|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 06:35
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
anker |
#221075 Wysłany:
21 Lut 2009, 00:08; Temat postu: sonda lambda |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: walbrzych Rejestracja: 18 Lut 2009, Posty: 26
|
od niedawna mam problem ze swoim punciakiem-ze 2 tygodnie temu zapalila sie lampka z silnikiem[engine menagment light]-podgrzewacz sondy lambda-taki wyskoczyl blad.blad ten skasowalem i po pewnym czasie pojawil sie znowu,i rowniez go skasowalem.od 2 dni dwa razy punciawka mi zgasla podczas jazdy ale tak ze musialem sie calkowicie zatrzymac i odpalic ze stacyjki bo z rozpedu niechcial i po odpaleniu znowu pojawila sie zolta lampka na desce rozdzielczej,dzisiaj blad skasowalem i wracajac z pracy auto zgaslo i po odpaleniu lampka zostala pokazujac ten sam blad.Ja osobiscie podejzewam pompe paliwa ale moze ktos z Was mial podobny problem,bo byc moze gasniecie silnika jest za przyczyna zle pracujacej sondy?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
lioton |
#221743 Wysłany:
22 Lut 2009, 18:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Sławomir
Samochód: Lancia Delta
Silnik: 1.6 120KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: RSTR / KRK Rejestracja: 26 Cze 2008, Posty: 1133 Pomógł: 9
|
Osobiście sądzę iż sprawa jest zbyt poważna żeby podejrzewac pompe paliwa, przyczyną będzie raczej coś z głębszej elektroniki (np. wtryski).
nie znam sie zbytnio na problemach "elektryki" ale raczej to nie będzie sonda  sonda może chyba co najwyżej informować o złym stosunku paliwo-powietrze.
_________________ ♥ MSC ♥ http://www.michael-schumacher.de/en/
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek_pere |
#221759 Wysłany:
22 Lut 2009, 18:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
usterka może powiązana a konkretnie przekaźnik pompy paliwa(lub przekaźnik główny) zasila grzałkę sondy lambda. ale podaj jaki masz silnik najlepiej kod z tabliczki. Grzałkę sondy można zmierzyć omomierzem (2 białe przewody)powinna mieć ok 10 ohm. awaria grzałki sondy (przerwa nie powoduje gaśnięcia samochodu, zwarcie wybiło by bepiecznik.
|
|
Góra |
|
 |
anker |
#221781 Wysłany:
22 Lut 2009, 21:36; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
silnik mam 1,2 8v ale wczoraj jak mi zgasl po raz kolejny to odlaczylem sonde i problem zniknol,autko chodzi jak zyleta,przekaznik pompy paliwa zamienilem z tym od klaksonu dla pewnosci ale pompa dzial bez problemowo,grzalka dostaje prad i zapalajaca sie lampka z silikiem jest spowodowana czyms wewnatrz sondy a nie z winy zwarcia czy przerwanego obiegu instalacji elektrycznej,tylko czemu gasnie?pierwszy raz spotkalem sie z takimi objawami i poprostu sprobuje wymienic sonde i zobacze jak to bedzie,bo i tak musze ja wymienic bo niedlugo mam przeglad techniczny i z odlaczona sonda nie przejdzie emisji spalin,jak i rowniez z zapalana lampka na desce rozdzielczej(taki kraj)
[ Dodano: 22 Lut 2009 20:36 ] to jednak nie sonda ani pompa paliwa,punciak zamilkl na amen i nie chce zapalic pompa paliwa dziala silnik kreci a zaskoczyc nie chce
|
|
Góra |
|
 |
kred |
#221950 Wysłany:
23 Lut 2009, 09:18; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Może centralka wtryskowo-zapłonowa padła?
|
|
Góra |
|
 |
anker |
#222928 Wysłany:
25 Lut 2009, 23:04; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
czujnik polozenia walu byl moim problemem
|
|
Góra |
|
 |
MatHEO |
#229534 Wysłany:
17 Mar 2009, 12:08; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Górny śląsk Rejestracja: 25 Cze 2008, Posty: 28
|
Witam
Nie chce tworzyc nowego tematu dlatego pisze tu.
Ma ktos jakies doswiadczenia z sondami z allegro? Musze wymienic jedna i nie moge jakos trafic zadnej uniwersalnej z bosch'a do 1,2 8v;/
dzieki z gory za pomoc
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|