu się dusił - po odłączeniu SL wszedł w tryb awaryjny i da się jeździć. Co sądzicie o SL Delphi?? Rozsądna cena ale nie wiem, czy po 20kkm nie będę musiał znowu wymieniać??

Post #219719 Wysłany: 16 Lut 2009, 19:07; 
 Temat postu:
Puntoświr

Osobiście nie znam produktów Delphi, chociaż wiem, ze wykonują porządną elektronikę. Duża część osób na forum ma sondy Boscha. Solidna firma. Ja jestem z niej zadowolony - koszt ok. 150zł.

Warto po tym wjechaniu w kałużę sprawdzić inne wtyczki, nie tylko sondę.

Pozdrawiam
Bartez

Post #219811 Wysłany: 16 Lut 2009, 21:25; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Skoroszyce
Wtyczki sprawdzałem i traktowałem elektrosolem. Ale jak odpiąłem lambdę w czasie kiedy silnik się dusił to w momencie odłączenia sondy silnik zaczął równo pracować i wszelkie objawy dławienia się zniknęły. Ponowne podpięcie SL spowodowało dławienie się silnika. Sondę zamówiłem Delphi na Allegro za 150zł. Z innych forów wynika, że jest to polecana sonda. Bosch chodzi po około 400zł

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)